Drillo nekter å gi opp

- Det er ikke over, sier han. Men Norge ble løpende mellom mot Nederland.

PÅ RUMPA: Morten Gamst Pedersen og de norske gutta var aldri i nærheten av å true Nederlands VM-feiring i Rotterdam. Nå er den norske veien til VM lengre enn den allerede kritisk lange vi kjente til før kampene mot Makedonia og nederlenderne. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
PÅ RUMPA: Morten Gamst Pedersen og de norske gutta var aldri i nærheten av å true Nederlands VM-feiring i Rotterdam. Nå er den norske veien til VM lengre enn den allerede kritisk lange vi kjente til før kampene mot Makedonia og nederlenderne. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

||| ROTTERDAM (Dagbladet.no): Nederland - Norge 2-0.

Norge kom til Rotterdam med Makedonia-skuffelsen tilsynelatende tilbakelagt, og med et håp om å kunne utnytte et festeferdig Nederlands svakheter. Dessverre for Egil Olsen og de norske gutta var de aldri i nærheten av et nytt mirakel på De Kuip.

På den siste åpne treninga før oppgjøret viste nederlenderne fram ekstrem ballkontroll i halvannen time. I like mange minutter på Feyenoords hjemmearena gjentok de øvelsen, og elleve norske spillere så stort sett ut som den stakkaren som løper mellom når de største teknikerne leker ballsisten.

Når Norge ved sjeldne anledninger fikk tak i kula, som oftest etter femmetere fra Jon Knudsen, maktet de ikke å gjøre noe målfarlig med den. Halvannen sjanse var til slutt fasit. Nederland skapte i motsetning nok til å score opptil flere, og da Arjen Robben doblet en fortjent ledelse få minutter etter pause var den norske drømmen i realiteten død.

Null poeng i Rotterdam betyr ett poeng på de to kampene vi måtte skaffe fire, og nå må Drillo og co til nye høyder av optimisme for å forsvare troen på norsk deltakelse i VM i Sør-Afrika 2010.

- Anstendig
Men Drillo vil ikke svartmale alt for mye etter kveldens kamp.

- Jeg synes vi gjør en anstendig kamp. Det var bedre enn i Makedonia, sier Drillo til Viasat 4.

Han innrømmer imidlertid at det ble enda vanskeligere enn han hadde trodd mot et Nederland som allerede hadde vunnet gruppa før kampen.

- Nederland var litt bedre enn jeg hadde forventet, så vi fikk jo kjørt oss.  Jeg ble litt overrasket over at de holdt det nivået de gjorde i dag. Fikk en mistanke om det allerede mot Island, da de var bedre enn tidligere i kvalifiseringen.

Drillo mener Norge hang brukbart med fram til  det ble 2-0, og at det kunne blitt utlikning i løpet av de første minuttene av andre omgang.

Men til tross for tapet nekter landslagssjefen og si at VM-håpet er ute.

- Nei, det er ikke over. Så lenge det er håp skal vi gjøre så godt vi kan og forsøke å ta ni poeng på de siste tre kampene, sier Drillo.

Også John Arne Riise er brukbart fornøyd med den defensive jobben til Norge mot overmakten, men innrømmer at han forbereder seg på tilskuerrolle under neste sommers VM.

- Det ser vel sånn ut nå. Men det er klart vi håper til siste slutt. Vi skal i hvert fall fullføre kvaliken på best mulig måte og forsøke å vinne noen kamper.

Nådeløst angrep i styrtregnet
Nederland gikk i angrep fra start. Bare sekunder var spilt da Arjen Robben kom til sitt første innlegg, og hans harde crosser snek seg bare så vidt forbi spillerne inne i det norske feltet.

Norge på sin side trengte fem minutter på å komme inn i kampen på De Kuip, tre på å få låne ballen for første gang. John Carew åpnet godt i hodeduellene med stopperne Ooijer og Mathijsen, og de norske spillerne viste tegn på selvtillit i ballinnehavet.

Samtidig skapte det voldsomme regnværet tilløp til komikk i Rotterdam, og De Kuip (Badebalja) levde definitivt opp til navnet der spillerne sleit med å få pasningene forbi vannmassene.

Kampens første sjanse kom etter drøye ti minutter, og den var Nederlands. Igjen kom hjemmelaget rundt på venstrekanten, denne gang ved Rafael van der Vaart, og inne foran mål var Dirk Kuyt bare litt bedre timing unna å heade de oransje i ledelsen. Ballen gikk like over målet til Jon Knudsen.

MARKERINGSSVIKT: Andre Ooijer slo Kjetil Wæhler i lufta og stanget inn ledermålet etter en drøy halvtime. Foto: SCANPIX/REUTERS/United Photos/Robin van Lonkhuijsen
MARKERINGSSVIKT: Andre Ooijer slo Kjetil Wæhler i lufta og stanget inn ledermålet etter en drøy halvtime. Foto: SCANPIX/REUTERS/United Photos/Robin van Lonkhuijsen Vis mer

John Arne Riise presenterte Norges første farlighet like etter, med et langskudd noen meter over. Men det var Nederland som viste styrke det første kvarteret, og etter 17 minutter lå ballen i nettet for første gang, da Robin van Persies sikre scoring fra kloss hold ble feilaktig annullert for offside.

Wæhler-svikt i markeringen
Gang på gang var Nederland farlige på venstrekanten. Jon Inge Høiland sleit voldsomt med å holde kontroll på Arjen Robben, og før halve førsteomgang var spilt hadde hjemmelaget kommet seg rundt ham fire-fem ganger, uten at de maktet å utnytte det inne foran mål.

Men til slutt måtte målet komme. På en tradisjonell norsk svakhet - defensiv dødball. Halvtimen var spilt da Norge pådro seg frispark på venstrekanten, serven fra Rafael van der Vaart var god, og inne foran mål glapp Wæhler totalt i markeringen av André Ooijer.

Midstopperen stanget ballen ned i venstre hjørne, og Nederland hadde fått målet som kunne starte festen. Bare sekunder etter var Arjen Robben millimetre unna å skli inn 2-0. Det siste kvarteret før pause hadde Norge så godt som aldri ballen.

Wæhlers markeringssvikt unntatt var ikke Norge så ille defensivt i første halvdel. Men de få gangene Nederland ga bort ballen var det norske spillet før hvilen omtrent like haltende som Bjørn Helge Riise da han ble erstattet av Daniel Braaten etter 40 minutter.

Drepte håpet kort etter pause
Derfor var det også et lite lysglimt da Norge åpnet småfriskt rett etter pause. Morten Gamst Pedersn tvang Maarten Stekelenburg til en god redning allerede etter et par minutter, da han vendte bort oppasseren og førsøkte en skru mot motsatt hjørne.

Enda farligere ble det like etter, etter en norsk corner. Stekelenburg mislyktes med utboksingen, og litt våknere nordmenn kunne sørget for utlikning da ballen spratt ensomt en meter fra målstreken.

Men det var det. Nederland trengte én sjanse til på doble ledelsen og knuse den norske VM-drømmen.

Robin van Persie snurret rundt med Morten Fevang ved Norges sekstenmeter, og skaffet seg nok rom til å kunne løfte blikket og finne Arjen Robben på vei gjennom. Robben viste iskald avslutningspsyke fra skrått hold - 2-0 ble plassert inn i motsatt sidenett bak Jon Knudsen.

FIKK FESTEN: Nederland lovte hjemmefansen VM-feiring, og leverte. Foto: SCANPIX/REUTERS/United Photos/Robin van Lonkhuijsen
FIKK FESTEN: Nederland lovte hjemmefansen VM-feiring, og leverte. Foto: SCANPIX/REUTERS/United Photos/Robin van Lonkhuijsen Vis mer

Og så var det tilbake til ballsisten. Norges spede forsøk kom som oftest ved klassiske Daniel Braaten-raidforsøk, men stort sett gjorde Nederland som de ville foran 43000 jublende og oransjekledte supportere.

Sjansene var der også, som da Stijn Schaars presset Knudsen ut i full strekk med et godt skudd kvarteret før slutt. Men om det var noen tegn til feriemodus i Nederland-laget var det at de unnlot å kaste alle mann i angrep den siste halvtimen.

Kampen var uansett vunnet for lenge siden, fansen hadde uansett fått sitt. Norge står nå igjen med fortsatt stusselige tre poeng, fire bak både Skottland og Makedonia. Miraklene må virkelig gjenoppstå om dette skal ende i mesterskap.

VÅTT: Gamst Pedersen vasser inn i en takling på John Heitinga.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
VÅTT: Gamst Pedersen vasser inn i en takling på John Heitinga. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer