Dro på tur med Erland - ble stemplet som homo

Graeme Le Saux ble hetset i 14 år.

(Dagbladet.no) Graeme Le Saux la opp som fotballspiller for to år siden, etter å ha vært profesjonell spiller i over 15 år.

Men for mannen med 26 landskamper for England er ikke karrieren noe han bare ser tilbake på med stolthet. Store deler av den var nemlig et mareritt for ham.

I 1991 begynte lagkameratene å homsehetse ham, og etter hvert fortsatte publikum og motspillere. Sentralt i begynnelsen på dette marerittet sto Erland Johnsen.

Ferietur til Norge

Den sommeren ble nemlig Graeme Le Saux invitert med på en ferietur til Norge av Erland Johnsen. Etter dette tok Le Saux med seg Ken Monkou til hjemstedet Jersey og de to reiste videre rundt i Europa.

Da sesongoppkjøringen startet igjen, begynte også det helvetet Le Saux gjennomgikk helt til han la opp.

Den tidligere Chelsea-, Blackburn- og Southampton-spilleren tar et kraftig oppgjør med dette i selvbiografien sin «Left Field», som det er et utdrag av i dagens The Times.

«Vi hadde det gøy. Da turen var over dro Ken tilbake til London, Erland dro på bryllupsreise og jeg dro på ferie med kjæresten min. Da jeg kom tilbake til Chelsea, spurte gutta hva jeg hadde gjort, og det sa jeg. Noen - jeg kan ikke huske hvem - sa: \'Å, så du var på camping med Ken\',» skriver Le Saux i boka.

PEKTE PÅ BAKENDEN: Robbie Fowler mobber her Graeme Le Saux ved å peke på bakenden sin. Seinere i kampen klikket det for Le Saux og han prøvde å slå ned Fowler med albuen. Som følge av tumultene som fulgte på banen ble begge straffet av FA. Foto: REUTERS
PEKTE PÅ BAKENDEN: Robbie Fowler mobber her Graeme Le Saux ved å peke på bakenden sin. Seinere i kampen klikket det for Le Saux og han prøvde å slå ned Fowler med albuen. Som følge av tumultene som fulgte på banen ble begge straffet av FA. Foto: REUTERS Vis mer

Dette førte til latter, men Le Saux syntes ikke det var så morsomt. Han sa at de ikke hadde vært på camping, men bodd på hotell. Kommentaren satt likevel som klistret, og det ble raskt en etablert «sannhet» at Le Saux og Monkou var et par.

- Fælt at det gikk så langt

Erland Johnsen ble godt kjent med Le Saux i Chelsea og han sier det var mye drittslenging i garderoben, slik det er i alle fotballmiljøer.

- Jeg trodde ikke han ble plaget så veldig mye innad, men det er klart at det sikkert ble dratt litt langt noen ganger. Den engelske humoren er tøffere enn den norske og jeg husker blant annet at noen la igjen flere stygge beskjeder på telefonen hans, sier Johnsen til Dagbladet.no.

Han forteller at han blant annet tok med Le Saux på tur til Pasvik i Nord-Norge og han synes det er trist at Le Saux ble så hardt rammet av homsehetsen.

- Det er litt fælt at det gikk så langt, for når ting blir gjentatt mange nok ganger ender det nesten opp som en sannhet, sier Johnsen.

Ble deprimert

Le Saux understreker gjentatte ganger at han ikke er homofob. Homsehetsen ble bare verre og verre i Chelsea-garderoben og han sier i dag at han vurderte å slutte på grunn av det.

Dro på tur med Erland - ble stemplet som homo

«Siden jeg var litt annerledes, og ikke følte meg helt komfortabel i den gutteaktige drikkekulturen som var vanlig i engelsk fotball på den tida, ble det antatt blant lagkameratene at det var noe galt med meg. Som følge måtte jeg, naturligvis, være homo,» skriver Le Saux.

Dette førte til at venstrebacken ble svært deprimert.

«Jeg våknet opp om morgenen, følte meg ikke bra og innen jeg kom meg på trening var jeg så nervøs at jeg følte meg syk.»

Leste feil avis

Le Saux forteller at han følte seg som en outsider på veldig mange måter. Han gikk kledd som en student, hadde sekk på ryggen og leste The Guardian. Og nettopp den avisa var ikke så vanlig i fotballgarderobene.

Chelsea-ledelsen tok ikke affære, og mobbingen fortsatte.

Dette spredde seg også raskt til tribunene. Da Chelsea møtte West Ham på bortebane, kom det raskt fra østlondonerne:

«Le Saux, takes it up the arse,» til tonene av Village Peoples «Go West».

Sånn fortsatte det hver uke. På treningene fikk han tyn av lagkameratene, under kampene ble han hetset av motstanderfansen - og motspillere.

I en kamp mot Liverpool i 1997 ble han gjentatte ganger mobbet av Paul Ince. Til slutt kokte det over for Le Saux, og han trykket på noen knapper han visste ville få Ince til å reagere: Han fornærmet kona hans.

«Paul ble helt gæren og brukte resten av kampen på å prøve å sparke livsskiten ut av meg. Etter kampen fikk jeg så vidt et glimt av han, idet han forsøkte å slå med. Jeg dukket og kom meg unna. Fyren hadde mistet grepet og ville drepe meg,» skriver Le Saux.

Fowler viste rumpa

Le Saux er ikke stolt over denne situasjonen, for det var under hans verdighet å svare med samme mynt. Dessuten kjente han kona til Ince, Claire, som han mente var ei hyggelig dame.

Enda verre var en episode som skjedde i et hjemmemøte med Liverpool et par år etterpå. Da var det Robbie Fowler som fikk Le Saux til å reagere.

Le Saux lå nede skadet og Fowler ba ham reise seg. Sekunder etterpå bøyde Fowler seg framover og pekte på bakenden sin.

- Kom igjen, gi meg en opp i rumpa, sa Fowler flere ganger ifølge Le Saux.

Ingen i dommertrioen reagerte. Le Saux sa han ikke ville ta frisparket før Liverpool-spissen ble straffet, og det endte med at Le Saux selv fikk gult kort for drøying.

«Kanskje jeg burde nektet og heller bli utvist. Det hadde tvunget fram temaet på banen, men da ville jeg også gjort meg selv til en martyr og jeg ville ikke det,» skriver Le Saux i boka.

Ingen står fram

Historien til Graeme Le Saux er ikke unik. Det er ingen tvil om at det har vært mye homohets i engelsk fotball, og han var ikke en gang homofil.

Justin Fashanu er den eneste toppspilleren som har stått fram som homofil. I 1998 begikk han selvmord.

I en undersøkelse fra i fjor svarte 0 av 2500 spillere at de er homofile. Det er statistisk sett lite sannsynlig.

- Spillerne har en markedsverdi, og klubber føler at den kan bli berørt. Derfor er det klubber som mener det er best om spillerne ikke forteller om deres legning, sa Peter Clayton i fotballforbundet om undersøkelsen.

Dagbladet.no har tidligere skrevet at det ikke er gjort mye for dette i Norge. Stian Jensen, homofil Tufte-spiller, etterlyser en åpen debatt rundt homofobi i fotballen.

TØFF KARRIERE: Le Saux fikk mange smeller på banen, men tyngst å svelge var homohetsen.
GAMLE LAGKAMERATER: Erland Johnsen var en god venn av Graeme Le Saux da han spilte i Chelsea.
HETSET: David Beckham har i likhet med Graeme Le Saux opplevd homohets på banen. Sånn går det tydeligvis med spillere i England som bruker gelé i håret og ikke faller inn i stereotypen av en fotballspiller.