Drillo: Spennende VM-trekning

Egil Olsen fikk bare en liten overraskelse da Fifas VM-komité i dag vedtok seedingen og opplegget for torsdagens VM-trekning. - Dette gjør det bare enda mer spennende, sa Drillo da han fikk høre at ett europeisk lag vil bli trukket ut og plassert på nivå sammen med lagene fra Asia og de tre antatt dårligste fra Sør-Amerika.

Sjefens etterfølger Nils Johan Semb var mindre forberedt på utfallet. - Dette må være feil. Her kan man sette sammen to tunge og to lette grupper hvor det vil være et hav av forskjell, utbrøt han da han fikk se inndelingen i ulike nivåer.

Det er ikke vanskelig å se for seg himmel og helvete: Norge kan havne i en marerittgruppe med Brasil, Jugoslavia og Nigeria, eller en drømmegruppe med Romania, Jamaica og Iran. Men med et par små unntak var seedingen som den måtte bli, ettersom Fifa for all pris vil unngå at lag fra samme kontinent møtes i gruppespillet - i den grad det kan unngås.

Nødvendigvis blir det to europeiske lag i sju grupper, ett i den åttende. Øvrige kontinenters lag holdes fra hverandre i gruppespillet.

Det verste

Det ble ett lag for mye i nivået med bare europeiske lag, og det var ventet at Kroatia ut fra mangel på tidligere meritter ville bli skjøvet ned på et annet nivå. Men Fifa valgte trekning for å utpeke laget som skal på nivå med søramerikanske og asiatiske lag. Det laget får møte et sterkt europeisk lag pluss enten Brasil eller Argentina.

- Det vil være det verste, sier Drillo, som i utgangspunktet helst vil unngå vertslandet Frankrike. Ellers er han mest spent på hvilke motstandere Norge får fra de to siste nivåene. Der er forskjellene størst, som i nivået med fem afrikanske lag og tre fra Concacaf.

Hadde Fifa valgt å sette de søramerikanske lagene sammen med de afrikanske, ville nivåene blitt jevnere kvalitetsmessig - med unntak av at et europeiske lag da ville havnet på nivå sammen med Mexico og seks av mesterskapets antatt svakeste lag.

Topp til bunn?

England håpet i det lengste på toppseeding, men Fifa utarbeidet en tabell basert på innsatsen i de tre siste VM-sluttspill og Fifa-rankingen de tre siste år. Det førte til at Nederland overtok plassen til Belgia, som ville blitt seedet dersom bare VM-sluttspillene var vektlagt. Bulgaria og England havnet på delt 9. plass, et godt stykke bak Nederland.

Etter dagens vedtak risikerer England det samme som alle de øvrige i «Europa-nivået»: I stedet for å bli toppseedet, kan de bli trukket ut og havne i det dårligste nivået. Mye tyder på at gruppa med det «overtallige» europeiske laget vil fortjene betegnelsen «dødens gruppe» denne gang.

Det er ikke bare å bli trukket ut som niende lag som er skrekken. Å komme i gruppe med dette laget er like ille. Havner Jugoslavia i nederste nivå, er det liten trøst for Norge i å være laget fra «riktig» nivå dersom vi likevel havner i samme gruppe.

To av ni

Faren for å havne i denne klemmen ble nesten dobbelt så stor i dag. I stedet for en sjanse av åtte, er det to sjanser av ni.

Som vanlig hadde Fifa en vanskelig oppgave, og det var ikke galt at man holdt seg til tidligere overholdte normer. Hadde rankinglista blitt lagt til grunn for seeding i alle fire nivåer, ville det også blitt mulighet for store nivåforskjeller gruppene i mellom - med så ulike lag som Jugoslavia og Japan i nivå 3, Kroatia og Jamaica i nivå 4. Da ville muligheten til å holde lagene geografisk atskilt også blitt små.

- Den største spenningen ligger i de to nederste nivåene. Der ligger muligheten til å få en veldig heldig eller en veldig uheldig trekning, sier Drillo, som hadde maksimal uflaks sist. Forhåpentlig jevner det seg ut torsdag.