- Driver pølsebod

De har dresser med fint snitt og kontorlokaler på ekslusive Aker Brygge. Men Ernst Ravnaas og Erik Solér snakker mest om det å drive pølsebod når de forklarer hvordan de skal få Start tilbake i toppen av Tippeligaen.

At de to viktigste Start-investorene har sine kontorer et steinkast fra VIF-eier John Fredriksen og Molde-eier Kjell Inge Røkke på Aker Brygge, gir næring til myten om at norsk fotball har fått to nye styrtrike onkler som bruker fotballen som sin private lekegrind.

- Huff, det der er et problem, sier Ravnaas når vi bringer problemstillingen på bordet.

- Hva mener du?

- Jeg håpet at du ikke skulle trekke fram den parallellen. Det kan nemlig ikke sammenliknes. De to andre du nevner her representerer en kapitalbase som ikke finnes her i klubben

Småpenger

Erik Solér tar en slurk av farrisen.

- Vi er ikke i den situasjonen at vi bare kan pushe inn penger i Start. Røkke og Fredriksen kan leve med 30 millioner i tap. Vi må drive etter pølsebod-prinsippet i forhold til dem.

- Der de kan servere ei hel pølse dandert med masse løk, så må vi pelle av noen løkbåter for å spare, sier Solér.

Da Ravnaas og Solér gikk inn og reddet Start før jul i fjor (se eiermodell på grafikk), ble det totalt spyttet inn i overkant av 5 millioner kroner. Det er småpenger i forhold til Røkke som egenhendig punget ut med 30 millioner for å dekke Moldes tap i 2001.

Advokat Ernst Ravnaas gikk i bresjen sammen med Erik Solér for å redde Sørlandets fotballstolthet fra konkurs. Det handlet om ekte følelser.

Ravnaas fikk noen kamper på a-laget til Start som nittenåring, sammen med Matta (Svein Mathisen) og Trond Pedersen.

- Så fikk jeg en skade som gjorde meg til «fotballinvalid». Siden har jeg brent for klubben, sier Ravnaas.

Mer sult

Og det er nettopp unge spillere som er nøkkelen i satsingen til Nye Start. Erik Solér har lenge drømt om å være med og bygge opp en talentfabrikk. Og han har klokkertro på at Kristiansand og Start har potensial til å bli landets mest attraktive klubb for fotballtalenter.

- Sulten må tilbake hos unge fotballspillere. Vi har vært i en periode der det har blitt for lett for en nittenåring å tjene fire-fem hundretusen. I Start skal man få optimale betingelser for å bli god. Man skal få et godt sportlig opplegg. Man skal få mulighet til skole og utdanning, og spesiell individuell oppfølging. I tillegg til ei årslønn på nedre skala, 200-400000 kroner, sier Solér.

Han bruker seg sjøl som referanse.

- Da jeg gikk til LSK i sin tid, så gjorde jeg det fordi jeg visste at muligheten til å komme på landslaget var større der enn i andre klubber. Spillere med ambisjoner lokkes av slike ting. Sånn skal det være i Start.

- Det skal lukte blod når man kommer til Kristiansand for å spille fotball.

Gulrota for de spillerne som forblir lojale mot Start, er at Solér og hans nettverk vil jobbe for å gi dem kontrakter i utlandet.

- Vi kommer ikke til å selge unge spillere til RBK for en billig penge.

Pølseselger

At Ravnaas og Solér mener alvor, er egentlig ingenting å lure på. Talenter skal gå foran etablerte stjerner.

- Jeg innrømmer at vi var inne på tanken om å hente hjem Erik Mykland i vinter, sier Ravnaas forsiktig.

Solér er Myggens agent, så det hadde kanskje ikke vært vanskelig å overbevise den lille heller.

- Men det var rett og slett uaktuelt på grunn av de økonomiske rammene, sier Solér.