Drillo vant, derfor ble det aldri bråk

Når Drillo tenker tilbake og sier han er overrasket over bråket Lars Lagerbäck har fått i fanget, glemmer han en helt vesentlig ting. Han vant!

DEN STORE FORSKJELLEN: Drillo er sjokkert over bråket Lars Lagerbäck har fått i fanget, og sier han aldri opplevde noe liknende. Ikke til å undres på det. Han vant jo og tok Norge til sluttspill. Foto: Vidar Ruud / NTBScanpix
DEN STORE FORSKJELLEN: Drillo er sjokkert over bråket Lars Lagerbäck har fått i fanget, og sier han aldri opplevde noe liknende. Ikke til å undres på det. Han vant jo og tok Norge til sluttspill. Foto: Vidar Ruud / NTBScanpix Vis mer
Publisert

DET ER SIKKERT mange grunner til at Alexander Sørloth sa det han sa da prestasjonsmiljøet Norge ifølge Lars Lagerbäck ble rasert på det siste spillermøtet før kampen mot Nord-Irland, men i jakten på forklarende årsaker er det viktig at man ikke mister synet av den mest selvfølgelige.

Alexander Sørloth hevet ikke stemmen fordi han er ufin eller på død og liv må være i opposisjon mot Lars Lagerbäcks filosofi, spillestil og formasjon.

Alexander Sørloth sa det han sa fordi han var skuffet.

Norge møtte Serbia med store ambisjoner, for ikke å snakke sluttspill-drømmen etter 20 år foran TV.

I min bok ville det vært et større angrep på landslagets integritet om Leipzig-spilleren ikke hadde reagert.

MÅTEN HAN SA det på kan derimot diskuteres. Det skjønner alle på bakgrunn av det lille vi faktisk vet. Alexander Sørloth utviste helt åpenbart ikke diplomati da han gikk landslagsledelsens kampplan i møte. Men når framførelsen kritiseres uten at man egentlig tar tak i innholdet og og det som de facto utløste den største landslagskrisa i manns minne, begår også Lars Lagerbäck generalfeilen mange har gjort før ham.

Han skyter mot budbringeren.

Når han en måned senere velger å rette løpet mot lekkasjen og sakens formidler, kan det tyde på at det første skuddet bommet.

LANDSLAGSFOTBALLENS SJUENDE FAR i huset, Drillo, sier i et intervju med TV2 at han i sin tid som landslagstrener aldri opplevde noe liknende. Han er nesten litt sjokkert der han står og speider ned på Ullevaal Stadion, arenaen som på sett og vis ble bygd på hans suksess.

Diskusjoner, ja – men aldri krangling og faglige oppgjør.

Lag som slår de beste og går til sluttspill har ikke det behovet.

DRILLO SLO NASJONER som Italia, England, Nederland, Tyrkia, Polen, Brasil, Sveits, Mexico, og spilte uavgjort mot England, Nederland, Frankrike, Belgia, Tsjekkia og Portugal for å nevne noen.

På vårt beste, selv om utregningene den gangen ikke fanget like bredt, var vi nummer to på FIFA-rankingen.

LARS LAGERBÄCK, PÅ toppen av 1–2 for Serbia, er blitt rundjult av Tyskland og Spania borte. Norge har også gitt bort to ganger 2–0 mot Romania og Sverige på Ullevaal, spilt 1–1 mot Spania og gjort to meget gode kamper mot Bulgaria og Romania, også det hjemme.

I kvalifiseringskamper har vi bare slått ett lag som er høyere enn oss på FIFA-rankingen, Nord-Irland (41), men de har vi til gjengjeld slått tre ganger.

Norges øvrige kvalifiseringsseirer er kommet mot Romania (44) Bulgaria (66), Slovenia (62), Kypros (99), Færøyene (107) Aserbajdsjan (114), Malta (180) og San Marino (210).

ETTER SNART FIRE år og enda et tapt sluttspill er ikke det nok. Det er ikke engang i nærheten. Det metter ikke en nasjons drømmer tuftet på det som en gang var.

Det metter i hvert fall ikke den nye generasjonen ambisiøse landslagsspillere, der stadig fler er i gode ligaer.

OM NORGE ER et luftslott slik Lars Lagerbäck uttrykte det etter fadesen mot Østerrike i september? Det kan godt hende. På bakgrunn av det må du gjerne også hevde at nasjonens fotballfaglige dumskap – den konstante drømmen om sluttspill – matcher spillernes oppblåste egoer og selvgodhet. Men en landslagstrener kan ikke unne seg den luksusen, han må levere.

Drillo gjorde det to av tre ganger på 90-tallet.

Da ble det ikke bråk selv om flere spillere var uenige i spillestilen.

Lars Lagerbäck har ikke gjort det.

Etter 1–2 for Serbia, da veldig mange fler enn Alexander Sørloth kritiserte det meste av fotballfaglig karakter rundt kampen, ble det bråk.

VERRE ENN DET er det egentlig ikke. Det er bare dårlig utført (Sørloth) og dårlig håndtert (Lagerbäck).

Alexander Sørloth klarte ikke å håndtere skuffelsen på en god nok måte, og gikk derfor mest sannsynlig over streken i utførelsen av sin kritikk.

Lars Lagerbäck klarte ikke å håndtere det faktum at gruppa han leder tenker andre tanker enn de tankene som har vært tenkt siden mars 2017.

Hvor det leder Norge menn A er umulig å si, og det er heller ingen idé å spørre Drillo.

Han kan ingenting om slike konflikter.

Han vant jo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer