Drømmekampene som gir Riise og Carew trua på VM

Har hatt tøffere utgangspunkt tidligere.

HAR TRUA PÅ VM: Både John Arne Riise og John Carew har stor tro på VM-spill, selv om Norge nå ligger sist i kvaliken. De har tross alt kommet seg ut av større uføre tidligere. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
HAR TRUA PÅ VM: Både John Arne Riise og John Carew har stor tro på VM-spill, selv om Norge nå ligger sist i kvaliken. De har tross alt kommet seg ut av større uføre tidligere. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

||| BISLETT (Dagbladet.no): For fire år siden var John Arne Riise med da Liverpool sørget for tidenes mest spennende Champions League-finale. De helrøde snudde 0-3 til 3-3 og vant straffesparkkonkurransen.

I 1999 var John Carew med på en liknende snuoperasjon. Vålerenga lå under 0-3 mot Besiktas, også dette i Istanbul, men snudde kampen til 3-3 og gikk til kvartfinalen i cupvinnercupen.

Nå skal landslagets to største stjerner igjen starte på en tøff opphenting.

På sisteplass
Norge ligger sist i VM-kvalikgruppa, og har ikke råd til å tråkke i flere feller. Ifølge Drillo må de trolig vinne resten av kampene, men da ser han bort fra bortekampen mot Nederland neste uke.

Den første - og for Drillo viktigste testen - kommer borte mot Makedonia på lørdag, i Skopjes heksegryte.

Da er det kanskje greit å ha med seg Istanbul-erfaring om at ingenting er avgjort før dommeren blåser i fløyta for siste gang.

- Det er litt av det samme, men vi har jo flere kamper å gjøre det på nå. I Istanbul hadde vi bare 45 minutter på oss. Den kvelden er uten tvil det råeste jeg har vært med på, med tanke på måten det skjedde på, hvor fort det skjedde og siden det var en Champions League-finale, sier Riise til Dagbladet.

John Carew er enig i at slike erfaringer kan være nyttige å ha med seg, nå som landslaget spiller med kniven på VM-strupen.

- Vi får håpe den erfaringen vi har fra sånt hjelper. Vi er bare nødt til å bruke all den rutinen vi har sammen for å løse en i utgangspunktet litt vanskelig oppgave, sier Carew til Dagbladet.

EN FINALE FOR HISTORIEBØKENE: Vladimir Smicer og John Arne Riise jubler etter Champions League-triumfen mot AC Milan i 2005. Liverpool lå under 0-3, men slo tilbake med tre scoringer før de vant straffesparkkonkurransen. Foto: AP
EN FINALE FOR HISTORIEBØKENE: Vladimir Smicer og John Arne Riise jubler etter Champions League-triumfen mot AC Milan i 2005. Liverpool lå under 0-3, men slo tilbake med tre scoringer før de vant straffesparkkonkurransen. Foto: AP Vis mer

Må slå Makedonia
Selv om Norge ligger helt sist, lyver tabellen noe - det hender nemlig at den gjør det. Siden Norge har spilt færre kamper enn de andre lagene er ikke våre beste menn avhengig av hjelp for å kapre en andreplass og playoff til VM.

- Vi må likevel slå Makedonia og har et stort press på oss. Vi velger derfor å ikke tenke så mye på kampen de første dagene av samlingen, og heller fokusere på å trene hardt og godt. Så vil vi tenke mer på Makedonia når kampen nærmer seg, sier Riise.

Ålesunderen har spilt en god vårsesong i Roma, etter en tøff start. Carew har også vist seg fram med jevnlige scoringer de siste månedene, etter at han fikk store deler av sesongen ødelagt av skade.

Og akkurat det at han har hvilt mye i vinter, tror han kan slå positivt ut nå. Sesongen har nemlig ikke vært så tøff og lang som den pleier å være - så nå har han overskudd til to landskamper før han tar sommerferie.

- Formen føles veldig bra, jeg gleder meg over å være på samling. Jeg har også hatt en pause på grunn av ryggskaden, så jeg har kanskje litt ekstra igjen å gi.

TIL KVARTEN: John Carew scoret sistemålet da Drillos Vålerenga gikk til kvartfinalen i cupvinnercupen i 1998. VIF lå under 0-3 i Istanbul til pause, men snudde kampen til 3-3. Scan-Foto: Tor Richardsen
TIL KVARTEN: John Carew scoret sistemålet da Drillos Vålerenga gikk til kvartfinalen i cupvinnercupen i 1998. VIF lå under 0-3 i Istanbul til pause, men snudde kampen til 3-3. Scan-Foto: Tor Richardsen Vis mer