Drømmedebut av Vilhjalmsson

Matthias Vilhjalmsson ble kampens store spiller i sin første offisielle kamp for Vålerenga.

DOBBEL: Vålerengas Matthias Vilhjalmsson jubler etter et av sine mål mot Mjøndalen.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
DOBBEL: Vålerengas Matthias Vilhjalmsson jubler etter et av sine mål mot Mjøndalen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer
  • Vålerenga - Mjøndalen 2-0 (1-0)

VALLE (Dagbladet): Vålerenga fikk en perfekt start på sesongen hjemme mot Mjøndalen. Særlig godt nytt for hjemmelaget var det at klubbens nye spiss, Matthias Vilhjalmsson, leverte etter bestilling.

Mot Mjøndalen viste 32-åringen at han fortsatt kan finne veien til nettmaskene. Ved to anledninger var han på rett plass til rett tid og satte ballen i mål etter lave innlegg fra kantene.

- Det var en fantastisk debut for meg. Å spille foran hjemmefansen i en offisiell kamp for første gang, kunne jeg ikke bedt om en bedre start. Tre poeng, holder nullen og to mål. Det er en kjempegod følelse, sier Vilhjalmsson etter kampen.

Islendingen ble hentet til hovedstaden for å erstatte Sam Johnson som forsvant i vinter, og den tidligere Rosenborg-spissen gir Vålerenga et sterkt oppspillspunkt, mer tilstedeværelse i feltet og er mer involvert i spillet enn hans forgjenger.

- Han har vært en spiller vi har forsøkt å få til Vålerenga lenge, nå var timingen riktig, det er vi veldig glad for og du ser hvorfor i dag, sier VIF-trener Ronny Deila til Dagbladet etter kampen.

Vilhjalmsson har ikke notert seg fort et tosifret antall mål i eliteserien siden 2013, men var ofte reserve i RBK-perioden. Her viste han at han fortsatt kan være en klassespiss i Eliteserien.

Gode kombinasjoner

Det var Vålerenga som kom best i gang i et intensivt åpningskvarter. Hjemmelaget presset på, men både bortelagets Olivier Occean og hjemmelagets Matthias Vilhjalmsson kom til store sjanser.

Det var Sam Adekugbe som var sentral i mye av det Vålerenga skapte. Venstrebacken kom seg høyt i banen og forbi Mjøndalens høyreback Akeem Latifu ved flere anledninger og skapte sjanser med gode, lave innlegg.

Etter nitten minutters spill var det nettopp slik hjemmelaget tok ledelsen. Vålerenga snudde spillet til venstre hvor Adekugbe og Finne kombinerte før førstnevntes lave innlegg, enkelt ble satt i mål av Vilhjalmsson.

Hjemmelaget ga seg ikke der og kunne fint hatt flere mål før pause. Et stolpetreff fra Finne og flere meget gode reaksjonredninger fra Mjøndalens innleide målvakt Julian Faye Lund holdt Mjøndalen inne i kampen.

Keeperen, som var på landslagssamling med G-19-landslaget som kvalifiserte seg til EM tidligere denne uka, hadde bare en treningsøkt med Mjøndalen-laget før han fikk sin debut, men 19-åringen viste seg fra med flere solide redninger og var Mjøndalens beste spiller.

Innøvd trekk

Ronny Deila har før sesongen valgt å flytte spennende Chidera Ejuke fra en kantposisjon og inn sentralt i banen. Det kan vise seg å være et meget godt grep av Vålerenga-treneren.

Nigerianeren viste flere ganger prov på godt overblikk og følelse i pasningsfoten da han gang på gang tredde gjennom Bård Finne bak Mjøndalen-forsvaret.

Det var Vålerenga som styrte oppgjøret i den andre omgangen. Sentralt styrte Magnus Lekven og Mohamed Abu oppgjøret, til tross for at Abu ikke helt viste det samme toppnivået han ofte hadde inne etter han kom tilbake til norsk fotball før høstsesongen i fjor.

Det andre målet til Vilhjalmsson kom rett etter halvspilt andre omgang. Herolind Shala vant en dødball helt nede ved cornerflagget og et smart, innøvd dødballtrekk gjorde at Finne fant den islandske spissen totalt umarkert på ni meter. Skuddet gikk via bakken og i en uttagbar bane over Faye Lund, via tverrliggeren, og i mål.

Ti minutter seinere ropte hele Klanen på straffe da innbytter Deyver Vega gikk overende etter å ha driblet seg forbi Latifu. Backen var på etterskudd og reprisene viste at han var borti leggene til costaricaneren med taklingsforsøket sitt.

Dommer Kristoffer Hagenes mente annerledes og ga Vega gult kort for filming.

Begge lag hadde sine muligheter til å endre på resultatet i sluttminuttene, men både Larsen Kwarasey og Faye Lund vartet opp med gode redninger.

Hjemmelaget slapp seg litt ned i sluttminuttene og særlig William Sell burde ha satt inn en redusering helt på tampen, men han blåste ballen over mål. Dermed fikk Vålerenga akkurat den starten de hadde håpet på.