- Drittlei taterhets

Foran dagens kamp mot Vålerenga truer styret i Stabæks supporterklubb med å trekke seg på grunn av økende tribunerasisme fra egne medlemmer.

- Dette er alvorlig. Noen av oss er drittleie av at grensene presses, sier styreformann Richard Jansen i Stabæk Support til Dagbladet.

Det er særlig bruken av ordene «jævla tater» og «taterhore» som har fått styret til å reagere. Uttrykkene blir brukt vilkårlig mot alt fra motstanderspillere, vakter, politi og til egne supportere.

- Jeg har fått høre det sjøl også, sier Jansen. Derfor velger han å tro at dette ikke er rasistisk ment, men det blir definitivt oppfattet slik av dem som hører uttrykkene brukt. Jansen reagerer voldsomt på at en historisk undertrykt gruppe i Norge misbrukes slik.

- Dette var et problem hos oss for et par år siden. I de siste kampene har det tatt seg opp igjen og toppet seg, sier han.

Færre enn ti

Jansen presiserer at det er et lite mindretall som ødelegger for resten. Men de gjør det til gagns - både hjemme og på borte.

- Det gjelder færre enn ti personer. Men det er lov å tenke også for folk som er så selvopptatte at de tror de kan mene hva de vil, sier han.

Internt i Stabæk Support har temaet vært oppe flere ganger. Nå har det gått så langt at styret velger å ta opp kampen offentlig.

- Trusselen om å trekke oss er reell. Vi har uansett store problemer med å få valgt et nytt styre fordi et mindretall av tankeløse medlemmer ikke er villig til å innordne seg, sier Jansen.

Han tror ikke problemene i Stabæk er et uttrykk for en tendens i norsk supporterkultur generelt.

- Nei, det tror jeg ikke. Men ute i Fotball-Europa er det slik. Også i Sverige er taterhets mye brukt. Mulig vi er litt paranoide, men vi er glad i å ha det som vi har hatt det her i Norge, sier Jansen.

Vil provosere

Han håper krisemaksimeringen nå vil få flere ansvarlige medlemmer til å åpne kjeften.

- Vi vil provosere egne medlemmer til å si fra hva de mener om dette, sier han.

Forsvinner ikke problemet raskt, er ekskludering av medlemmer neste skritt.