Drømmene skal løfte gutta opp på pallen

100 dager til EM på hjemmebane.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Håndballgutta har i flere år hatt et mål om å ta mesterskapsmedalje innen årets sesong er over. I januar spilles de EM på hjemmebane.

Landslagsledelsen ønsker imidlertid ikke at forventningene skrus oppunder halltaket.

- Er ikke medalje målet lenger?

- Vi har sagt vi skal spille om medalje. Dette var en målsetting vi gikk ut med, for vi følte det var smart å ha noe å strekke seg etter i gruppa, sier Gunnar Pettersen til Dagbladet.no.

Blir ikke utspilt lenger

Når EM starter om 100 dager spiller Norge mot Danmark i den første kampen. Danskene har sanket mange bronsemedaljer de siste åra, og er sugne på en finale.

De tøffe kampene kommer som perler på en snor for gutta i løpet av to uker i januar.

Den nye målsettingen til landslaget er å gjennomføre det beste mesterskapet noen sinne - noe som betyr å forbedre 7. plassen fra VM i Tunisia.

DRØMMER OM MEDALJE: Jan Richard Lislerud Hansen & Co. har fått beskjed om å holde på drømmen om EM-medalje. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
DRØMMER OM MEDALJE: Jan Richard Lislerud Hansen & Co. har fått beskjed om å holde på drømmen om EM-medalje. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

- Det vil ikke være så stor forskjell fra å gjøre vårt beste mesterskap til det å spille om medalje. Vi har veldig nær en semifinaleplass i Tunisia. Ved å si det på denne måten har vi litt å gå på.

- Føler du at dere har nærmet dere de beste?

- Vi har ikke blitt utspilt av noen, bortsett fra Frankrike før VM forrige sesong. Og vi slår mange av de gode lagene i treningskamper, men har slitt mer mot den i mesterskap.

- 10-12 lag kan vinne

Etter at Glenn Solberg og Frode Hagen takket ja til å være med på landslaget igjen - de to ga seg etter Tunisia-VM - steg Norges EM-sjanser betraktelig.

- Vi har nå mer å rutte med og flere som kan dra lasset. De har vist i Champions League denne sesongen at de fortsatt er klassespillere, sier GP.

Jan Richard Lislerud Hansen mesterskapsdebuterte i VM forrige sesong. Han tror lagkameratene fra Drammen blir svært viktige i januar.

- Det kan være avgjørende i forhold til å nå målet vårt. De har spilt på aller høyeste nivå år etter år og vet hva dette handler om, sier Jani til Dagbladet.no.

Det er opplest og vedtatt at EM nesten er tøffere enn VM. Grunnen er at det ikke er dårlige lag med i EM og alle kampene er tøffe.

- Jeg mener det nesten er 10-12 lag som kan vinne mesterskapet. Det er mye større bredde på herresida enn hos damene, sier Pettersen.

Drømmen

Og det er nettopp denne bredden som gjør at det er små marginer som kan skille mellom en 7.-8. plass og en plass i semifinalene.

Nå vil Gunnar Pettersen bruke litt tid framover på å overbevise gutta om at de kan være blant dem som får være med til Lillehammer, hvor de siste og avgjørende EM-kampene skal spilles.

- Nå må vi skape tro i gruppa på at vi kan overraske. Vi må tenke litt EM allerede og drømme litt. Ikke hele tida, men i noen minutter innimellom, sånn at det ikke blir et stort sjokk når turneringen starter, sier landslagssjefen.

Jani har allerede begynt å drømme. Om utspill fra backen og høytsvevende innhopp fra kantan. Skudd i krysset. Seier i siste sekund.

- Vi må tørre å drømme om medalje. Drømmen vil gjøre oss ekstra gira og det vil føre til at vi har det lille ekstra når alvoret starter.

SKINNENDE: Gunnar Pettersen speiler seg i EM-trofeet.