REALT FORBILDE: Cristiano Ronaldo er blant spillerne som innimellom starter på løp - fordi han tror Real Madrids midtbanespillere vil snappe ballen fra motstanderen. Egil Drillo Olsen er fascinert over tjuvstart-taktikken. Foto: Bjørn Langsem
REALT FORBILDE: Cristiano Ronaldo er blant spillerne som innimellom starter på løp - fordi han tror Real Madrids midtbanespillere vil snappe ballen fra motstanderen. Egil Drillo Olsen er fascinert over tjuvstart-taktikken. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Drillo vil kopiere Mourinhos Ronaldo-triks

- Ga meg noen aha-opplevelser, sier Drillo til Dagbladet.


• Følg Real Madrid - Ajax og sju andre Champions League-kamper i fotballstudio kl. 20.45

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): - Noe av det beste jeg har sett av fotball i 2012, er de to kampene mellom Real Madrid og Borussia Dortmund i Champions League. Fantastiske kamper, sier Egil Drillo Olsen.

Landslagssjefen har tatt imot Dagbladet på sitt lille kontor på Ullevaal stadion, for å snakke om det viktige landslagsåret 2012 - og det enda viktigere 2013. Det er når vi spør om noe har inspirert ham i  internasjonal fotball det siste året, at han kommer inn på Real Madrid og Jose Mourinhos kontringsfotball.

Aha-opplevelse
- Maken til kontringskvalitet som i de to kampene mellom Real og Dortmund har jeg nesten ikke sett. Det var noen overgangsmål i begge de to kampene som var ut av en annen verden, sier Drillo.

- Det jeg så i de to kampene ga meg noen aha-opplevelser. Real Madrid satte i gang kontringer før de fikk tak i ballen. Da de brøt, slo de førstepasningen på én berøring langt framover - til en spiller som hadde luktet at dét bruddet ville komme. Han hadde tjuvstartet allerede før Real hadde vunnet ballen.

- Er dette noe som kan overføres til landslaget?

- Ja, dette er framtida. Og å studere de beste er alltid lurt. Det handler ikke bare om å se på de som er best på individuelle ferdigheter, men også på de som er best på lagtaktikk. Der tror jeg vi ikke har så mye å lære av Barcelona, heller tvert imot. Men den mellom Real Madrid og Dortmund som ble spilt i Tyskland, er den beste kampen jeg har sett i 2012.

Dette skuffer Drillo
Drillo har ingen kontakt med Real-manager Jose Mourinho personlig.

- Nei, men jeg leser det han skriver i ulike tidsskrifter og sånn. Jeg føler jeg langt på vei er på linje med ham i måten å tenke fotball på.
 
Derfor var landslagssjefen så misfornøyd da Norge slo flere pasninger enn England under Ullevaal-møtet i mai. Som Dagbladet skrev for to uker siden, tok Drillo et oppgjør med spillerne etter den kampen - for å få dem til å bli mer gjennombruddshissige.

- Overgangsspill er en kjepphest vi har. Det har vi jobbet mye med. Jeg er kanskje litt skuffet over at vi ikke er kommet lengre, sier han.

- Veldig mange overgangssituasjoner er slik at du kan ta motstanderen i en slags halvveis ubalanse. Da kan den første handlingen være veldig avgjørende - om du bruker to-tre berøringer, eller om du bruker en støttepasning før du angriper, eller om du slår gjennombruddspasning på direkten. Der er jeg opptatt av å komme et steg videre, og at vi skal bli flinkere, sier Drillo.

Riise-målet et høydepunkt
Seieren i privatlandskampen mot Ungarn gjorde at det ble flere seirer (fem) enn tap (fire) i landslagsåret 2012. Men det viktigste er kvalifiseringen, og der er Norge med for fullt i kampen om VM-billetter.

- Sånn generelt har det vært en sesong på det jevne, kanskje litt under middels. Og det kan også forklares med at vi har vært litt uheldige, sier Drillo.

- Vi har stort sett flere sjanser enn motstanderen. Noe av det dårligste vi gjorde denne sesongen var mot England her, hvor vi omtrent ikke skapte en sjanse, men hvor vi hadde over 500 pasninger.

- Høydepunktet?

- Det viktigste øyeblikket er da vi fikk det målet mot Slovenia tre minutter på overtid. Den betød utrolig mye for hele sesongen, sier Drillo.

Han snakker om John Arne Riises straffemål som sikret 2-1-seier på Ullevaal etter tapet for Island fire dager før.

- Vi er med i kvalifiseringen nå. Det sier seg selv at den kampen her mot Albania i mars vil bli veldig, veldig viktig. Da er vi halvspilt. Vinner vi ikke den, ligger vi plutselig ganske tynt an igjen. Vinner vi, skal vi være med i kampen om VM-plassene til siste slutt, sier Drillo.

FEIRET - MEN TAPTE: Cristiano Ronaldo scoret for Real Madrid, men de tapte likevel 2-1 for Borussia Dortmund i oktober. - Den beste kampen jeg har sett i 2012, sier Norges landslagssjef. Foto: Ina Fassbender / Reuters / NTB scanpix
FEIRET - MEN TAPTE: Cristiano Ronaldo scoret for Real Madrid, men de tapte likevel 2-1 for Borussia Dortmund i oktober. - Den beste kampen jeg har sett i 2012, sier Norges landslagssjef. Foto: Ina Fassbender / Reuters / NTB scanpix Vis mer