KLAR: Valon Berisha kan få landslagsdebuten fra start for Norge i morgen. Her bak Mos Abdellaoue på trening.
Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
KLAR: Valon Berisha kan få landslagsdebuten fra start for Norge i morgen. Her bak Mos Abdellaoue på trening. Foto: Hans A Vedlog / DagbladetVis mer

Drillo med skadeproblemer åpner opp for Valon Berisha

- Jeg føler meg pigg og klar, sier 18-åringen.

BANGKOK (Dagbladet): Markus Henriksen er litt usikker, det samme er Vegard Forren og Thomas Sørum. Men det er 99,9 prosent sikkert at Vikings Valon Berisha starter mot Thailand i morgen

- Det er en tre, fire stykker som sliter med noen småproblemer, så vi får avvente laguttaket litt. Markus Henriksen har et par store gnagsår, Vegard Forren som trente i dag er også litt usikker. I tillegg er Thomas Sørum på hotellet, sier Drillo.

Sørum sliter med en litt tjukk hals som er fort å pådra seg i hete og aircondition.

Drillo velger derfor å vente med å ta ut laget.

- Men Espen Bugge Pettersen står og dere så vel også hvem vi drillet ute på treninga, sier Olsen.

- Da spiller Valon Berisha sin første A-landskamp fra start da?

- Nei, dere får ikke ut laget. Jeg må tenkte litt over sammensetningen og hvem som er tilgjengelig, men det blir nok at vi starter opp i en 4-5-1-formasjon som vi antakelig kommer til å bytte om til 4-4-2. Jeg så Thailand mot Sør-Korea og de er rangert på lik linje som Kypros.

Vil gripe sjansen
Og Kypros borte er ingen walk-over-match. Thailand har flere bra spillere, er noe uorganisert og spiller veldig markeringsorientert, mye mer enn vi er vant i Europa nå for tida, sier Olsen.

På en benk i den brennheite sola, i dag er det nærmere 40 grader i Bangkok, har Valon Berisha nettopp tatt av seg pulsebeltet og sørger for å helle innpå med forskjellige typer drikkevarer.

- Jeg føler meg bra, men er sliten. Det var ei god trening i dag. Om jeg spiller fra start vet jeg ikke, men får jeg sjansen så griper jeg den, sier Berisha.

Valon fra Egersund med foreldre fra Kosovo blir 19 år om tre uker. Som 15-åring debuterte han på Egersund IKs A-lag, fikk 31 kamper og laget 11 mål. I 2009 gikk han til Viking, debuterte der i 2010. Fjorårssesongen er han veldig godt fornøyd med.

- Det gikk over all forventning. Jeg debuterte på U21 og U23 og det gikk bra i klubben. Og på tampen fikk jeg beskjed om at jeg var tatt ut til A-landslaget. Men, det har gått bra på treningene, jeg føler meg pigg, sier Valon Berisha.

Under dagens trening ble han da også drillet som kantspiller, i etter alt å dømme den elleveren som skal spille fra start mot Thailand i morgen kveld klokka 19.00 lokal tid.

Første gang langt hjemmefra
Berisha debuterte for Norge i 2008 på U-15-landslaget og spilte fire kamper.

I 2009 U-16, 10 kamper og to mål. I 2010 både på U-17 og U-18 med henholdsvis åtte og sju kamper. I fjor åtte kamper på U-21 og en på U-21. Søndag mot Danmark fikk han sin første A-landslagskamp da han kom innpå i 2. omgang.

Det fortelles at da han fikk vite at han var tatt ut i Drillos tropp til turneringen i Thailand så jublet han hemningsløst på treningsfeltet.

- Og nå er du Thailand, hvordan har de første dagene som A-landsgutt vært ?

- Det har vært bra de første dagene her i Thailand, blitt godt kjent med folk, kost meg. Kjente jo en god del av de andre fra landskamp på U-21 og sånt ... Og ja, det er første gang så langt hjemmefra i forbindelse med en fotballkamp.

- Hvem var du da du var ti år og hva var dine drømmer da som fotballspiller?

- Skal jeg være helt ærlig så drømte jeg da om å komme på A-laget til Egersund først. Og så gikk det i oppfyllelse og da utvidet drømmen seg til å bli noe stort innenfor fotball. Jeg har jo alltid hatt veldig sansen for Barcelona. De er verdens beste lag, uten tvil.

- Messi er litt oppskrytt?

- Nei, nei det er han ikke i det hele tatt. Du ser jo hvem som skiller seg ut når de topplagene i Spania møtes, så nei det er feil, sier Valon og smiler.

- Hva gjør Barcelona som er så vanskelig for dere norske fotballspillere å få til?

- De er sykt gode til å holde på ballen, de mister den jo nesten aldri. Gode til å lokke motstanderne høyt opp på banen, være tålmodige og ta sjansene når de kommer, rett og slett.  Hvorfor de er så gode? Ja, det er nok en kombinasjon at de trener vanvittig mye, har stor tro på seg sjøl og sine ferdigheter, de tør å holde på ballen når de får den og er ikke redde for dra av en mann eller to.

- Nå ble du du bevisst på at fotball var noe du ville satse på?

- I 14 årsalderen ble jeg oppmerksom på at jeg kanskje kunne gjøre noe innenfor fotball. Jeg ble tatt ut til Ole Gunnar Solskjær sin fotballskole i Kristiansund, på akademiet der. Jeg lærte mye av ham den sommeren og det var sykt kult å møte ham som 14-åring. Det gikk veldig bra også der for meg, og etter det har jeg trent sinnssykt mye på egenhånd. I tillegg mye sammen med broren min som er ett år yngre enn meg, sier Valon Berisha om lillebror Veton, som også har har kommet seg til Åge Hareide-land avdeling Viking.

Humørspreder
- Hva vil du si er dine styrker som fotballspiller?

- Tekniske ferdigheter, god med ball, bra forståelse for spillet og ganske løpsvillig, villige til både løpe offensivt og defensivt.

- De dagene vi har fulgt deg her i Bangkok så virker du utrolig dedikert og på tuppa?

- Når jeg først er på trening eller kamp så er jeg virkelig skjerpa fordi jeg vil jo noe med fotballen. Og jeg er av den oppfatning at hvis jeg ikke er helt på under ei trening, så er det ingen vits i å trene.

- Hvem er Valon når han ikke går rundt i treningstøy?

- Humørspreder håper jeg, og ganske livlig. Jeg har mye energi og liker å ha det kjekt. Det blir mest fotball, men jeg spiller også mye volleyball med kompiser og bowling også. Har blitt bedre i bowling i det siste og har klart noen strikes.

Det siste trenger Drillo og Norge i morgen også, gjerne av Berisha, som i 2010 scoret det som ble kåret til årets mål.

SLITER: Markus henriksen har to store gnagsår og deltok ikke på dagens trening.
Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
SLITER: Markus henriksen har to store gnagsår og deltok ikke på dagens trening. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer