Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drillo serverte spillerne VM-gulrot til middag

- Mer viktig enn hva noen av oss var klar over.

EKSTRA MOTIVASJON: Brede Hangeland innrømmer at det er lettere å mobilisere til innsats mot Litauen etter at han fikk vite at kampen er viktig for seedingen før trekningen av VM-kvalifiseringen. Foto: Kyrre Lien, Scanpix
EKSTRA MOTIVASJON: Brede Hangeland innrømmer at det er lettere å mobilisere til innsats mot Litauen etter at han fikk vite at kampen er viktig for seedingen før trekningen av VM-kvalifiseringen. Foto: Kyrre Lien, Scanpix Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Det ble omtalt som en fillekamp mot en uinteressant motstander, men dagen etter kampen mot Portugal i Lisboa, presenterte Drillo et aspekt ved morgendagens treningsoppgjør mot Litauen de færreste hadde tenkt på:

30. juli trekkes nemlig kvalifiseringsgruppene til VM-sluttspillet i Brasil i 2014. Vinner Norge mot Litauen på Ullevaal, er de som ett av ni lag, sikret toppseeding i trekningen.

Det betyr i klartekst at Norge slipper å møte kremen av europeisk landslagsfotball da Drillos menn blir å finne i samme trekningsbolle som Spania, Nederland, Tyskland, England, Portugal, Italia, Kroatia og Hellas.

- Dødsviktig, var Drillos ordvalg om betydningen av seier tirsdag.

Middagsoverraskelse Under søndagens middag fikk også spillergruppa beskjeden, og dermed en ny og uventet kilde til motivasjon.

- Kampen i morgen ble plutselig mye mer viktig enn hva noen av oss var klar over, sier John Arne Riise.

Det vil si med unntak av landslagskaptein Brede Hangeland, som ble innkalt til sjefen allerede i begynnelsen av samlingen.

- Drillo fortalte meg faktisk allerede i forrige uke at det kunne bli situasjonen, og så ble det sagt i plenum under middagen i går kveld. Det er vel ingen som er i tvil om at dette nå har blitt en veldig viktig kamp. Det er en kamp som man i utgangspunktet ville sagt var langt mindre viktig enn Portugal-kampen, plutselig har fått mye større betydning. Alle tar det på fullt alvor, forsikrer Hangeland om overfor Dagbladet.

- Var det noe forbauselse å spore rundt middagsbordet?

TRUMFKORT: Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen holdt betydningen av morgendagens kamp mot Litauen skjult for spillerne til etter kampen mot Portugal. Timingen var neppe tilfeldig. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
TRUMFKORT: Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen holdt betydningen av morgendagens kamp mot Litauen skjult for spillerne til etter kampen mot Portugal. Timingen var neppe tilfeldig. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Noen hadde kanskje hørt det på forhånd. Alle kan se FIFA-rankingen og visste at kvalifiseringsgruppene til VM snart skulle trekkes, og at dette med toppseeding var en situasjonen som kunne inntreffe. Nå har det skjedd, så nå har vi fått en ekstra motivasjon til å gjøre en god prestasjon og til å vinne på tirsdag, sier Hangeland.

- Økte VM-sjanser Hangeland minner om at det er gode lag også på lavere nivåer. Lag som Frankrike, Russland og Serbia er ingen ønskemotstandere.

- Det er uansett en åpenbar fordel å bli seedet øverst og unngå alle de sannsynligvis beste nasjonene. Det øker sjansene til å komme til VM betraktelig, så den gevinsten der er verdt å kjempe for, understreker han.

- Men dere har jo også levert noen av deres beste prestasjoner mot presumptivt bedre motstand, mens det ofte har blitt tøffere når dere har måttet styre kampene?

- Ingen skal fortelle meg at jeg ikke heller vil møte Liechtenstein i stedet for Spania i kvalifisering. Det er nokså innlysende. Jeg er enig i at vi ofte spiller godt mot gode lag, men vi vil helst unngå de virkelig store, sier Hangeland.

Hangeland er en type som aldri tar lett på vervet som landslagskaptein, og går alltid til oppgaven med en profesjonell innstilling uansett hvem man møter eller hvor ubetydelig kampen er. Likevel erkjenner han at det nå er enklere å mobilisere til en siste innsats før sommerferien.

- Jeg må innrømme at jeg tenker litt annerledes på denne kampen enn det jeg ville gjort normalt sett. Det er uansett min siste kamp for sesongen, og det ville vært kjekt å avslutte med stil. Nå har vi virkelig lyst til å vinne den, og det er en viktig kamp. Derfor blir det full sprut. lover landslagskapteinen Dagbladet.

Fikk spanjolene til å slite Morgendagens motstander har han imidlertid begrenset kjennskap til.

- Man kan trygt slå fast at det ikke er den ligaen jeg følger tettest. Vi skal ha et møte senere hvor vi får vite alt det vi trenger å vite. Jeg vet iallfall nok til å vite at de i to kamper mot Spania hvor det var uavgjort til langt ut i annen omgang, så det forteller at dette ikke blir noen lett kamp, sier Hangeland.

- Men det er også et lag som er i stand til å tape mot Liechtenstein?

PROFILFATTIG: Litauens landslag består av helt ukjente navn og ansikter for det norske fotballpublikummet. Dette er landslagskaptein og tidenes toppscorer Tomas Danilevicius i duell med Spanias Xabi Alonso.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / PETRAS MALUKAS
PROFILFATTIG: Litauens landslag består av helt ukjente navn og ansikter for det norske fotballpublikummet. Dette er landslagskaptein og tidenes toppscorer Tomas Danilevicius i duell med Spanias Xabi Alonso.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / PETRAS MALUKAS Vis mer

- Alt kan skje. Det er som vanlig: Presterer vi godt, har vi sjanse til å vinne. Vi får være mest opptatt av prestasjonen vår, så går det sannsynligvis bra.

Litauen er nummer 47 på FIFA-rankingen, noe som er høyere enn hvor Norge lå på sitt laveste under Åge Hareide. Hangeland tar uansett plasseringen med en klype salt.

- Når det gjelder FIFA-rankingen, er det mange som vil le av at Norge er nær topp ti også. Jeg legger ikke så mye vekt på den i sånne kamper. Jeg vet at en landskamp alltid er vanskelig, og skal man vinne, må prestasjonen være god, sier han.

Ukjente profiler Avslutningsvis forsøker Dagbladet seg med å stille Hangeland på en bildequiz - bildet av Litauens mestscorende gjennom alle tider Tomas Danilevicius, som man finner igjen i denne artikkelen.

- Det er Xabi Alonso bak der, ihvertfall. He-he. Jeg har ingen anelse, svarer Hangeland når han studerer bildet av mannen han sannsynligvis skal passe på i morgen.

- Navn er uansett ikke viktig i fotball. Det er hvordan man presterer. Jeg har spilt mange ganger mot lag der man ikke kjenner en eneste spiller, som har vist seg å være fulle av gode spillere, poengterer han.