Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dro opp trøya da Danmark inntok tronen igjen

- Var du nervøs? Ha-ha.

VISER MUSKLER IGJEN Ann Grete Nørgaard dro opp trøya i glede da Danmark sikret seg en semifinaleplass i VM. Nå kan pigerne ta medalje for første gang siden 2004. Foto: AFP / NTB SCANPIX
VISER MUSKLER IGJEN Ann Grete Nørgaard dro opp trøya i glede da Danmark sikret seg en semifinaleplass i VM. Nå kan pigerne ta medalje for første gang siden 2004. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer

BEOGRAD (Dagbladet): Tidenes største mesterskapsnedtur for Norge var ikke 9.-plassen i Russland-VM i 2005. Det er den dårligste plasseringen i moderne håndballhistorie, men likevel ikke den verste.

For den vondeste smellen kom med 6.-plassen i 2003-VM i Kroatia. Den førte nemlig til at det ikke ble noe Aten-OL på jentene året etter.

Gårsdagens nederlag for Serbia i kvartfinalen legger seg nok mellom de to nedturene, siden laget var så skadeskutt i 2005 at det var lavere forventinger til Norge.

Opp fra de døde Nå var de derimot en av de største gullfavorittene, i et mesterskap hvor den ene stornasjonen etter den andre har blitt nedkjempet av det som i beste fall var medaljeutfordrere.

Danmark var maks i den siste kategorien. Selv var målet deres nådd med en kvartfinale, men etter seieren mot Tyskland har de mulighet til å gjøre sitt beste mesterskap på mange år - og de har uansett gjenvunnet den skandinaviske tronen.

JAKTER GULL NUMMER ÅTTE: Danmark har sju mesterskapsgull. Nå jakter Kristina Kristiansen og Stine Jørgensen det åttende, og da vil de bare være ett bak Norge. Foto: EPA / NTB SCANPIX
JAKTER GULL NUMMER ÅTTE: Danmark har sju mesterskapsgull. Nå jakter Kristina Kristiansen og Stine Jørgensen det åttende, og da vil de bare være ett bak Norge. Foto: EPA / NTB SCANPIX Vis mer

Danskene har i de siste mesterskapene kommet seg opp i knestående igjen, etter at de i flere år har blitt utslått på parketten. I går kveld bølget kvartfinalen fram og tilbake mot Tyskland, men pigerne vant 31-28. Kantstjernen Ann Grete Nørgaard dro opp skjorta på sidelinja da danskene igjen viste muskler i et mesterskap.

- Vi var litt nervøse på deres vegne da Tyskland ledet med to, sier Ekstra Bladet til Line Jørgensen.

- Var du nervøs? Det skal du ikke være, ha-ha. For vi så tegn på at de kom til å bli slitne. Vi visste det ville bli jevnt, men også at vi hadde en god sjanse til å løpe dem i senk, sier hun.

Deres forrige medalje kom i 2004, da de tapte EM-finalen mot Norge. I tiåret før det var de verdens desidert beste håndballnasjon, og de spilte inn hele sju gullmedaljer.

- Det er helt klart mulig å komme til finalen. Vi hadde store problemer med Brasil forrige gang, men vi kan slå dem, sier landslagssjef Jan Pytlick til dansk TV2.

Nærmer seg Norge Et dansk gull vil sende dem helt opp i ryggen på Norge og Russland på maratontabellen. Der troner Norge øverst med ni gull. Russerne har like mange gull, men de norske jentene står bokført med langt flere sølv- og bronsemedaljer.

Russland har som Danmark slitt med medaljefangsten de siste åra. Den forrige medaljen deres kom i 2009 (VM-gull), og i årets VM var de ikke med engang.

De norske jentene bryr seg lite om hvem som tar hjem pokalen i år. Nora Mørk har derimot liten tro på at deres overkvinner stikker av med tittelen.

- De er ikke gode nok. Og så tok de ut alt mot oss, så jeg tror ikke de klarer å gå til topps, sier hun.

Vanvittig ramme Nærmere 16 000 tilskuere skapte en utrolig ramme rundt kampen i går kveld. Det kokte, og tribunene ristet. I semifinalen kommer det trolig til å være smekkfullt og 20 000. De norske jentene går ikke med på at de ble psyket ut av de desibelekstreme pipekonsertene.

- Nei, sånt er jeg vant til i klubblaget hver helg. Vi liker trykket, sier Heidi Løke.

Samtidig så er det ingen tvil om at publikum løftet Serbia. Og det kan de fort gjøre to ganger til, og da kan det faktisk bli et sensasjonelt hjemmegull.

Om ikke pigerne slår tilbake mot kritikerne i hjemlandet og igjen blir nasjonens største helter.

TROR IKKE PÅ SERBIA: Nora Mørk tviler på serbisk VM-gull. Her sammen med Heidi Løke. Foto: BJØRN LANGSEM
TROR IKKE PÅ SERBIA: Nora Mørk tviler på serbisk VM-gull. Her sammen med Heidi Løke. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer