Drømmer om seier

LONDON (Dagbladet): Sven-Göran Eriksson (54) i dress og slips. Siste forretningsmote. Blikket bak stål og glass. Som å se inn i drømmen om det svenske folkhemmet. Bak fasaden. Avsløringer om kjendissex. Stor skandale? Nei, mannen liker jo trekkspill og kjenner Paul Newman.

- Jeg snakker ikke om mitt privatliv til noen i pressen, sier Eriksson igjen og igjen. Også da vi treffer ham. Før, under og etter en intervjuseanse i London.

- Hva drømte du om som barn?

- Som tiåring så jeg VM i Sverige på tv, og helt siden da har jeg hatt som ambisjon at jeg ville være med i et VM, nå er den dagen kommet, sier Eriksson.

- Hva drømmer du om i forbindelse med VM?

- Vi har lov til å drømme om å vinne, selv om det blir en tøff turnering, sier svensken som er bosatt i snobbete omgivelser sammen med den italienske advokatkjæresten Nancy Dell'Ollio.

Ifølge britisk presse er det hun som har ansvaret for å tenne mannens sigar til konjakken - og ta det første draget - når paret besøker in-restaurantene i byen.

- Du har vel sett minst fire fotballkamper i uka det siste året, blir du ikke lei fotball?

- Både ja og nei, men det er bedre å være ute på kamper enn å sitte inne på et kontor. Jeg er ingen kontormann.

På telefon

Helt siden David Beckham brakk et lite bein i foten, har fotballnasjonen England gått rundt i kollektiv gips. Ventet på at han skal bli frisk.

Erikssons kontakt med øyrikets største kjendis foregår via mobil.

- Vi snakker sammen på telefon. Enten ringer jeg ham, eller så ringer han meg. Noen ganger treffes vi etter kamper også.

- Snakker dere bare fotball, eller om alt mulig annet også?

- Jeg snakker ikke med ham om alt mulig, men er det noe jeg vil at spillerne skal få vite, så ringer jeg ham som kaptein, sier svensken.

Eriksson skal ha hatt et Champions Ligg på bortebane med den svenske tv-kjendisen Ulrika Jonsson.

- Mediepresset, noe du ikke var forberedt på?

- Både ja og nei. Jeg visste at da jeg sa ja til denne jobben, så ville pressen være der hele tida, men samtidig var jeg vel ikke helt klar over hvordan de jobbet når det gjaldt saker som ikke omhandlet fotball, ved å ringe ekskjærester og såkalte venner for å få en historie.

- Englands VM-gruppe, Sverige, Nigeria og Argentina, kunne det blitt verre?

- Den trekningen var ikke nettopp den vi ønsket oss nei. Argentina er et av verdens beste, Sverige er et av de sterkeste landene i Europa, og Nigeria er regnet som det beste landet i Afrika.

Trekkspill-Tord

- Dine VM-favoritter?

- Argentina, Italia og Frankrike. Alle har gode enkeltspillere som kan avgjøre tette kamper.

- England?

- Vi er vel outsider, en dark horse .

- Nasjonalsangene når Sverige møter England, skal du synge dem begge?

- Nei. Jeg er jo svensk, og mitt hjerte ligger også i Sverige, men ikke når vi møter dem i VM. Da er jeg der for England av hele mitt hjerte.

- Du synger kanskje «Du gamla, du fria» inne i deg?

- Kanskje, nei. Det tror jeg ikke, men det er helt klart at det blir en meget spesiell situasjon, som garantert kommer til å gi meg frysninger.

Musikk gir også Eriksson gåsehud. Klassisk og trekkspill. Det siste signert hans assistent Tord Grip.

- Det hender ofte at jeg spiller trekkspill for Sven, har Grip uttalt.

Den norske sportspsykologen Willi Railo har vært en viktig medspiller for Eriksson i mange år.

- Er han med i VM-troppen?

- Nei, Railo skal ikke være med til Asia, sier Sven-Göran Eriksson og går ut sammen med Paul Newman. Hans pressetalsmann.