DrømmeStart

Start trekker sju ganger så mange tilskuere som sist de var i tippeligaen. Både publikum og investorer lukter gull.

KRISTIANSAND (Dagbladet): I dag møter Start Bodø/Glimt på hjemmebane. Trolig kommer det nærmere 10 000 tilskuere. Da de to lagene møttes sist i toppserien, oktober 2002, møtte det 1442.

Forskjellen er gull verdt. Både for klubben og for investorene.

-  Bare gøy at vi tjener penger nå, sier Erik Solér.

Han innrømmer at det har vært mange tap underveis.

Nær konkurs

Da nedrykket var et faktum i 2002, gikk Start i underskudd med åtte millioner kroner. Året etter var tallet 6,9 millioner, mens det i fjor var 3,5 millioner. Et samlet regnskap viser at i løpet av de ti siste åra har Start til sammen gått 50 millioner i minus.

Det tapet har investorene dekket.

-  Det har vært en lang vei, men nå er det steike bra, humrer Start-investor Ernst Ravnaas. Han er optimistisk med tanke på «aksjeverdiene».

MORO: Starts Marius Johnsen har scoret, Alex Valencia (t.h.) og Kristoffer "Doffen" Hæstad jubler - og et fullstappet stadion er i ekstase.
MORO: Starts Marius Johnsen har scoret, Alex Valencia (t.h.) og Kristoffer "Doffen" Hæstad jubler - og et fullstappet stadion er i ekstase. Vis mer

-  I år går vi i overskudd.

Pubertet

Klubben kalkulerte før sesongen med 5500 tilskuere i gjennomsnitt. Så langt har snittet vært 9741.

-  Men vi tar ikke av. Å være kostnadsbevisste er det aller viktigste, sier Soler, som ikke har noen planer om å legge seg bakpå. Start skal fortsette veksten.

-  Start er en baby som har lyst til å bli ungdom, sier Solér.

Årets inntekter skal allerede investeres foran høstens gulljakt. Med Bala Garba skadet, og flere med mange gule kort, er Start på jakt etter nye spillere.

-  Men vi kan ikke ligge på samme nivå som de største klubbene. Vi må hente noen billige.

Må blø

Troen på et topplag fra Kristiansand har vært verdifullt for fotballklubben.

-  I slutten av 2002 la vi en ny plan for hvordan vi skulle skape et topplag på Sørlandet. Denne planen strekker seg over fem år, og alle i Start er klar over at vi må blø noen år for å få økonomien på plass igjen. Men prosesser som for eksempel nytt stadion er enormt viktig for framtida, sier daglig leder i Start, Harald Andersen, til Dagbladet.

-  Hvis denne trenden fortsetter kan det se lyst ut i forhold til budsjettet, sier Andersen.