Drillos store savn er dessverre noen år for ung

I dag dro jeg fra juniorfotball i Valhall og til et landslagsuttak Fru Hjort Pedersen (mor, 84) ville tatt uten å dumme seg ut. Tenk om Drillo hadde hatt en Etzaz Hussain.

KREATIV: Etzaz Hussain gledet Morten P. Foto: Eirik Førde/Digitalsport
KREATIV: Etzaz Hussain gledet Morten P. Foto: Eirik Førde/DigitalsportVis mer

Oslo - mandag 24. januar

LITE NYTT PÅ vestkanten da Drillo presenterte årets første landslagstropp på Ullevaal Stadion klokka 12.00. Alex Tettey, som både spiller og scorer jevnt og trutt i Frankrike, er den eneste forandringen fra den troppen som var i Dublin og slo Irland 2-1 i november.  Og sånn er det i toppen av norsk fotball — det er ikke så mange å velge mellom.

Gamle Olsen leter derfor fortsatt etter den kreative midtbanespilleren som (ennå) ikke finnes på A-nivå.

FØR LANDSLAGSUTTAKET PÅ Ullevaal så jeg Vålerenga-Blackburn i Carnegies elite juniorturnering som denne uka spilles i Vallhall. Og bare så det er helt klart: Hvis noen fortsatt er i tvil om Etzaz Hussain (17) har hatt godt av to år i Manchester United — svaret er et rungende ja.

For det var ingen veldig god juniorspiller som dominerte turneringas åpningskamp selv om VIF tapte 1-2 — det var en glitrende fotballspiller.

En junior Martin Andresen og Vålerenga fort kan få mye glede av allerede denne sesongen.

ETZAZ HUSSAIN HAR alt det Drillo ønsker seg av en kreativ midtbanekraft. Bortsett fra alderen. Han blir bare 18 år torsdag som kommer. Men alt det andre — som orienteringsevne, plasseringsevne, mottak, medtak, blikk og tekniske ferdigheter — har dette United-produktet i fullt monn.

Etzaz Hussain er sånn sett sjelden vare.

I DAG DRO 15 år gamle Mats Møller Dæhli til Manchester United. Han er også sjelden vare. Det samme kan du si om en av kameratene hans på Norges G15-landslag fra i fjor  — Vålerengas Kamer Qaka. Disse gutta har også alt det Drillo ønsker seg av kreativitet, ferdigheter og mot og vilje til å utfordre motstanderne en mot en. Så da årets første landslagstropp kom på et ark tidlig i ettermiddag — og selv om vi snart skal møte Danmark til det som fort kan vise seg å bli fotballkampen som sender Norge til EM 2012 — så var det ikke John Arne Riise, John Carew og gutta jeg satt og lekte med i tankene.

Det var underskogen.

RUNDT 10 MILLIONER kroner blir Norges Fotballforbunds økte satsting på aldersbestemte landslag dette året. Det har jeg fra fotballpresidenten personlig. Hvilket betyr at det i hvert fall kommer noen internasjonale drypp selv på guttunger som Mats og Kamer.

Ingenting er bedre enn det.

TIL NESTE ÅR lover toppfotballsjef Nils Johan Semb ytterligere øking. Ingenting er bedre enn det heller. Jo mer fotball NFF kan få ut av hver eneste krone - jo bedre vil Norge stå rustet i framtida. Og selv om Polen og Ukraina 2012 er det overordnede og selvfølgelige målet for landslagsfotballen 2011, er det lov å drømme fram mot Frankrike 2016.

Da kan vi faktisk - hvis underskogen fra 15 år og oppover vokser og utvikler seg slik det ser ut til at den skal gjøre - risikere å ha noe i et internasjonalt sluttspill å gjøre også.