Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drillos kupper Fotball-Norge

14 mann med enorm kompetanse fra de fotball-lyse 90-åra styrer mye av norsk toppfotball. Landslagsassistent Stig Inge Bjørnebye er overbevist om at det er til det bedre.

LONDON (Dagbladet): -  Men det forutsetter at vi som tilhører Drillos-generasjonen forvalter det vi har lært på en klok og fornuftig måte, sier Stig Inge Bjørnebye til Dagbladet.

-  Sjøl om vi under Drillo gikk på den best tenkelige fotballskolen - og deretter dro ut og skaffet oss kunnskap og lærte fra andre fotballkulturer - kan vi ikke bare slå oss på brystet. Hver og en av oss må legge alt vi har lært i en kunnskapsbank og være ydmyke i forhold til utøvelsen av de jobbene vi nå har i norsk fotball.

Faglig oppfostring

Sportsdirektører, trenere og assistenttrenere. Les Dagbladets liste og se hva Drillo startet da han som første norske landslagstrener tok faget på alvor. For Egil Olsen gjorde mer enn å trene det laget som fikk navnet hans - han gjorde mer enn å fortelle den enkelte hva han måtte gjøre i løpet av 90 minutter.

Drillo lærte norske fotballspillere å se nyansene i spillet.

Han gjorde gutta fotballkloke og i stand til å være mer enn godt forberedt da de reiste ut i Europa.

Den beste skolen

-  Vi ble faglig skolerte, sier Stig Inge Bjørnebye. -  Samtidig lærte vi hva som skulle til for å lykkes sjøl om ikke forutsetningene var de beste - vi var jo ikke stjerner, noen av oss. Og gjennom resultatene ble vi sammensveiset og bare enda sterkere i trua.

-  Alt som skjedde rundt Drillo og landslaget var veldig fruktbart.

Si gjerne at spillerne tok grunnskolen hjemme og videreutdanningen i land som England, Tyskland, Østerrike og Frankrike. Og så dro de hjem til landslagssamlinger og repeterte og repeterte. Og det er denne miksen som nå gjør at Drillos-gutta er i ferd med å overta makta rundt om i norske klubber.

Enten de er direktører, hovedtrenere eller assistenttrenere.

-  Hver og en har lært sitt - på godt og vondt, sier Bjørnebye. -  Og jeg tror de fleste passer best i de jobbene de har inntatt. Det sier seg sjøl at det er mye kompetanse fra den gruppen spillere vi hadde på 90-tallet.

-  Blir den forvaltet riktig, er jeg overbevist om at det vil styrke norsk fotball.

Fikk Liverpool-sjokk

Da Stig Inge Bjørnebye kom til Liverpool med et middels talent og en maksimal innstilling, fikk han fotballsjokk. Han trodde ikke det han så på Liverpool-treningene.

-  Det var håpløst, sier han. -  Under den første sesongoppkjøringen jeg var med på, gjorde vi ikke noe annet enn å løpe til vi ble fulle av melkesyre eller begynte å spy. Men det skjedde mye i løpet av 10 år - når engelskmennene først skjønte det og brukte ressursene sine på gode og riktige treningsprinsipper - ble det bare bedre og bedre. Og i dag er det veldig bra.

Stig Inge Bjørnebye fra Drillos-skolen fikk innflytelse på Liverpools treninger. Fordi han skjønte mest.

-  Jan Mølby (dansk landslagshelt i Liverpool) har ofte brukt meg som et eksempel på utviklingen i England, sier Stig Inge Bjørnebye. -  Han sa at når Bjørnebye har så stor innflytelse på Liverpool-treningene, tenk deg da hvor stor innflytelse Dennis Bergkamp har i Arsenal. Og det er helt riktig - det skjedde mye i England da utlendingene begynte å komme for alvor.

-  De tok med seg det beste fra de kulturene de kom fra, og mange av oss var ikke redde for å ta det med ut på treningsfeltet i våre respektive klubber.

Læreren må fornye seg

Stig Inge Bjørnebye har lenge vært overbevist om at karer som Kjetil Rekdal i Vålerenga og Ståle Solbakken i Ham-Kam ville bli trenere med stor suksess.

-  Og det fra dag én, sier han. -  Jeg tror også jeg sa det for noen år siden. For Kjetil og Ståle er ekstreme fotballmennesker - de tenker fotball 24 timer i døgnet. Og så klarer de å bruke alt de har lært på en fornuftig måte.

Sjøl er treneren Stig Inge Bjørnebye like ydmyk som han var som spiller. Og like nysjerrig.

-  Jobben som Åge Hareides assistent er perfekt i min læreprosess, sier han. -  Jeg kunne trent et lag i Norge, men heldigvis fikk jeg denne muligheten. Og det er det jeg mener - vi må alle sammen finne ut av hva vi til enhver tid passer best til og hva som er riktig for vår egen utvikling. Klarer vi det, har Drillos-generasjonen mye å tilføre.

Hva læremesteren har å komme med i sitt comeback i Fredrikstad, gjør den norske trenersituasjonen enda mer spennende. For som Stig Inge Bjørnebye sier det - også Drillo må fornye seg.

-  Kjenner jeg ham rett, så har han garantert noe i ermet, smiler Bjørnebye.

-  Det blir i hvert fall veldig spennende å få Egil tilbake som trener.

<B>YDMYK:</B> Treneren Stig Inge Bjørnebye er like ydmyk som han var som spiller. Og like nysjerrig. - Jobben som Åge Hareides assistent er perfekt i min læreprosess, sier han.
<B>LÆREMESTER: </B> Egil «Drillo» Olsen lærte norske fotballspillere å se nyansene i spillet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media