Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drømmefinalen

- Jeg tror ikke du vil finne et eneste menneske ute på gata i Canada i dag, sier USAs senter Jeremy Roenick. 50 år etter Canadas siste OL-gull i ishockey møter de naboen USA i finalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oddsen er likevel på amerikanernes side: De spiller på hjemmebane i sitt eget OL. Og, bare for å ha sagt det: På tre olympiske leker på amerikansk jord - i 1960, 1980 og 2002 - har de ikke tapt en eneste av 23 ishockeykamper.

Finaleduellene står i kø. Canada har Mario Lemieux, USA Brett Hull. Canada har Eric Lindros, USA John LeClair. Canada har NHLs ledende toppscorer i Jarome Iginla, USA har den nest beste i Bill Guerin.

Det avgjørende kan bli keeperduellen mellom New Jersey Devils' Martin Brodeur (29) og New York Rangers' Mike Richter (35). Canada mot USA.

Duellen

Det er to totalt ulike keepere. Richter er kortvokst og kjapp, med utrolige reflekser, står i nettet, behandler pucken som ei tikkende bombe og blir sett på som den som holder Rangers-forsvaret sammen. Brodeur er høy, en posisjoneringens mester, kaldere enn isen, men skal ifølge kjennere ikke være av samme kaliber.

Men mangelen på respekt for Brodeur kan bli amerikanernes bane. Han kom til OL som Curtis Josephs reserve, men har holdt ham på benken siden turneringens andre kamp. Nå må han holde hodet kaldt i en kamp som teller.

- Jeg tror det kommer til å bli helt utrolig. Når du spiller en slik kamp, blir det alltid en fantastisk, spår amerikanske Richter.

Richter har aldri tapt for Brodeur i NHLs playoff.

Oppgjørets time

Men det er betydelig mye mer enn Richters ære som står på spill. I dag avgjøres hvem som er beste ishockeynasjon på det nordamerikanske kontinentet.

For 22 år siden nedsablet 22 collegegutter den sovjetiske ishockeymaskinen som alltid vant. I dag er det oppgjørets time mellom de helprofesjonelle, de best betalte.

- Nå er vi der. Dessverre vet vi at USA er gode, og at det blir en tøff kamp, sier kanadiernes sportssjef Wayne Gretzky.

Men Canada har en fordel: Dommeren heter Bill McCreary og er «deres». I kvinnefinalen - med samme lag - var dommeren amerikansk. Hvem som vant? USA.

<B>ER VENTETIDA OVER? Canadas hockeygale tilhengere drømmer om gjentakelse fra OL-finalen i 1932 i Lake Placid - da vant lillebror i nord. Den eneste olympiske hockeykampen USA har tapt på egen is.
VIL GI CANADA MALING: Den amerikanske hockeysupporteren Carolyn Marin jubler etter seieren mot Russland i semifinalen. USA satser på sitt tredje strake olympiske hockeygull på hjemmebane.
Hele Norges coronakart