Drømmer om noe stort

Aalesunds stortalent Erlend Holm ser opp til Erik Mykland og er veldig inspirert av kameraten Bjørn Helge Riises suksess i Belgia. Trener Ivar Morten Normark sammenlikner Erlend med en 63 år gammel ire.

ÅLESUND (Dagbladet): Erlend Holm fikk sjokk da han ble tatt ut til U21-kampen mot Hellas i februar. På grunn av skader hadde han ikke fått prøve seg på gutte- eller juniorlandslaget. Nå skulle han plutselig på tur sammen med Azar Karadas og de store gutta. Erlend kom innpå etter 58 minutter. Elleve minutter seinere dundret han inn 1- 0 på volley fra 30 meter. Kampen endte 1- 1.

- Jeg kommer til å huske det resten av livet, sier unggutten.

Han har fått gjennombruddet sitt parallelt med Ålesunds fødsel som fotballby.

- Det skjer mye på alle kanter, og alt skjer så fort. Veldig, veldig artig, sier Holm som spiller både venstrekant og sentral midtbane. Han foretrekker det siste.

- Skjer ting for fort?

- Kanskje du kan si det slik. Det er store sprang.

Droppet jåleriet

Aalesund-trener Ivar Morten Normark mener at Holm blir en gledesspreder i norsk fotball det neste tiåret.

- Han er en genuin fotballfantast. Veldig god på små flater. Tidligere var han for opptatt av tunneler og driblinger, drev litt sånn staffasjespill istedenfor å gjøre det effektivt - som nå. Han har også blitt bedre til å bruke sin formidable venstrefot til beste for laget. Han er jo Leeds-fan sjøl og er litt sånn Johnny Giles-type, som vel å merke var høyrebeint, sier Normark og blir fjern i blikket ved minnet om den tøffe iren som er født i 1940 og spilte på Leeds fra 1964 til 1975.

Sjøl sammenlikner Erlend seg gjerne med faren sin, Arild Holm, som spilte for AaFK på 80-tallet. På Aalesunds supporterklubb Stormens hjemmeside karakteriseres pappa Holm som en pasningslegger à la Myggen og arrogant à la Erik Cantona...

- Jeg føler vel at jeg er ganske lik pappa som fotballspiller. Pasningsfoten min - særlig venstrefoten - og teknikken er de største styrkene mine, sier Erlend.

«Mitt drømmelag»

Slik spiller du:
For femte år på rad presenterer vi Norges mest spennende fotballspill på nettet.

I «Mitt drømmelag» starter du opp med en saldo på 80 mill. kroner. Pengene bruker du til å kjøpe en tropp på 15 spillere - og din egen trenerassistent.

Spytter du i 18 millioner kroner for f.eks RBKs Harald Brattbakk, risikerer du å sette inn sparebluss på andre deler av din drømmestall.

Velger du Åge Hareide som din assistent, kan du plukke atskillige poeng i spillet. Men han koster 10 millioner kroner. Tror du Aalesund vinner i seriestarten mot TIL, slipper du unna med én million for Ivar Morten Normark.

Finn målscorerne:
Suksess i spillet er avhengig av din nese for gode spillere - og hvor flink du er til å finne fram til riktig mannskap.

I «Mitt drømmelag» samler du poeng for et lags børskarakter på banen, pluss seier- og uavgjortpoeng fra din assistent. I tillegg er det gunstig å plukke ut målscorere (helst backer) og banens beste i Tippeligaen.

Kjøp lurt, og du kan øke saldoen din til spillerkjøp når ditt mannskap øker i pris utover sesongen. Du kan bytte ut hele stallen hver runde.

Vinneren er den som plukker flest poeng i én runde, per måned og for hele sesongen. Seierherrene får ikke bare premier - de kvalifiserer seg til opptak i Dagbladet.no sitt eget vinnergalleri.

De aller beste drømmemanageren blir også presentert fyldig på Dagbladet.no, og offentliggjort på trykk.

Mobiltjenester:
Du kan også kjempe mot venner, familier og kollegaer i din helt egen liga.

Vi har selvfølgelig en rekke mobiltjenester. Du kan bestille resultatet som en SMS hver eneste runde, og trenger du hjelp for å finne røverkjøpene, krysser du av for «speidertips» på lagsida di.

Og er du ekstra sugen på én spesiell spiller, men mangler litt penger, kan du ved et par trykk sponse ditt eget lag med et par mill.

Prisen for 203 dagers moro er bare 149 kroner. Det tilsvarer 73 øre dagen. Spenningen varer helt fram til slutten av Tippeligaen 1. november. Meld på dine lag på

http://www.dagbladet.no/mittlag/

i dag!

Møtte Myggen

Robusthet i duellene må Erlend jobbe mer med. Han er ikke blant de kraftigste, men mener sjøl at styrke på langt nær betyr alt.

- Se på en spiller som Erik Mykland. Han vinner jo utrolig med dueller. Myggen er en fantastisk spiller som jeg helt klart ser opp til. Jeg møtte ham en gang på flyplassen på Vigra. Han satt der og røykte. Jeg fikk autografen, og synes at Myggen skal få være som han vil. Det er da han er best, sier Erlend.

Sjøl går han i 4. klasse på idrettslinja på videregående. Livet forandret seg etter opprykket i fjor.

- Nå går jeg på gata og blir stoppet. Folk vil snakke fotball og er mye mer interessert. Media er her også mye mer. Klart det er et større press, men jeg vil heller ha det sånn enn å spille i førstedivisjon og være ukjent, sier han.

Ute på byen blir Aalesunds-gutta passet på.

- Vi må ta forholdsregler. Selv om vi ikke rører alkohol, så passer det for eksempel ikke å være på byen kvelden før en kamp. Det er alltid folk som passer på deg. Du føler deg iakttatt hele tida.

Fikk agenttilbud

Han kom fra moderklubben Vigra som 16-åring og ble tatt opp i stallen samtidig med Joakim Austnes og Bjørn Helge Riise. Sistnevnte spiller nå i Standard Liège.

- Når jeg ser at han kommer til Standard Liège, og klarer seg bra, så sier det meg at nivået her i Norge er ganske bra. Det gir inspirasjon og motivasjon til å jobbe hardt. Kanskje jeg også er heldig og får en sjanse, sier Erlend.

Etter Hellas-kampen ble også han attraktiv for agentene.

- Jeg fikk et tilbud fra Kjetil Osvold i Proactive, men jeg har ikke skrevet under på noe ennå, sier Erlend, som presiserer at han for øyeblikket ikke vil være noe annet sted i verden enn i Ålesund.

- Jeg har det veldig bra i Ålesund, sier han.

STORTALENT: Erlend Holm på Aalesund-trening på gressbanen til Giske idrettslag. Holm er en av de unge nye som norsk fotball vil få stor glede av framover.