Drømmestart for Riise

Liverpool fikk akkurat den åpningen de hadde håpet på med 1-0 borte mot Aston Villa. Og den store helten var John Arne Riise.

Riises fulltreffer to minutter etter hvilen skulle vise seg å holde til tre poeng. Da gjorde det ikke så mye at Michael Owen misset et straffespark 12 minutter før slutt.

Kun seier var godt nok for titteljagende Liverpool. Hele Merseyside forventer at klubben tar steget opp fra 2. plassen i fjor, og i forkant av oppgjøret uttalte manager Gérard Houllier at målsettingen for sesongen er 85 poeng. Holder ikke det til ligagull, vil han ta hatten av for laget som sanker flere poeng.

Emile Heskey var vraket til fordel for senegaleseren El-Hadji Diouf, som startet på topp sammen med Owen. I en litt rotete og forsiktig start fra begge lag var det nyinnkjøpte Diouf som imponerte mest med sine elegante finter og blikk for spillet. Diouf viste at han kan bli en nøkkelspiller for Anfield-klubben.

Liverpool hadde ballen mest i åpningen, men klarte ikke å produsere de store sjansene. Villa kom bedre med, og 20 minutter var spilt da tidligere Liverpool-spiller Steve Staunton fikk en gigantisk dobbeltsjanse etter et hjørnespark. I mølja fikk Liverpools sisteskanse Jerzy Dudek fistet første forsøk i tverrliggeren, mens returen gikk i stolpen.

Kontring

Også Liverpool kunne vært i ledelsen etter 1. omgang. Et innlegg fra høyre etter 28 minutter skapte problemer, men Diouf klarte ikke å nå fram for gjestene. Største sjanse for Liverpool hadde Owen da han etter 37 minutter ristet seg løs fra Villa-forsvaret etter en langpasning. Owen prøvde å plassere ballen ned til høyre, men Villa-keeper Peter Enckelman var med på notene og fikk slått til corner. Dermed 0-0 ved pause.

Villa gikk rett i angrep etter pause, men på den påfølgende kontringen sendte Danny Murphy ballen ut på kanten til John Arne Riise, som takket for invitasjonen og klinket ballen helt nede ved stolperota. Riise feiret scoringen på tradisjonelt vis med å rive av seg trøya foran ekstatiske bortesupportere.

Etter Ole Gunnar Solskjærs vinnermål lørdag ble Norge virkelig satt på kartet i helgens engelske ligaåpning.

Venstreving

21-åringen spilte som ventet fra start for Liverpool. På Villa Park var Ålesund-gutten plassert ut på venstreflanken. Mye kan tyde på at manager Houllier først og fremst vil bruke ham i den posisjonen denne sesongen. Riise viste sine offensive egenskaper med flere perlescoringer forrige sesong, og søndag viste unggutten at han har tenkt å fortsette i samme stil.

Aston Villa ga ikke opp etter scoringen. Peter Crouch var nær ved å lykkes med et flott brassespark etter 55 minutter. Fem minutter senere kunne Owen avgjort det hele da han fikk stå alene i feltet, men Enckelman reddet glimrende. Like etter var Riise på farten igjen på venstrekanten. Nordmannen klinket til på første forsøk, og Enckelman måtte virkelig strekke seg for å få slått markkryperen til corner.

Liverpool hadde flere sjanser til å øke ledelsen etter dette. Også Villa var farlige, særlig da innbytter Marcus Allbäck fikk stå alene i feltet 17 minutter før slutt. Dessverre for svensken holdt ikke avslutningen mål.

12 minutter før slutt burde Owen avgjort det hele fra straffemerket etter at Steven Gerrard ble lagt ned i feltet av Alpay. Owen prøvde seg med en frekkis midt i mål, men keeper sto og ventet.

(NTB)

ÅPNING:To topplag, to nordmenn, to seiersmål på to dager. Solskjær i går, Riise i dag. Godkjent.