Drillos vant Folket

Sju olympiske gullvinnere til tross: For folk flest kan ingen idrettsopplevelse måle seg mot Drillos' magiske minutter mot Brasil i fotball-VM. Derfor - og nærmest med utklassingssifre - går Folkets Idrettspris til Drillos.


ELLEVILT: Rekdals 2-1 mål mot Brasil var nok med på å skaffe Drillos mange stemmer.

Resultatet av kåringen er en bekreftelse på fotballens unike posisjon i Norge.

  • Aldri har det vært sterkere kandidater til Folkets Idrettspris.
  • Av 12 kandidater var det sju olympiske mestrer, én verdensmester, én sølvmedaljevinner i VM, og en europacupvinner for lag.
  • Og det var blant andre mestere i norske paradegrener som skøyter, langrenn og kombinert - pluss en sensasjonell gullvinner i verdensidretten sykling.
  • Bare to kandidater gikk inn i kåringen uten en tittel eller medalje: Drillos og Rosenborg.
  • Drillos vant Folkets Idrettspris. Rosenborg endte bare noen stemmer bak Bjørn Dæhlie - og sølvet. 1998-utgaven av Drillos handler mer om opplevelser enn prestasjoner. De nøkterne, sportslige vurderingene av Drillos' VM-innsats er ikke all verden å juble over. Og slett ikke nok til å hamle opp med kobbelet av olympiske mesterer.

Verdens beste

De magiske minuttene mot Brasil fortrengte totalinntrykket av Drillos' VM-innsats. I historiebøkene vil det alltid stå at Drillos slo verdens beste fotballag i VM. Neppe noe om at dette var den eneste kampen i VM som ikke betød noe for Brasil - med de sportslige konsekvensene det naturligvis hadde.

Begeistring

Men så er det da heller ikke slike forhold som styrer vår begeistring. Det viser med all tydelighet resultatet av Folkets Idrettspris.

  • Opplevelsene er sterkest.

I dette året var det absolutt ingen idrettsopplevelse som kunne måle seg med Drillos' avslutning mot Brasil. En bitteliten fotballnasjon slo den største og mektigste av dem alle - i fotball-VM.

Det kan skje igjen.

Men neppe på samme elleville og nesten ufattelige måte - med en nærmest desperat mobilisering i sluttminuttene, en definitivt desperat Arne Scheie, en tunnel fra Flo, et straffespark som der og da fortonet seg som noe som heller burde ligget under grana i morgen - og utskjelte Kjetil Rekdal i de sære gule støvlene som plutselig var verdens vakreste fottøy.

Og Drillo naturligvis. Uten s. For alle som har stemt, og alle som leser dette, vet at Folkets Idrettspris ikke går til et lag. Men til en mann.