Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drømmelønninger

Erik Hoftun er den best betalte fotballspilleren i Tippeligaen. 1,9 millioner kroner har Rosenborg forpliktet seg til å betale for Hoftuns tjenester i 1999. Også i andre norske klubber har lønnsnivået nærmest eksplodert det siste året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knapt noe sted i Europa er hemmelighetskremmeriet rundt spillernes lønninger større enn i Norge. Dagbladet kan likevel i dag presentere oversikten over klubbenes topp- og minstelønninger. Lønnsnivået i norsk toppfotball er nå så høyt at flere klubber risikerer økonomisk ruin. Her er noe av det vi fant:

* Annenhver Tippeligaklubb har spillere som mottar mer enn 1 million kroner i grunnlønn i 1999.

* Lønnsforskjellene mellom klubbene øker. Den dårligst betalte i Rosenborg, tjener mer enn den best betalte i Skeid.

* Stadig oftere får spillerne store summer når de skriver under kontrakten. For mange utbetales slik sign-on-fee årlig og er dermed nærmest en del av spillerens grunnlønn.

* Flere klubber har budsjettert med store inntekter på spillersalg. Dersom klubbene ikke får solgt i løpet av sesongen, er de avhengige av milde gaver fra aksjonærer og rike onkler for å unngå konkurs.

Millionene ruller

Ikke overraskende er Rosenborg fortsatt laget med de høyeste lønningene.

Suksessen i serien og Mesterligaen har skapt velfylte bankkonti for både klubben og spillerne. Landslagsspiller Erik Hoftun kan i tillegg til sine 1,9 millioner i årslønn se fram til store ekstrautbetalinger dersom laget igjen gjør det godt i Mesterligaen. Bare i fjor fikk Rosenborg-spillerne om lag en halv million kroner for kvalifiseringen til og prestasjonene i mesterligaen. Det kan fort bli like mye i år.

Men Rosenborg er ikke alene om å lønne sine spillere godt. I Molde tjener både Daniel Berg Hestad og Odd Inge Olsen etter det Dagbladet kjenner til over millionen: Olsen har 1,2 millioner kroner, Hestad om lag en. Mange ligger nær opptil.

Vikings svenskeimport, Magnus Svensson, har om lag 1,2 millioner, mens Stabæks Tommy Svindal Larsen trolig får 1,5 millioner fra sin klubb.

Det har tidligere vært skrevet at Svante Samuelsson får nærmere to millioner kroner av Brann, noe han selv blankt avviser. Dagbladet har ikke klart å få bekreftet summen. At Brann betaler godt er det likevel ingen tvil om: Bjarki Gunnlaugsson, den tidligere Moldes-pissen, mottar etter det vi kjenner til vel 1,1 millioner kroner i sin nye jobb i Brann. Samuelsson ligger godt over dette.

Best betalte spiller i Tromsø er overraskende nok ikke storscorer Rune Lange, men midtbanemotoren Bjørn Johansen som i år mottar én million kroner fra klubben sin. Samme sum får Strømsgodsets viktigste spiller: Jostein Flo.


Hemmelighold

I arbeidet med å framskaffe tallene har både spillere og flere klubber gjort hva de kan for å skjule lønningene.

I motsetning til i for eksempel England, hvor både lønninger og kontraktssummer offentliggjøres, er dette området tabu her hjemme. Enkelte spillere forteller til og med at de ikke får lov av klubben sin å si hvor høy lønna er. Dagbladet har derfor i mange tilfeller måttet innhente opplysningene fra et omfattende antall anonyme kilder i og rundt klubbene og spillerne. I tillegg har vi fått tilgang til flere klubbers og aksjeselskapers budsjett for 1999.

Bonuser for antall spilte kamper og for prestasjoner i hjemlig serie og cup, utgjør normalt om lag 20-30 prosent av spillernes grunnlønn.

Noen klubber gir bonus for å overleve i serien, andre garanterer en minstebonus uansett. Viktigere økonomisk er likevel pengene mange spillere mottar når kontrakten underskrives.

Utbetalingene er ikke lenger bare engangssummer, men fordeles i mange tilfeller utover flere år, nærmest som en del av grunnlønna. Selv om den høyeste ordinære grunnlønna i for eksempel Vålerenga etter det Dagbladet kjenner til er om lag 700000 kroner, forteller ikke dette tallet hele sannheten.

Spillere som Pascal Simpson, Hai Ngoc Tran og John Carew mottar i tillegg store summer for å ha undertegnet kontrakt med klubben.

Bare skattelistene i årene framover kan gi et bilde av de egentlige summene.