Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drillo orker ikke tenke på toer-regnestykket ennå

Med trekning i dag hadde Norge møtt Kroatia, Russland, Sverige eller Tsjekkia.

PÅ MED BRILLENE: Norges vei til EM er allerede lang, dersom andreplassen blir siste mulighet blir den enda lengre. Landslagstrener Egil Drillo Olsen orker ikke finne fram regnearket helt ennå.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
PÅ MED BRILLENE: Norges vei til EM er allerede lang, dersom andreplassen blir siste mulighet blir den enda lengre. Landslagstrener Egil Drillo Olsen orker ikke finne fram regnearket helt ennå. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Dagbladets fotballstudio kl. 19: Norge - Litauen.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Etter Norges 1-0-tap for Portugal, står tre lag med ti poeng i gruppe H, med tre kamper igjen å spille.

Det er med andre ord duket for en svært dramatisk innspurt i EM-kvaliken. Landslagssjef Egil Olsen mener det er mer enn poenglikheten som gjør det jevnt.

- Det er tre kamper igjen, og her får det bli som det blir. Det er omtrent likt mellom de tre lagene, også med tanke på det som står igjen, sier han til Dagbladet.

- Danmark har fordeler med to hjemmekamper mot de tøffeste motstanderne. Vi har fordelen av å møte de antatt svakeste hjemme, mens Danmark faktisk skal til Kypros, sier Drillo.

Tenker ikke playoff
Landslagssjefen nevner ikke Portugal denne gangen, men gruppelederen må nok fortsatt regnes som favoritt foran kampene sine mot Kypros borte, Island hjemme og Danmark borte.

Det kan fort bety at Norge og Danmark kjemper om andreplassen, som gir playoff-plass - om man da ikke er den beste poengsankeren blant toerne.

Egil Olsen har imidlertid ikke begynt å tenke så langt ennå.

- Ikke mye. Jeg orker ikke å tenke så mye på ting vi ikke får gjort noe med foreløpig, sier han.

- Vi har tre kamper igjen og må prøve å ta så mye poeng som mulig. Men det er klart, når det står igjen én kamp kan det bli mer aktuelt å sette seg ned og se nærmere på akkurat det der, sier Drillo.

Norge er toer
Dagbladet har satt seg ned allerede:

I kvalikgruppene med seks lag blir kampene mot det dårligst plasserte laget strøket. Akkurat nå gjør det Montenegro til den beste gruppetoeren, med 11 poeng og tre plussmål.

Norge er rangert som nummer tre på målforskjell i gruppe H akkurat nå, men ville blitt flyttet foran Danmark på innbyrdes oppgjør dersom kvaliken var over i dag.

Drillos står med ti poeng, det samme som toerne Kroatia og Russland.

I tillegg finner vi Sverige, Tsjekkia, Belgia, Hviterussland og Slovenia blant de nest best plasserte lagene akkurat nå.

Hadde situasjonen akkurat nå vært det endelige resultatet, ville altså Montenegro gått rett til EM. Resten av lagene må ut i playoff, med oppgjør hjemme og borte i midten av november.

Nabo-oppgjør?
Uefa seeder lagene før trekningen av de fire playoff-kampene, basert på den såkalte Uefa-koeffisienten.

Der ville Norge vært rangert som nummer fem i dag, bak Kroatia, Russland, Sverige og Tsjekkia.

Det vil altså si at Norge ville blitt trukket mot en av disse fire, som slipper å møte hverandre, og som også er sikret returoppgjør på hjemmebane.

Uefa-koeffisienten skal imidlertid beregnes på nytt før trekningen av playoff-kampene.

Husk også at antall poeng vil endre seg i gruppene med seks lag, avhengig av hvilket lag som ligger sist.

Andre krav mot Litauen
Uansett, aller først venter Litauen i kveld, og en kamp som har blitt gjort viktig også av helt andre årsaker enn EM.

Drillo og co vet nå at en seier trolig betyr toppseeding foran VM-kvaliken til 2014, men kampen mot Litauen er også god trening før hjemmekampene mot Island og Kypros.

- Dette er en kamp vi vil være favoritt i, det er vi ikke så ofte, så det stiller litt andre krav. Både til måten vi spiller på og uttak av lag, sier landslagssjefen.

Det kan bety 4-4-2 og Erik Huseklepp sammen med Moa på topp. Ifølge TV 2 vurderer også Drillo å la Espen Ruud og Ruben Yttergård Jenssen erstatte Tom Høgli og Christian Grindheim, mens Kjetil Wæhler er skadefri og klar til å ta tilbake plassen Vadim Demidov fylte mot Portugal.