Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drillos egen VM-favoritt

Spania har bare tapt én eneste kamp siden 1994 og er en av Drillos personlige VM-favoritter. Men Spania lykkes sjelden i store mesterskap og har en fryktelig dårlig vane: De serverer helst de gode resultatene i kvalifiseringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vei til Frankrike gikk Spania ubeseiret gjennom 10 kamper i en sterk kvalifiseringsgruppe. En målscore på 26-6, åtte seirer og to uavgjort forteller mye om Spanias styrke.

Siden Javier Clemente tok over landslagsstolen i 1992 har han forvandlet Spania til en lagmaskin med kvaliteter selv Drillo setter pris på.

- Kanskje Frankrike eller Spania, sa Drillo til Dagbladet da han ble bedt om å navngi sine egne VM-favoritter.

Gjerrig forsvar, god organisasjon og aggressivt press prioriteres framfor den mer latinske showfotballen på spansk klubbnivå.

Og akkurat som i Norge tåler fotballestetikerne det meste - så lenge landslaget vinner.

Et tap siden 1994

Tallenes tale er klare: Siden Italia danket Spania ut i VM-94 spilte laget 34 kamper uten tap. Når det først kom var det ikke mye å skamme seg for. Spanierne måtte bite i graset for Frankrike i januar, under åpningen av det nye VM-arenaen i Saint-Denis.

- Vi har et godt lag. Til og med et fantastisk et. Problemet er at vi er ikke de eneste som er fantastiske, sier Clemente.

På vei til landets sjette strake VM har den baskiske treneren bygd opp en landslagsmoral som er sjelden i et land der klubbfølelsene er sterke. Tradisjonelt nærer spillerne i Barcelona og Real Madrid hatske følelser for hverandre. Men samholdet er godt i landslaget pressen ynder å kalle «FC Espaqa».

Selv har Clemente fått mye kritikk takket være sin enorme lojalitet til enkeltspillere. At du tilbringer stor deler av året på en reservebenk betyr ingenting når Clemente tar ut sin tropp.

I USA-VM fikk Salinas klippekort på topp selv om han til daglig bare var en kriseløsning i Barcelona. Onde tabloidtunger antydet straks at Salinas ble favorisert fordi han var basker, akkurat som treneren.

Reserver til VM

Da VM-troppen ble tatt ut 7. mai, var det mange høye spanske øyenbryn å se. Ikke bare var den halvskadde keeperen Andoni Zubizaretta (36) inne i varmen. Også en haug Barcelona-reserver fikk plass.

Spissen Juan Pizzi har knapt vært på banen det siste året. Også Fernandez, Nadal, Amor og Ferrer har slitt for å komme med på det katalanske mesterlaget.

Men er du først under vingene til Clemente - da sitter du godt. For hvis noen spillere kritiseres, da tar den spanske treneren det personlig.

Stjerneskuddet Raul sleit lenge med formsvikt og måltørke i Real Madrid. Spekulasjoner om spissens privatliv fikk straks Clemente til å gripe inn.

- Folk snakker om ting som ikke har noe med fotball å gjøre. Raul har aldri vært bedre. Han er den som kjemper mest, løper mest og gir mest. Han er en komplett atlet og en vinner, sa Clemente.

Spania trenger Raul på sitt aller beste i Frankrike i sommer. Importen av utenlandske stjernespisser har ført til at det går lenge mellom hver gang en spanier topper skytterligaen.

- Nyte VM

Spissnøden er stor, og det var Spanias manglende effektivitet som sendte laget ut av EM på straffer for to år siden.

Selv uten en typisk måltjuv på laget er de spanske VM-forventningene skyhøye. Clementes egne ambisjoner skulle være enklere å innfri:

- Først og fremst drar vi til VM for å ha det gøy. Tap eller seier, vi skal nyte mesterskapet. For det er ikke slik at det er bare seierherrene som kan kose seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!