Drømmen knust for sagagutta

Frankrike OL-mester for første gang.

Islands drøm om landets aller første OL-gull ble knust søndag, da Frankrike vant OL-finalen i håndball 28-23.

Islands herrelags sensasjonelle ferd til finale var verd en saga. Den fikk ingen lykkelig slutt for islendingene, som har skapt håndballfeber i hjemlandet med sine usannsynlige triumfer.

Keepertrøbbel i begge ender av banen knuste drømmen om å ta gullet i Beijing-lekenes aller siste øvelse. Thierry Omeyer i Frankrikes mål var helt umulig og reddet 19 av 39 skudd. Det er nesten 50 prosent.

Like bra gikk det ikke for islendingenes egen stjernekeeper Björgvin Pall Gustavsson, som greide bare 12 redninger på 33 skudd (36 prosent).

Da Hreidar Levy Gudmundsson fikk prøve seg, gikk det slett ikke bedre. Han reddet ingen av de sju skuddene han fikk mot seg.

Bedre

- Frankrike ville mer enn oss i dag, og de drepte angrepsspillet vårt. De var helt enkelt bedre enn oss i dag, sa Gudmundsson.

Frankrike tok tidlig en meget klar ledelse i en finale som minnet litt om Norges oppvisning mot Russland i kvinnefinalen. Ved pause sto det 15-10, og islendingene fikk aldri kontakt.

MANGE I SEKKEN: Björgvin Pall Gustavsson greide bare 12 redninger på 33 skudd (36 prosent). På motsatt side var Thierry Omeyer helt umulig, og det gjorde finalen vanskelig for islendingene. Foto: AFP/SCANPIX
MANGE I SEKKEN: Björgvin Pall Gustavsson greide bare 12 redninger på 33 skudd (36 prosent). På motsatt side var Thierry Omeyer helt umulig, og det gjorde finalen vanskelig for islendingene. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Også Islands utespillere virket preget av stundens alvor, og var langt fra spillet de viste tidligere i turneringen. Spaniaproff Olafur Stefansson ble toppscorer med fem mål, men han trengte 11 avslutninger for å oppnå det.

Hos Frankrike scoret storstjernen Nikola Karabatic åtte ganger på ni forsøk.

Helt vilt

Frankrike er OL-mester i håndball for første gang, men på Island glemmes ikke måten laget tok seg til finale. Avansement fra gruppespillet ble sikret med seirer mot Russland og Tyskland. I cupspillet ble Polen og Spania feid ut.

Søndag sto Island stille da finalen ble spilt i Beijing.

- Sølv føles stort, nesten uvirkelig. Og det kommer til å bli helt vilt når vi kommer hjem, sa Gudmundsson.

Fra før hadde Island tre medaljer i sommer-OL gjennom tidene: Trestegsølv i 1956, judobronse i 1984 og stavbronse i 2000.

(NTB)

Drømmen knust for sagagutta
GULL: Frankrike tok OL-gullet i håndball for første gang.