Drillo slakter rapport om Tippeligaen: - Bortkastede penger

Klar melding.

KRITISK: Egil Olsen har lite tro på å redusere antall lag i Tippeligaen. Han mener resepten for å øke kvaliteten på norsk fotball ligger helt andre steder. Foto: Mats Torbergsen / NTB Scanpix
KRITISK: Egil Olsen har lite tro på å redusere antall lag i Tippeligaen. Han mener resepten for å øke kvaliteten på norsk fotball ligger helt andre steder. Foto: Mats Torbergsen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I går la Norsk Toppfotball (NTF) fram en rapport, som tar for seg hvordan den norske ligastrukturen kan optimaliseres.

Det nederlandske firmaet Hypercube har på oppdrag fra NTF analysert norsk fotball for å finne årsaker til at kvaliteten og underholdningsverdien har sunket.

Hovedkonklusjonen til det nederlandske firmaet, som har fått betalt rundt en million kroner for jobben, er at Tippeligaen bør reduseres til 12 eller 14 lag, at serien deles i to eller tre på slutten av sesongen og at det innføres sluttspill, samt at cupfinalen bør flyttes fra høst til vår.

- Bortkasta penger I VG i dag hudfletter Nils Arne Eggen og Odd-sjef Dag-Eilev Fagermo forslagene fra Hypercube. Eggen kaller blant annet optimaliseringsplanen for «tøv» og «ubrukelig»,

En annen norsk fotballnestor, nemlig Egil «Drillo» Olsen, er også svært kritisk til forslagene som ble lagt fram i går.

- Jeg har lest kommentarene til Nils Arne og Dag-Eilev, og jeg kan si meg mer eller mindre hundre prosent enig. Denne rapporten er bortkastede penger, spør du meg, sier Drillo til Dagbladet.

Han understreker at han er for debatt rundt hvordan norsk fotball skal bli bedre, men mener Norsk Toppfotball har bommet kraftig denne gangen.

- Det er flott at det blir diskutert hvordan norsk fotball skal bli bedre, men hvorfor man skal bruke et nederlandsk firma, forstår jeg ikke. Nederland er omtrent så langt unna oss som det er mulig å komme fotballmessig, sier Olsen.

- Hvis det hadde vært et enormt sprik mellom topp og bånn, så hadde jeg vært enig, men sånn er det ikke. I Tippeligaen kan i tillegg et bånnlag slå et topplag, legger han til.

- Kvalitet Drillo, som har jobbet som ekspert for TV 2 de siste månedene, kan ikke med sin beste vilje forstå at færre lag i Tippeligaen vil øke kvaliteten.

- Jeg er tilhenger av den ordningen vi har i dag, hvor det er 16 lag i Tippeligaen. Jeg tror ikke en reduksjon til 12 eller 14 lag vil gjøre alt bedre, det er andre ting som skal til.

- Hva mener du er veien å gå?

- Kvalitet. Vi er et lite land fotballmessig, og det går litt opp og ned. I 2009 til 2011 klatret vi mest på FIFA-rankingen av alle lag i Europa. Siden har vi gått litt tilbake, men det er ingen krise i norsk fotball. Vi er et lite land, og størrelse, tradisjon og klima vil gjøre at prestasjonene varierer.

- Og til de som mener vi ikke gjør noe riktig i talentarbeidet: Husk at vi så sent som i fjor ble nummer tre i U21-EM. Vi gjør ganske mye riktig, spør du meg, legger Drillo til.

Ikke spurt om å bidra Nils Arne Eggen sier til VG at han ikke er blitt spurt om råd av Hypercube, til tross for at firmaets 89 sider lange rapport er delvis bygget på intervjuer med rundt 200 personer. 

- Har du blitt spurt om å bidra, Drillo?

- Nei.

- Synes du det er rart?

- Nei, det er rarere at de har brukt et nederlandsk firma.

- Hva tror du om forslaget om å dele opp lagene i to eller tre grupper etter tabellposisjoner mot slutten av sesongen for å gjøre kampene mer spennende?

- Det har jeg ingen tro på. Serieordningen er god nok nå, og vi trenger ikke den type sluttspill. Det er såpass få kamper i Tippeligaen som er betydningsløse som det er nå.

Håper på motstand Drillo forstår heller ikke poenget med å flytte cupfinalen fra november til mai.

- Å gjøre noe med cupfinalen er også merkelig. Cupfinalen er noe av det mest suksessfulle vi har.

- Tror du noen av forslagene går gjennom på fotballtinget neste år, når de har vært gjennom flere evalueringer i Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball, og blitt videresendt fra fotballstyret?

- Jeg tror at Nils Arne og Dag-Eilev og jeg er ganske representative for trenerstanden, så jeg håper og tror det blir stor motstand mot disse forslagene, sier Egil Olsen.

Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen er, på sin side, svært positiv til å redusere antall lag i toppdivisjonen.

SLIK KAN DET BLI: Slik ser nederlandske Hypercube for seg at sluttspillet i Tippeligaen kan bli hvis serien reduseres til 12 eller 14 lag. Skjermdump: Hypercubes rapport
SLIK KAN DET BLI: Slik ser nederlandske Hypercube for seg at sluttspillet i Tippeligaen kan bli hvis serien reduseres til 12 eller 14 lag. Skjermdump: Hypercubes rapport Vis mer