Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drømmer om siste par

Trekningen kan avgjøre 10.000-meteren i OL. Både Lasse Sætre og Eskil Ervik drømmer om å gå i siste par. Blir de bønnhørt, går de om OL-gull - mot hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle skøytebillettene i Torino er revet bort for lengst. Det er til å forstå. De olympiske skøyteløpene blir en fest. Og både Lasse Sætre og Eskil Ervik har klare gullsjanser på selve gromøvelsen, 10.000-meteren. Løpet blir garantert en sjelden thriller.

  •  I går gikk fire mann under 13 minutter i Herenveen.
  •  Avstanden mellom de fem beste var snaue fire sekunder.
  •  Nederlandske Carl Verheijen vant på ny verdensrekord, 12.57,92.
  •  Både Lasse Sætre og Eskil Ervik gikk under 13 minutter. I tillegg nærmer Øystein Grødum seg formen.
  •  Neste gang milløperne møtes skal det kjempes om OL-gull.

Både Sætre og Ervik er garantert plass i et av de to siste parene. Det sørget tredje- (Sætre) og fjerdeplassen i går for. Det gås ikke flere milløp før OL, derfor er de to siste parene allerede besatt av de to nordmennene, samt Carl Verheijen (verdensrekord 12.57,92 i går) og amerikanske Chad Hedrick (holdt verdensrekord, 12.58,25 inntil Verheijen gikk).

Hvem som skal gå mot hvem, avgjøres ved loddtreking, sier landslagssjef Peter Müeller. Ergo kan Sætre og Ervik møtes. Og begge vil helst gå i siste par.

Brøt barriere

De to norske løperne var i går først ute av de største kanonene og klokket begge inn til tider tett oppunder verdensrekorden, samtidig som de begge brøt 13-minutters-barrieren. Det gjorde at Chad Hedrick og Carl Verhejen i tur og orden kunne gå på deres rundetider og inn til verdensrekord. I OL håper de norske gutta det blir omvendt.

-  Når man er i form er det ofte veldig greit å få noen andre til å sette tiden, mener Sætre.

-  Det blir hypotetisk, men jeg hadde nok klart å tatt ut litt mer på slutten om jeg hadde startet sist og hatt deres tider å gå på i dag. Kunne jeg velge hadde jeg gått sist, jeg trives godt i den posisjonen selv om det gir litt ekstra press, sier Ervik.

Sætre dro selv nytte av å starte i siste par under OL i Salt Lake City for fire år siden.

-  Og det er ikke tvil om at det var en stor fordel, sier Sætre.

Sjansen er også relativt stor for at et av de to siste parene da blir et rent norks oppgjør.

-  Det kan være bra det. Vi går begge jevnt bra, og kan taue hverandre frem selv om vi kniver med hverandre. Det kan faktisk være en fordel, mener Sætre.

Lotto

Ervik har også planen klar også om han skulle ha uflaks igjen.

-  Om man går først og klinker skikkelig til kan jo det fungere bra psykologisk mot konkurrentene også. Det er bare å se på Bob De Young i dag, han ble jo satt helt ut av spill av tidene vi gikk på i dag, mener han.

Sætre påpeker at det også er mange andre forhold som spiller inn i et OL.

-  Helt avgjørende blir det ikke, det skjer så mye annet i et OL. Noen kommer til å treffe godt med formen, andre bommer helt. Det er mye som spiller inn i store mesterskap, men så jevnt som det er nå både på 5000 og 10.000-meter er det ikke tvil om at startposisjonene vil få betydning, mener han.

Både Ervik og Sætre var svært godt fornøyde med løpene sine i går, og tror verdensrekorden på 10.000-meter lar seg senke betydelig mer når man kommer på en raskere bane. I morgen kveld reiser landslaget til Torino for å teste ut OL-isen for første gang.

-  På raskere is tror jeg det vil være mulig å komme ned på 12.45,00 i løpet av sesongen, sier Sætre til Dagbladet.

• Din kommentar:
Hvor mange medaljer tror du de norske skøyteløperne tar i Torino-OL?

LASSE SLITEN: Lasse Sætre ble første nordmann under 13 minutter på 10.000 meter. Slikt blir det fort OL-ambisjoner av.
FRAM-GANG: Eskil Ervik sprengte 13. minutters-grensa. Og trener Peter Müeller gleder seg til OL.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!