Drillo-skrekk i Allsvenskan

Omsider har svenskene oppdaget at det kan lønne seg å spille effektiv fotball. Men de liker det ikke.

Så langt i sesongen har 46 kamper i Sveriges øverste balldivisjon endt med seier til ett av lagene. 26 av disse kampene er vunnet av laget som har hatt ballen minst, skriver Aftonbladets kommentator Lasse Sandlins i dag.

Den samme trenden var tydelig også etter fotball-VM.

- Har fotballen blitt rammet av en forbannelse. Er det Drillo-fotballen som har tatt over både i den store verden og i lille Allsvenskan? spør Sandlin.

Norsk eksempel

Som et eksempel trekker avisa fram Sundsvall som har hatt suksess med norske Per Joar Hansen som trener. Spillestilen karakteriseres som Drillo-fotball.

- Nja, forsvarsmessig er det vel ganske likt. Som Drillo spiller også vi soneforsvar og omstiller oss raskt til angrep. Men han ville bare slå langballer mot angriperne. Vi forsøker i stedet å spille oss gjennom forsvaret, sier Per Joar Hansen til Aftonbladet.

Sundsvall er uten tap på bortebane. I samtlige bortekamper har de hatt ballen mindre enn motstanderen. Hjemme har de forsøkt å styre kampen, uten at det har gitt samme suksess.

- Som mot IFK Göteborg. Da eide vi ballen og spilte kjempebra. Men de scoret to mål og vant. Jeg tror utviklingen vil gå mot mer og mer kontringsfotball, sier Hansen.

Drillo-sjokk

Kommentator Sandlin kjenner godt til Drillos fotballfilosofi. Og det er med skrekkblandet fryd han husker sitt første møte med Drillo-fotballen: Et fellesnordisk seminar før 94-VM, der Even Pellerud holdt et foredrag om effektiv fotball, og konkluderte som følger:

- Bedre enn å angripe selv, er å sparke ballen til innkast for de andre, sånn at vi kan vinne den tilbake. Det er da motstanderen er som svakest.

Den svenske Drillo-uviljen til tross, Lasse Sandlin viser storsinn og generøsitet da han avrunder sin kommentar:

- Hvor stille hadde det ikke vært i skogen om bare de fuglene som sang vakrest fikk lov til å synge? Hvor ensformig hadde ikke en allsvensk serie vært om bare morsom fotball var tillatt?

(Dagbladet.no)

EFFEKTIV:</B> Drillo tar ut laget som skal starte Norges åpningskamp mot Marokko i VM 1998.