DRO SPØK: Kommentatoren i 1. divisjonskampen mellom Nøtterøy og Vålerenga gikk på ei blemme da han fikk beskjed om at lyden ikke fungerte. Skjermdump
DRO SPØK: Kommentatoren i 1. divisjonskampen mellom Nøtterøy og Vålerenga gikk på ei blemme da han fikk beskjed om at lyden ikke fungerte. SkjermdumpVis mer

Trodde lyden ikke fungerte og dro rasismespøk under håndballkamp

Dro rasismespøk på direkten: - Uakseptabelt

Kommentatoren er langt nede etter blemma. Tønsbergs Blad har avsluttet samarbeidet med ham.

Det var helt i starten på sendingen fra håndballkampen mellom Nøtterøy og Vålerenga i 1.divisjon, vist gjennom blant annet håndballtv.com og Tønsbergs Blad, at situasjonen oppsto:

Produksjonsteamet slet med lyden, og de to kommentatorene fikk beskjed om at lyden ikke fungerte. Likevel plukkes dette opp av mikrofonen:

- Det jeg må si, er at det er digg at det ikke er noen negere på denne banen her. Veldig digg. Det kan vel du, som neger, også si er digg, sier den ene kommentatoren.

Litt senere får duoen beskjed om at lyden har fungert hele tiden, og alvoret går opp for dem:

- Å faen, hvis det stemmer er vi «fucked». Å fy faen, jeg kommer til å få sparken.

Legger seg flat

Kommentatoren, som er i slutten av tenåra og engasjert på frivillig basis, beklaget utsagnene der og da. Han beklager også i en lengre post på Nøtterøy Håndballs Facebook-sider. Overfor Dagbladet betegner han dette som «en tøff dag».

Han forklarer at de fikk trøbbel med lyden ti minutter før avkast, og de to måtte holde samtalen i gang slik at produsenten visste når lyden var fikset. De laget i løpet av denne tiden en video til Snapchat, der uttalelsen kommer og den blir fanget opp av en av mikrofonene.

- Vi fikk beskjed om at det ikke var lyd, og måtte holde praten i gang. Så begynte kampen, og det fortsatte, så tenkte vi at dette ikke kom til å bli noe av (at det ikke kom lyd, red. anm.), og at vi skulle lage en morsom sak på Snapchat. Da kommer kommentaren, forklarer han overfor Dagbladet.

- Det var et forsøk på internhumor mellom to gode kompiser. Det som var ment som en privat samtale ble dessverre sendt direkte på nett-TV, sier han.

Han legger seg helt flat.

- Det er en uakseptabel kommentar. Det var veldig, veldig dumt, og jeg beklager så mye til alle som ble støtt av dette utsagnet som var ment som en spøk, sier han.

- Uakseptabelt

Hein Barthold er daglig leder i Norsk Topphåndball. Han kaller kommentaren for «uakseptabel».

- Vi tar avstand fra kommentaren, uavhengig om den går på Snapchat til venner, eller på håndball-tv. Det er for oss uvesentlig, sier Barthold til Dagbladet.

Barthold forklarer at kommentatoren, som i lengre tid har kommentert Nøtterøys kamper, er langt nede. Han har skrevet en beklagelse til teamlederen. Barthold opplyser at fra Norsk Topphåndballs side, får kommentatoren en advarsel.

- Jeg har lest unnskyldningen, og vår erfaring er at han ikke sitter med slike holdninger, ikke i nærheten. Det er lov å feile. Han viser oppriktig anger, og har fått en tøff lærepenge, sier Barthold.

Kampen er ikke publisert på Håndball-TVs hjemmesider. Oppgjøret endte 33-26 til Nøtterøy.

Avsluttet samarbeid

Sigmund Kydland, redaktør i Tønsbergs Blad, sier at de har avsluttet samarbeidet med kommentatoren.

- Vi beklager veldig det som ble sagt. Da vi fikk beskjed om dette, avsluttet vi umiddelbart samarbeidet med kommentatoren, sier Kydland til Dagbladet.

Kommentatoren skjønner at det kommer en reaksjon fra avisa.

- Det er et uakseptabelt utsagn. Jeg skjønner at de reagerer, sier han.