JAKTER EUROPA-PLASS:  Rosenborg spiller for en plass i Europa League mot islandske KR i kveld. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
JAKTER EUROPA-PLASS: Rosenborg spiller for en plass i Europa League mot islandske KR i kveld. Foto: Jørgen Kvalsvik / DagbladetVis mer

Drømmen om det forjettede land

Penger er selvfølgelig ikke alt. Men det hadde hjulpet norske lag på veien til Europa.

INGEN BETVILER VIKTIGHETEN av Nils Arne Eggens godfot-teori og 90-tallsrøttene på Lerkendal. Gjennom å øve på det de var gode på ble Rosenborg stadig bedre. Og med Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun som trenere er det heller ingen grunn til å tvile på at Rosenborg er på vei til å finne igjen seg sjæl etter år med svensker, prøving og feiling.

Dermed ikke sagt at klubben er klar for en ny storhetstid.

Snarere tvert imot.

4. DESEMBER 1996 vant Rosenborg sensasjonelt 2—1 over AC Milan på San Siro og tok seg til kvartfinalen i Champions League. Et snaut år seinere, 7. november 1997, ble Real Madrid slått 2—0 på Lerkendal. Men var det i metaforisk forstand et par meter mellom Rosenborg og de europeiske storklubbene på den tiden, er det hundre meter i dag.

Minst.

ROSENBORG TOK SEG til Champions League fordi Nils Arne Eggen hadde en filosofi som utviklet konkurransedyktige spillere og en konkurransedyktig spillestil. De ble der som fast innslag i 10 år fordi den iboende troen på offensiv samhandling og egne ferdigheter ga dem økonomiske muskler norsk fotball aldri har sett maken til. Hvilket betyr at Rosenborg ble gode før de ble rike, mens rikdommen ga dem anledning til å støvsuge det norske markedet for stadig å bli bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det perspektivet er det selvfølgelig mulig å tro det kan skje igjen.

Det handler om å få beinet innafor.

BASEL BLIR ALLTID nevnt som 2000-tallets Rosenborg og føres like ofte til torgs som et slags bevis på at alt er mulig, selv for norske lag. Dessverre er også avstanden til Basel blitt så altfor stor etter at laget slot ut Celtic og gjorde sitt Champions League-gjennombrudd i 2002, for deretter å ha deltatt seks ganger. Men Åge Hareides Malmö, slovenske Maribor og bulgarske Ludogorets — alle i Champions League forrige sesong — viser at det er mulig om du har en god årgang, er i flytsonen og har maksimalt glid i trekningen.

Etter Moldes solide kvalifiseringsåpning med 5—0 over armenske Pyunik (337 på UEFAs klubbranking) er det nesten som om man kan lese tankene og høre drømmene på Aker Stadion.

I DEN VIRKELIGE verdenen derimot, den norsk fotball jobber og sliter for å spille seg ut av, er det litt verre. Der er det den dårlige økonomien som rår. Og den holder oss tilbake. For norske klubber har ikke lenger råd til å forsterke i ordets rette forstand, det er mer snakk om konsolidering og hjemhenting av mislykkede utenlandsforsøk.

Det er derfor Europa-ambisiøse Rosenborg ikke kan strekke seg lenger enn til å hente en norsk stopper-reserve fra dansk 1. divisjon.