Casper Ruud

Drømmen knust

Casper Ruud (23) kunne blitt den første norske mannlige Grand Slam-vinneren, men måtte se seg slått av supertalentet Carlos Alcaraz (19).

DRØMMEN KNUST: Casper Ruud tapte US Open-finalen. Foto: Pontus Hook / NTB
DRØMMEN KNUST: Casper Ruud tapte US Open-finalen. Foto: Pontus Hook / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Med uttallige verdenskjente stjerner på tribunen kunne Casper Ruud, med seier i US Open-finalen, bli den første norske mannlige verdenseneren og Grand Slam-vinneren noensinne.

Slik gikk det dessverre ikke. Supertalentet Carlos Alcaraz (19) ble for sterk og vant til slutt med sifrene 6-4, 2-6, 7-6 (7-1), 3-6.

Det var ikke bare et av tennisens gjeveste trofeer som sto på spill. Tittelen som verdensener lå også i potten i New York.

Seieren gjør at Alcaraz blir den yngste verdenseneren noensinne, i en alder av 19 år, 4 måneder og 6 dager. Ruud kommer til å sette ny karrierebeste med andreplass når ATP-rankingene blir offisielle mandag morgen.

KLEM: Det var god stemning mellom de to finalistene etter kampen. Foto: Elsa / AFP / NTB
KLEM: Det var god stemning mellom de to finalistene etter kampen. Foto: Elsa / AFP / NTB Vis mer

- Skuffet

Ruuds karriere har skutt i værs de siste sesongene. I 2022 har nordmannen vært i to Grand Slam-finaler, og har steget kraftig på rankingen. I løpet av de to siste ukene har han gått fra nummer syv i verden, til nummer to.

- Det er tøft å forklare alt, men ting har så klart gått bra. I dag var en spesiell kveld, både Carlos og jeg vet hva som sto på spill. Det var gøy at finalistene her blir én og to i morgen. Det passer seg, sier Ruud etter kampen.

- Jeg er skuffet over at det ikke er jeg som blir nummer én, men nummer to er også bra. Jeg skal fortsette jakten på en Grand Slam og tittelen som verdensener.

Tapte, men ble hyllet

Den nå nest-beste tennisspilleren i verden fikk en tung start på kampen. Allerede i det tredje gamet ble han brutt av en kruttsterk Alcaraz.

Spanjolen så seg aldri tilbake og vant til slutt settet 6-4. Likevel var det Ruud som høstet hyllester.

Tidlig i det åttende gamet slo Alcaraz ballen i nettet. Etter at poenget var ferdigspilt gikk Ruud opp til dommer og innrømte at ballen spratt to ganger på hans banehalvdel i forkant.

Poenget gikk dermed til Alcaraz, og Ruuds gest ble møtt med tordnende applaus av publikum.

- Det er så fint. Det sier mye om Casper Ruud. Det er rett og slett utrolig sportslig, sa Eurosport-kommentator Ola Bentzen.

YDMYK: Casper Ruud varsler dommeren selv etter at han fikk et feil poeng, og gav det bort til motstander Carlos Alcaraz Vis mer

- Fantastisk sportsånd av Casper Ruud i en Grand Slam-finale. Sensasjonelt, skrev tennis-journalisten Jose Morgado på Twitter.

- God sportsånd av Ruud som innrømmer en dobbeltsprett, skrev The Guardian-journalist Tumaini Carayol.

Slo tilbake

Det andre settet var lenge jevnt og verken den ene eller den andre klarte å skille seg betraktelig ut. I det sjette gamet skulle det imidlertid snu.

Ved første breakball-mulighet hogde Ruud til.

Etter litt fram og tilbake var Alcaraz frekk og slo til med et dropshot. Ruud, rolig som skjæra på tunet, lobbet ballen over ham. Spanjolen gjorde en god jobb og rakk å komme seg til ballen, men under press så ble returen for lang og Ruud gikk opp i ledelsen 4-2.

- Dette er et poeng som kan være matchavgjørende. Det er viktig for Casper å få dette poenget og gå opp i front, sa Eurosport-kommentator Ola Bentzen.

Det neste gamet tok Ruud på oppskriftsmessig vis, og på stillingen 5-2 brøt han nok en gang og tok det andre settet.

JUBLER: Casper Ruud jubler etter å ha vunnet et game mot Carlos Alcaraz i US Open-finalen. Foto: Robert Deutsch / Reuters / NTB
JUBLER: Casper Ruud jubler etter å ha vunnet et game mot Carlos Alcaraz i US Open-finalen. Foto: Robert Deutsch / Reuters / NTB Vis mer

Ellevilt drama

Alcaraz tok tidlig kontroll i det tredje settet og gikk opp i 2-0. Så skrudde Ruud på en bryter.

Nordmannen tok tre strake games, og hentet seg mesterlig inn igjen. Etter det var de like gode, og matchet hverandre game for game. Etter hvert sto det 5-5 på resultattavla.

Ruud gikk opp i 6-5, og hadde to settballer i det 13. gamet. Alcaraz var imidlertid iskald og klarte å hente seg inn igjen og sende settet til et tiebreak.

Der fortsatte han i samme spor og var overlegen. 19-åringen vant til slutt 7-1 og gikk dermed opp i 2-1 i sett.

I TÅRER: Carlos Alcaraz var i tårer etter sin første Grand Slam-triumf i karrieren. Foto: Matt Rourke / AP / NTB
I TÅRER: Carlos Alcaraz var i tårer etter sin første Grand Slam-triumf i karrieren. Foto: Matt Rourke / AP / NTB Vis mer

Sterk avslutning

Femte sett åpnet på tungt vis for Ruud. Alcaraz tok tidlig kontroll og så seg aldri tilbake.

Spanjolen brøt flere ganger, og vant til slutt settet 6-3, og dermed kampen 3-1.

Dermed ble han den ynsgte mannlige verdenseneren noensinne, og tok samtidig sin første Grand Slam-tittel i sin unge karriere. Ruud, derimot, må nøye seg med den sure andreplassen. Både i US Open og på verdensrankingen.

US Open ble sendt på Eurosport, MAX og Discovery+.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer