Drømmemål avgjorde VM-bronsen

Kroatia med to VM-medaljer på rad etter seier over Marokko. Kampen var tidvis av det ampre slaget, og marokkanerne får kritikk for sin oppførsel etter kampslutt.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

DRØMMETREFF: Keeper Yassine Bono maktet ikke å stoppe forsøket til Mislav Orsic. Foto: Martin Meissner/AP/NTB
DRØMMETREFF: Keeper Yassine Bono maktet ikke å stoppe forsøket til Mislav Orsic. Foto: Martin Meissner/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Bronsefinale: Kroatia - Marokko 2-1 (2-1)

DOHA/OSLO (Dagbladet): Bronsefinalen i VM er for mange en meningsløs kamp, og en kamp hvor den som vinner sjeldent vil huskes. Kanskje med unntak av da Sverige slo Bulgaria 4-0 i 1994-VM i USA, iallfall for oss i Norden.

Selv Marokko-trener Walid Regragui kalte bronsen en «booby-prize» (en pris for sisteplass eller når du har gjort noe dårlig) før kampen. Han mente det var vanskelig for lagene å omstille seg, etter skuffelsen over tapet i semifinalene.

Og før kampen ble spillerne og støtteapaprat minnet på hva de går glipp av, da en stor oppblåsbar versjon av VM-trofeet nok en gang ble satt opp midt på banen - slik det har blitt gjort i alle kamper her i Qatar siden kvartfinalene.

For mange av spillerne på gressmatta og fansen utenfor var det likevel en kamp som betydde noe, med prisen i form av en VM-medalje. Marokko har aldri vunnet en medalje i VM tidligere, og en seier ville skape historie.

I stedet var det Kroatia som nok en gang reiser hjem med edelt metall i bagasjen, etter to vakre scoringer før hvilen. Den ene en innøvd frisparkvariant, den andre en avslutning i verdensklasse.

- Kroatia har hamret seg videre i to VM etter fire straffesparkkonkurranser. Igjen er det Europa som vinner denne kampen, elleve ganger på rad, sa NRK-kommentator Christian Nilssen.

- For et mesterskap begge disse lagene har levert. Det er sterkt av Kroatia å stå igjen med medalje i de to siste mesterskapene, mente ekspert Carl-Erik Torp.

Refses

Etter kampslutt samlet en rekke Marokko-spillere seg rundt den qatarske dommeren Abdulrahman Al-Jassim, trolig fordi de var misfornøyde med flere avgjørelser. I løpet av kampen ropte Marokko på straffespark, uten å bli hørt.

På tribunen buet Marokko-fansen da dommerne mottok sine medaljer, mens de klappet for Kroatia-spillerne.

Den italienske journalisten Tancredi Palmeri reagerer på Marokko-spillernes oppførsel mot dommeren, som før kveldens bronsefinale bare hadde dømt én kamp i mesterskapet, i gruppespillet mellom USA og Wales.

- Det er så meningsløst og unødvendig. Ikke ødelegg det stempelet dere har fått, skriver Palmeri på Twitter.

Han har også filmet hendelsen.

- Jeg synes dommeren var veldig god, så kan man selvfølgelig alltid diskutere enkeltavgjørelser, mente NRKs Nilssen.

Marokkos landslagssjef Wadim Regragui svarte følgende på spørsmål om bråket på en pressekonferanse etter kampen:

- Når du taper en kamp er du alltid skuffet, og du blir alltid fortvilet. Jeg mener det ikke er mangel på respekt overfor dommeren. Vi fokuserer på det vi mangler. Du kan ikke gjemme deg bak dommeren, det er ikke vår måte å gjør det på i Marokko. Vi overreagerer noen ganger etter kamper, det skjer.

To raske mål

Lagene møttes allerede i første gruppespillskamp - et oppgjør som endte 0-0. Det var nok få som trodde at de to nasjonene skulle være blant de fire beste på det tidspunktet.

Allerede etter ti minutter sto det 1-1 i kveld - og begge målene kom på dødball. Kroatia viste fram et lekkert trekk da ballen ble spilt inn i boksen til Ivan Perisic på løp, som headet ballen tilbake til midtstopper Josko Gvardiol, som nærmest stupte ballen i mål med hodet.

Da Marokko utliknet på et frispark to minutter seinere, var det mer flaks involvert. Ballen traff første kroatiske mann i blokka, før den gikk rett opp i lufta og endte på bakerste stolpe, der Achraf Dari stanget inn 1-1.

Kroatia tok ledelsen igjen like før hvilen og det var en perle. Ballen endte ute hos Mislav Orsic på venstrekanten, og han skrudde ballen over keeper Yassine Bono med en nydelig bue, via stolpen høyt oppe i mål.

- Det var en flott kamp, men vi kan ikke forstå hvor stort dette er ennå. Først om noen dager vil vi innse det. Dette var den viktigste kampen i mitt liv og jeg vil dedikere det til min familie og alle kroatiske fans, sa Orsic, ifølge DPA.

Ropte på straffe

Det var tidvis et farstfylt oppgjør mellom to lag som gikk for seier uten å tenke like mye på defensiv trygghet. Marokko brukte anledningen til å gi flere spillere sjansen fra benken.

Kvarteret før slutt ropte begge lag på straffe innenfor kort tid, men ingen av dem ble hørt. Det så ut som Gvardiol ble hektet da han falt, men samtidig overspilte 20-åringen i situasjonen.

- Når det gjelder straffen som ikke ble gitt, så mener jeg det var kontakt der. Jeg er forsvarspiller, så jeg vet ikke hvordan man filmer, sier Gvardiol, som ble kåret til banens beste spiller etter kampen.

Marokko maktet aldri å sette inn en skikkelig sluttspurt, og dermed endte det med 2-1-seier til Kroatia.

- Det har vært fantastisk å følge Marokko i dette mesterskapet. Jeg tror de har vunnet mange hjerter, sier Tarik Elyounoussi om fødelandet til NRK.

Søndag er det duket for det store høydepunktet, VM-finalen mellom Argentina og Frankrike.

P.S. Dette var trolig Luka Modric' siste VM-kamp, selv om 37-åringen fortsatt ikke har uttalt når han legger opp på landslaget. Det er tvilsomt at vi får se ham i VM om fire år.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer