OLs BESTE: Petter Northug vant femmila i OL etter en overbevisende spurt. Han er den ubestridte kongen av langrennsstadion i Whistler. Foto: AFP
OLs BESTE: Petter Northug vant femmila i OL etter en overbevisende spurt. Han er den ubestridte kongen av langrennsstadion i Whistler. Foto: AFPVis mer

- Driter i Gunde Svan

Gullgutten Petter Northug lar seg ikke fyre opp av svenskene.

||| WHISTLER (Dagbladet): Svenske journalister gir seg ikke, og prøvde også i går å fyre opp Petter Northug. De fikk svar.

Gunde Svan har vært ute etter Petter Northug de to siste ukene - seinest i går, før femmila. Den svenske skilegenden har ikke vært nådig i sin kritikk av den norske OL-kongen, og har langet ut mot ham med jevne mellomrom.

Northug har svart i sporet.

Og det gjorde han igjen, da han søndag kveld norsk tid gikk inn til gull på femmila etter en imponerende spurt på oppløpet.

Blåser i kritikken
Etter løpet ble Northug konfrontert med kritikken. Han trakk lett på skuldrene, han kunne ikke brydd seg mindre.

- Svan har vært kritisk til deg under OL, viste du i dag at han tok feil? spurte en svensk reporter.

- Jeg driter i Gunde Svan, svarte Petter.

I forkant av femmila sa Northu det bare var Lukas Bauer han fryktet i det 55 mann store feltet. Det fikk den svenske skilegenden Gunde Svan til å reagere.

- Det har han tabbet seg ut på før, så jeg håper han gjør det igjen, sa Svan til Expressen før 50-kilometeren.

Tidligere har eks-skiløperen flere ganger gått hardt ut mot Northug, og vært irritert over både uttalelsene og selve skigåingen til trønderen.

- Hadde fulgt SvanBauer ble aldri en trussel i spurten, men Northug tabbet seg ikke ut. Det var nemlig ingen som hadde mulighet til å følge ham på oppløpet.

LIKER IKKE NORTHUG: Den svenske skilegenden Gunde Svan har liten sans for Petter Northug. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
LIKER IKKE NORTHUG: Den svenske skilegenden Gunde Svan har liten sans for Petter Northug. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX Vis mer

- Bryr du deg ikke om det Svan sier?

- Nei, skulle jeg det?

- Hvem ville vunnet en duell mellom deg og Gunde?

- Jeg skulle nok fulgt ham i løypa, og han var vel ingen spesielt god spurter?

Fryktet Teichmann mestPå spørsmål om han fryktet Johan Olsson, som kom inn på oppløpet side om side med ham, svarte Petter:

- Nei, egentlig ikke. Jeg fryktet Teichmann mye mer. Han er mye bedre til å stake.

Og la til:

- Jeg tipper Johan er veldig godt fornøyd med bronsemedaljen sin. 

Svensken jublet stort da han krysset målstreken, åpenbart fornøyd. Men kveldens største stjerne og langrennstadions største herreløper i OL er uten tvil Petter Northug.

PÅ VEI INN TIL GULLET: Petter Northug i duell med Axel Teichmann på oppløpet. Foto: EPA
PÅ VEI INN TIL GULLET: Petter Northug i duell med Axel Teichmann på oppløpet. Foto: EPA Vis mer