«Drømmedama 10» startet i Skien

Nadia Comaneci er blant de største i OL-historien.

BEIJING (Dagbladet.no): Du trenger ikke være interessert i turn engang for å dra kjensel på navnet Nadia Comaneci. Den rumenske turneren gjorde det ingen trodde var mulig.

I 1976-OL fikk hun sju tiere.

Drømmedama 10 er ikke bare en karakter på filmlerretet. Hun var også ei spenstig og elegant jente i turnhallen. For Nadia var nemlig bare ei lita jente - 14 år gammel - da hun sjokkerne idrettsverdenen.

Og den fantastiske karrieren hennes startet i Skien.

Feil på tavla

Da Nadia var 13 år gammel reiste hun med det rumenske turnlandslaget til Skien. Telemarkingene arrangerte EM, og Nadia hentet hjem alle gullmedaljene - bortsett fra én. I frittstående ble det nemlig «bare» sølv ...

Hun fortsatte å imponere internasjonalt tross sin unge alder, og da 1975 var omme ble hun kåret til «Årets kvinnelige utøver» av United Press International.

Derfor var det selvfølgelig knyttet stor spenning til hva hun kunne finne på i Montreal-OL året etter. Men ingen klarte å forutse det som kom. Det var tydeligvis utenkelig at en OL-gymnast skulle få se karakteren 10.

THE PERFECT TEN: Nadia Comaneci fikk karakter 10 sju ganger i løpet av Montreal-OL i 1976. Da var hun bare 14 år gammel. Foto: DAGBLADET
THE PERFECT TEN: Nadia Comaneci fikk karakter 10 sju ganger i løpet av Montreal-OL i 1976. Da var hun bare 14 år gammel. Foto: DAGBLADET Vis mer

For etter at Nadia - hun kalles bare Nadia i turnkretser - sanket den første tieren, sto det bare 1.00 på lystavlene i hallen. De elektroniske resultattavlene var ikke laget for slike prestasjoner.

Nadia var imidlertid skapt for dette, og hun beviste hele sju ganger i løpet av de olympiske lekene at hun var Drømmedama 10. Sju tiere - «The Perfect 10» som bragden kalles i turnverdenen.

Startet i barnehagen

- Selv i dag blir jeg spurt om hvor mange medaljer jeg egentlig vant, men alle husker 10-erne, sier Nadia.

Hun reiste fra Kanada med tre gull, ett sølv og en bronse. Og en evig stjernestatus.

Nadia hadde et stort EM også i 1977, men samtidig sleit hun med alt styret rundt henne. Hun var fortsatt bare ei jente, og det var ikke lett for henne å takle alt det utenomsportslige. Bare i løpet av ei uke etter OL prydet hun forsidene i de anerkjente magasinene Time, Newsweek og Sports Illustrated.

Dette kom brått på for jenta som begynte å turne allerede i barnehagen. Da hun var seks år gammel ble hun invitert til å delta på Bela Karolyis turnskole. Hun var bare åtte år da hun vant en nasjonal tittel for første gang.

Alt skjedde fryktelig fort. Og da det rumenske forbundet etter 77-EM bestemte seg for å fjerne henne fra det lange samarbeidet med Karolyi og flytte henne til hovedstaden, da gikk det galt.

«Drømmedama 10» startet i Skien

Foreldene hennes skilte seg i den samme perioden, hun var ikke lykkelig og sleit med å holde seg i form.

Gull med blodforgiftning

Likevel var talentet hennes så formidabelt at hun fikk med seg et VM-gull i 1978. Året etter fikk hun igjen lov å bli trent av Karolyi, og hun blomstret igjen.

Hun vant EM sammenlagt for tredje gang på rad - noe som var historisk.

Under VM samme år ble hun innlagt på sykehus rammet av blodforgiftning. Hun fulgte imidlertid ikke legenes anbefalinger, forlot sykehuset og inntok turnhallen igjen. Hun fikk karakteren 9.95 på bommen og bidro sterkt til at Romania for første gang vant laggull. Etter dette tilbrakte hun flere dager på sykehus, hvor hun måtte opereres for infeksjonen i hånda.

Nadia hadde ikke like stor suksess i Moskva-OL i 1980 som i de foregående lekene, noe hun ble litt kritisert for.

- Folk spør meg hva som gikk galt i Moskva. Vel, jeg vant to gull og to sølv, jeg synes ikke det er så galt, sier hun.

Året etter la hun opp. Da var hun bare 20 år gammel. En innholdsrik - men kort - karriere var allerede over.

Flyktet til USA

Selv om hun hadde en enorm stjernestatus i hjemlandet, fikk Nadia sjelden forlate Romania. Bare tre måneder før revolusjonen i 1989 benyttet hun en sjanse hun fikk, og hun rømte landet. Hun flyktet via Ungarn til Østerrike, hvor hun oppsøkte den amerikanske ambassaden i Wien.

Hun ble karakterisert som politisk flyktning, og kom seg på et fly til New York.

Omsider slo hun seg ned i Montreal, hvor eventyret startet. Etter noen år ble hun imidlertid kontaktet av Bart Conner, som hun møtte som aktiv. Den amerikanske eks-turneren inviterte henne til Oklahoma og i april 1996 giftet de seg.

Vielsen ble vist direkte på rumensk tv, mer enn 10 000 mennesker hyllet dem i gatene og festen ble holdt i den gamle presidentpalasset i Bucuresti.

Da hun flyktet fra hjemlandet i 1989 etterlot hun seg både familie, venner og gullmedaljene. Broren hennes gjemte de synlige bevisene på Nadias karriere, slik at staten ikke skulle få klørne i dem. Og noen år etter fikk hun dem overbrakt av en journalist.

Nå har hun dem i et skrin. Ikke i et premieskap - ikke godt synlig på veggen.

- Hvorfor skulle jeg det. Jeg vet jeg har vunnet dem, sier hun.

Kilder: Nadia Comanecis hjemmeside, Olympic Review, Associated Press og Wikipedia.

STJERNE OVER NATTA: I løpet av ei uke prydet Nadia forsida til Newsweek, Sports Illustrated og Time.
UVIRKELIG: Arrangørene hadde ikke regnet med å se 10-tallet, og derfor sto det bare 1.00 på resultattavlene i Montreal.
ELEGANT: Mange store turnere har kommet etter Nadia Comaneci, men det er ikke mange som har vært i nærheten av å sette historiske spor som henne.
FORTSATT MED: 46 år gamle Nadia Comaneci er fortsatt sterkt involvert i turnmiljøet - og i tillegg bruker hun mye tid på veldedighetsarbeid. Her er hun under Aten-OL for fire år siden.