Drømmen ble til et mareritt

Sara Björk Gunnarsdóttir tar et knallhardt oppgjør med eksklubben.

FIKK EN SØNN: Sara Björk Gunnarsdóttir sammen med sønnen Ragnar. Foto: Paul Greenwood/Shutterstock/NTB
FIKK EN SØNN: Sara Björk Gunnarsdóttir sammen med sønnen Ragnar. Foto: Paul Greenwood/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Islandske Sara Björk Gunnarsdóttir (32) er en profesjonell fotballspiller som spiller i Juventus. Midtbanespilleren ble blant annet første kvinne til å vinne kåringen «årets sportsperson» på Island to ganger.

Nylig la hun ut et personlig innlegg på The Players Tribune, hvor hun skriver om hvordan det var å bli gravid som profesjonell fotballspiller i en stor klubb.

«Jeg vet at denne historien kanskje vil opprøre noen mektige folk i fotballverden. Det er ikke meningen at du skal snakke om denne siden av spillet. Men jeg må fortelle sannheten.»

Slik innleder 32-åringen innlegget, hvor hun forteller at hun ble gravid med kjæresten Árni, da hun blant annet spilte sammen med Ada Hegerberg i Lyon.

Blandede følelser

Det var i mars 2021 at hun testet seg og fikk bekreftet at hun skulle ha barn. Det var ikke planlagt, men samtidig var det sammen med personen hun elsket.

«Først følte jeg bare lykke, men så slo det meg. Shit. Hvordan kommer klubben til å reagere på dette?» skriver hun.

Gunnarsdóttir ble enig med klubblegen om å holde graviditeten hemmelig. Det gjorde hun helt til hun ikke maktet å trene skikkelig, blant annet fordi hun kastet opp. Hun visste da at hun måtte fortelle nyheten til lagvenninnene. Det gjorde hun på et møte med alle spillerne og støtteapparatet til stede.

«Jeg sa at jeg hadde følt meg dårlig de siste ukene fordi, «ja ... jeg er gravid». Det var morsomt å se reaksjonene deres, fordi noen av dem var så sjokkerte», skriver Gunnarsdóttir.

Først følte hun på en lettelse etter å ha fortalt den store nyheten, men det ble raskt snudd til fortvilelse. For å gjøre en lang historie kort: Lønna uteble plutselig og klubben mente de fulgte fransk lov. Det gikk flere måneder og spillerforeningen FIFPRO ble involvert.

Gunnarsdóttir var klar for å kjempe sin sak og gå hele veien til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) for å vinne fram. Hun hevder da at denne nedslående beskjeden kom fra Lyon:

«Hvis Sara går til FIFA med dette, så har hun ikke noen framtid i Lyon i det hele tatt.»

Vant fram

Islendingen var sjokkert, såret og sint. Hun satt høygravid på Island og tenkte at hun hadde mistet jobben sin. Det som skulle vært det lykkeligste øyeblikket i livet hennes, hadde blitt snudd til fortvilelse.

Hun vurderte på et tidspunkt å bare slutte. Midt under kaoset fødte hun sønnen Ragnar.

Hun dro tilbake til Lyon januar i fjor, etter å ha vært på Island siden april. 32-åringen ønsket å fortelle klubben hvor sinna hun var, men brettet opp ermene og jobbet sokkene av seg for å vise at hun var tilbake. Hun hevder at ting hadde endret seg og at hun ble oversett.

I mai kom avgjørelsen fra FIFPRO. Lyon ble beordret til å betale tilbake all lønna som ble holdt tilbake. Ingen fra klubben hadde kontaktet henne i løpet av tida på Island, noe de hadde ansvar for å gjøre som arbeidsgiver. Saken ble aldri anket.

Gunnarsdóttir mener det føles som en seier for alle spillere som vil få barn som aktiv utøver.

«Jeg vil sørge for at ingen må gå gjennom det jeg gikk gjennom. Og jeg vil at Lyon skal vite at dette ikke er greit», skriver hun.

Juli i fjor signerte Gunnarsdóttir for Juventus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer