Søker OL

Drømmer om OL-fest i herjet by

OL-helten fra 1984, Eirik Kvalfoss, ble med Dagbladet på en bilde-lek. Snart kan det bli nytt OL i Sarajevo - 50 år etter.

SKUTT I STYKKER: Dette var et nytt utøverhotell i 1984 for langrennsløpere, hoppere og skikyttere, rett ved siden av OL-stadion. Slik står hotellet sommeren 2022 etter krigen på 1990-tallet. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
SKUTT I STYKKER: Dette var et nytt utøverhotell i 1984 for langrennsløpere, hoppere og skikyttere, rett ved siden av OL-stadion. Slik står hotellet sommeren 2022 etter krigen på 1990-tallet. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SARAJEVO (Dagbladet): - Husker du hvor dette er, og husker du noe herfra?

Vi sendte et par ferske bilder til en av OL-heltene fra 1984, Eirik Kvalfoss, fra en av de mange arenaene han har konkurrert på med ski og gevær og skapt overskrifter i sportsverdenen.

NYTT OL? Restene av skiskytternes standplass fra Sarajevo-OL i 1984. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
NYTT OL? Restene av skiskytternes standplass fra Sarajevo-OL i 1984. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Svaret kommer etter en halvtime.

- Detta må vera fra Igmanplatået og stadionområdet ...

Mange som var der for snart 40 år siden, ville ikke kjent igjen verken skistadion eller skiskytternes standplass.

Eirik Kvalfoss hadde vært oppe på OL-arenaene for ski og skiskyting i 2008 og fått noen glimt av ruiene etter Balkan-krigen på 1990-tallet.

Ukjente OL-planer

Men heller ikke 1980-tallets popstjerne i norsk vinteridrett hadde hørt noe om at det er konkrete planer om et nytt OL i Sarajevo, mest sannsynlig i 2034 - 50 år etter det som var et kontroversielt OL den gangen.

JUBELDAG: Eirik Kvalfoss i ekstase etter OL-seieren på 10 kilometer skiskyting 12. februar 1984. Slik så det ut på standplass i stadionområdet på fjellet over Sarajevo da. Foto: Jan Greve / NTB.
JUBELDAG: Eirik Kvalfoss i ekstase etter OL-seieren på 10 kilometer skiskyting 12. februar 1984. Slik så det ut på standplass i stadionområdet på fjellet over Sarajevo da. Foto: Jan Greve / NTB. Vis mer

Kontroversielt i forkant fordi det var første vinter-OL i et kommunistisk land, Jugoslavia.

Og kontroversielt fordi et vinter-OL aldri hadde blitt arrangert så langt sør i Europa.

Sarajevo ligger bare 135 kilometer i luftlinje fra sommerferiebyen Dubrovnik på sørkysten av Adriaterhavet. Snø der?

Et nytt vinter-OL i Sarajevo, vil bli et samarbeid med og delt med Barcelona (sommer-OL i 1992).

Det vil i så fall være første gang et vinter-OL blir delt mellom to land, Bosnia-Hercegovina og Spania.

FRA CHAMPIONS LEAGUE TIL KIRKEGÅRD: Dette var treningsbanen til Champions Leauge-klubben FK Sarajevo før den ble gravplass etter massakrene på 1990-tallet. Nå spiller proffklubben kamper på OL-stadion i bakgrunnen. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
FRA CHAMPIONS LEAGUE TIL KIRKEGÅRD: Dette var treningsbanen til Champions Leauge-klubben FK Sarajevo før den ble gravplass etter massakrene på 1990-tallet. Nå spiller proffklubben kamper på OL-stadion i bakgrunnen. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Nye OL-regler

Kristin Kloster Aasen er Norges styremedlem i IOC. Hun var på vinter-OL i Kina i vinter.

- Hva vet du Barcelona/Sarajevo-planene?

- Interessentene selv bestemmer informasjonsflyten så lenge det er en uforpliktende dialog med IOC. I 2019 ble det opprettet to kommisjoner, en for sommer og en for vinter, i forbindelse med omlegging av prosessene for tildeling av OL. I det nye systemet er det lagt stor vekt på at olympiske leker med gjenbruk og bærekraft er avgjørende. Det skal ikke settes i gang store prosjekter med infrastruktur i vertslandet på grunn av OL. De to kommisjonene rapporterer til styret i IOC, som sender eventuelle anbefalinger videre til sesjonen/generalforsamlingen i IOC. Det er øverste beslutningsmyndighet som tidligere, sier Kloster Aasen til Dagbladet.

84-OL ga tre norske OL-gull: Eirik Kvalfoss (10 kilometer skiskyting), Tom Sandberg (kombinert) og langrennskvinnene i 4 x 5 kilometer stafett (Inger Helene Nybråten, Anne Jahren, Brit Pettersen og Berit Aunli).

OL-RINGER OG SKILT: Igman i høyden over Sarajevo planlegger nytt OL sammen med Barcelona 50 år etter. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
OL-RINGER OG SKILT: Igman i høyden over Sarajevo planlegger nytt OL sammen med Barcelona 50 år etter. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Hva husker de fra OL-dagene i 1400 - 1500 meters høyde på fjellet over Sarajevo by?

Eirik Kvalfoss (da 24 - nå 62, pensjonsveileder DNB Livsforsikring):

- Husker jeg datt inn i mål, lå i snøen, før jeg fikk reist meg og fikk igjen pusten, hadde jeg mikrofonen til NRKs Dag Lindebjerg nede i halsen, sånn føltes det.

- Jeg husker snøen kom like før OL begynte. Det snødde og snødde.

FORTSATT I HØYDEN: Eirik Kvalfoss, nå pensjonsveileder i DNB Livsforsikring, på terrassen utenfor kontoret i 14. etasje i Bjørvika i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
FORTSATT I HØYDEN: Eirik Kvalfoss, nå pensjonsveileder i DNB Livsforsikring, på terrassen utenfor kontoret i 14. etasje i Bjørvika i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Skøyting med ett bein

- Det var enveis skøyting, skøyting med ett bein. Det gikk fort i motbakkene !

- Skiskytterne og langrennsløperne bodde i nytt hotell oppe ved stadion, vi kunne gå dit. Hotellet lå istykkerskutt etter krigen da jeg var der i 2008-09. Da reagerte jeg også på at var kulehull i veggene på mange bygninger.

- Jeg var tilbake med en gjeng fra Lillehammer like etter OL i 1994 med OL-flammen derfra. Vegard Ulvang var med. Vi ble kjørt i panservogn fra flyplassen til sentrum i Sarajevo. Der tente vi OL-flammen på en bro over elva som deler Sarajevo.

- Vi hadde skuddsikre vester, snikskyttere oppe ved bob-banen i fjellsiden kunne se oss og flammen. Vi var ikke utenfor strekningen flyplassen og Sarajevo sentrum da. Vi fløy tilbake via Italia.

- Hva tenker du om et nytt OL sammen med Barcelona i 2034?

- Det er nok en stor jobb som må gjøres, med løypetraseer og mye annet. Både standplassen til skiskytterne og toppen av ovarennet i hoppbakkene ble skutt i stykker og ødelagt av franske soldater som kjedet seg, etter hva jeg har forstått.

- Men at det var der oppe krigen i 92-95 virkelig snudde, er jeg også blitt fortalt.

Første OL-gull på 20 år

Tom Sandberg (da 28 – nå 67, pensjonert idrettslærer fra Polarsirkelen videregående):

- Sportslig sett var det diskusjon noen år om hvorfor vi ikke fikk det til i mesterskap. Øst-Tyskland var i front der. Vi hadde ikke hatt noen OL-mester siden Tormod Knutsen i 1964. Og så var det stadig prat mellom oss utøvere hvordan det ville bli med snø så langt sør. Så kom det ganske bra med snø, og vi var overrasket over at det var så bra forhold.

- Mens vi var der, dukket det opp en ny overraskelse. Jeg husker at jeg ikke så mål i innspurten på langrennet, det var to-tre minutter jeg ikke så noen ting. Vi gikk ikke med briller i løypene den gangen.

NASJONALHELT: Tom Sandberg og familien tok alle overskrifter etter kombinertgullet i 1984. Faksimile: Dagbladet / Foto: Jacques Hvistendahl og Ola Røe / Dagbladet.
NASJONALHELT: Tom Sandberg og familien tok alle overskrifter etter kombinertgullet i 1984. Faksimile: Dagbladet / Foto: Jacques Hvistendahl og Ola Røe / Dagbladet. Vis mer

- Vi fikk forklart at snøkrystallene var skarpere i sør så nær kysten på grunn av høyde og luftfuktighet. Jeg merket også at slitasjen på smøringen var skarpere enn det jeg var vant til.

- Hva husker du fra gullfeiringen?

- Når det går så bra, er det jo artig alt sammen. Det var jo første OL-seier i kombinert på 20 år.

- Hva synes du om nye OL-planer der dere konkurrerte?

- Det er artig om de får til OL der igjen, svarer Tom Sandberg.

Og spør som de andre fra OL-84:

HOPPBAKKENE er landemerket etter 1984-OL på Igman-fjellet i Sarajevo. Matti Nykänen, Jens Weissflog og Tom Sandberg var gulltrioen da. - Jeg hører at det ikke har vært renn her siden 1989. Nå er det populært blant trimmere og turgåere nede fra byen å løpe unnarennet på tid fra bunnen, sier vår kjentmann. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
HOPPBAKKENE er landemerket etter 1984-OL på Igman-fjellet i Sarajevo. Matti Nykänen, Jens Weissflog og Tom Sandberg var gulltrioen da. - Jeg hører at det ikke har vært renn her siden 1989. Nå er det populært blant trimmere og turgåere nede fra byen å løpe unnarennet på tid fra bunnen, sier vår kjentmann. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

- Hvordan er det med snø der nå, da?

Vi overlater svaret til tre uavhengige lokalkjente vi traff i sommer:

Skiføre i fem måneder

- I vinter var det skiføre i fem måneder på Igman-platået (1400 – 1500 meter), der ski og skiskyting var i 1984. Nede i Sarajevo by (500 meter) var det litt snø på veiene innimellom, som vanlig.

LENGST SØR: Aldri tidligere var det arrangert vinter-OL så langt sør i Europa som Sarajevo i 1984. Da var landet Jugoslavia. Kartgrafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet.

I høst kommer en statue av OL- og VM-vinner Tom Sandberg på sokkel i skianlegget Fageråsen i hjembyen Mo i Rana for hans betydning for skisporten i nord.

- Det er jeg stolt over, sier han nøkternt.

- Fleipet med detalj

Berit Aunli (da 27 - nå 66: revisjonsmedarbeider BDO, styrketrener):

- Vi kom rett fra høydetrening i Pontresina i Italia noen dager før til et fint og helt nytt hotell. Vi spente på oss skiene rett utenfor døra og gikk rett ut på stadion og i løypene. Det var et flott arrangement. Daværende kronprinspar Harald og Sonja overnattet også på hotellet.

- Jeg husker vi fleipet med en detalj vi ikke hadde vært borti. Vi måtte sitte med beina i dusjen for å komme på toalettet.

CELEBERT PÅ LANGRENNSSTADION: Gulljentene Anne Jahren (til venstre), Brit Pettersen, Inger Helen Nybråten og Berit Aunli (helt til høyre) blir graulert av kronprins Harald og kronprinsesse Sonja etter stafettseiren. Faksimile: Dagbladet / Foto: Jan Dahl / Dagbladet.
CELEBERT PÅ LANGRENNSSTADION: Gulljentene Anne Jahren (til venstre), Brit Pettersen, Inger Helen Nybråten og Berit Aunli (helt til høyre) blir graulert av kronprins Harald og kronprinsesse Sonja etter stafettseiren. Faksimile: Dagbladet / Foto: Jan Dahl / Dagbladet. Vis mer

- På forhånd var det mye snakk om store temperaturforskjeller og hvordan det ville bli med snø og føre. Da vi ladet opp og konkurrerte, var det som en god gammeldags, norsk vinter.

- Kjempefint sted

- Hva tenker du om et nytt OL der?

- Kjempefint sted med store muligheter! Med varmere klima lurer jeg som mange andre på hva situasjonen vil være om 10-12 år. Jeg har ikke vært tilbake i Sarajevo, men hører fra flere som har vært de siste årene på treningsleire i Crans-Montana (1500 meter) i Sveits at det har vært merkbar smelting på isbreen (3000 meter) der.

IOC (Den internasjonale olympiske komiteen) er bredt tilstede under hvert OL for blant annet å utvikle kontakten med nye arrangøren.

HELTER AV 1984: Tom Sandberg og Berit Aunli tok to av Norges tre OL-titler på Igman-fjellet i Sarajevo-OL. Foto: AP/NTB.
HELTER AV 1984: Tom Sandberg og Berit Aunli tok to av Norges tre OL-titler på Igman-fjellet i Sarajevo-OL. Foto: AP/NTB. Vis mer

Det har gått under radaren her hjemme at OL-komiteene i Spania og Bosnia-Hercegovina hadde et offisielt fellesmøte med IOC i Beijing under vinter-OL i februar siste vinter.

2034: Ski og bob

Da presenterte de to landene en skisse for planer om å søke felles og delt OL i 2030 mellom Barcelona i fjellkjeden Pyreneene og i Sarajevo.

Ifølge IOCs egen hjemmeside er planene at Sarajevo skal arrangere de nordiske skigrenene, trolig medregnet skiskyting, på Igman-fjellet som sist.

Og den krigsskadde bob- og akebanen på den andre fjellsiden opp fra Sarajevo sentrum skal settes i stand igjen for nye OL-konkurranser. Der var frontlinjen i den nesten fire år lange krigen og beleringen av Sarajevo fra 1992 til vinteren 1996.

SARAJEVO 2022: Mindre enn 30 år etter den verste krigen i Europa etter andre verdenskrig, sitter Sarajevo-innbyggere skulder til skulder på kafe tross religion og folkegrupper. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
SARAJEVO 2022: Mindre enn 30 år etter den verste krigen i Europa etter andre verdenskrig, sitter Sarajevo-innbyggere skulder til skulder på kafe tross religion og folkegrupper. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

11.541 mennesker ble drept, av dem 1.601 barn. Over 56.000 mennesker ble skadd, en stor del av snikskyttere da de måtte krysse bygater for å finne brød og vann, forteller krigsmuseet i Sarajevo.

Den 1.425 dager lange beleiringen av Sarajevo er av historikere flest regnet som den verste krigssituasjonen i Europa siden beleiringen av Stalingrad i 1942-43.

Nye OL-regler

I slutten av juni i år sa de potensielle søkerne i Barcelona at det ikke blir sendt en offisiell OL-søknad for 2030.

Årsak: Barcelonas region Catalonia og naboregionen Aragon har ennå ikke blitt enige om fordelingen av OL i Pyreneene.

Ny avtale Sarajevo - Barcelona

Men tidlig i juni i sommer melder avisa Sarajevo Times og den bosniske kringkasteren BHRT at regionale myndigheter i Catalonia og i Sarajevo har inngått ny avtale om å fortsette planleggingen av et spansk-bosnisk vinter-OL.

Oslo i 1952 og Lillehammer i 1994 - blir det et nytt vinter-OL i Norge?

BOB- OG AKEBANEN var frontlinje mot Sarajevo by i den nesten fire år lange krigen mellom 1992 og 1996. I ferskere år er det blitt en fargerik grafittiarena. Nå jobbes det med planer om å sette banen i stand igjen til OL, bob og aking. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
BOB- OG AKEBANEN var frontlinje mot Sarajevo by i den nesten fire år lange krigen mellom 1992 og 1996. I ferskere år er det blitt en fargerik grafittiarena. Nå jobbes det med planer om å sette banen i stand igjen til OL, bob og aking. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Ikke norske OL-planer nå

Iallefall ikke de første årene.

Tromsø la fram OL-planer i 2003. Oslos OL-plan for 2022 ble lagt død av Stortinget via en lokal folkeavstemming i 2012 tross ja-flertall: 55 prosent ja til OL og 45 prosent nei.

Mellom der lanserte Trondheim sitt kandidatur som OL-arrangør.

Det ble mangeårig høylytt krangel mellom byer og distrikter. Og mellom politikere om pengebruk.

- Idrettstinget i Bergen i juni 2023 skal diskutere om det er reell vilje i idretten til å ta på seg for et nytt OL og Paralympics i Norge. Og eventuelt på hvilke premisser.

- Dersom det er sterk nok ja-vilje, vil det uansett ikke bli kjørt fram verken årstall eller noe sted i første omgang, sier kommunikasjonsansvarlig Finn Aagaard i Norges Idrettsforbund til Dagbladet.

Foran årets ledermøte i Tromsø, satte Idrettsforbundet i gang en spørreundersøkelse om ny OL-vilje idretten.

Tross en ja-oppslutning over 70 prosent, syntes ledermøtet at den skriftlige svarprosenten var såpass laber at det blir en tettere dialog med særforbund og idrettskretser foran idrettstinget neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer