SLITER: Oskar Svärd har vunnet Vasaloppet tre ganger, og drømte om å gjøre det igjen i år. Men nå er svensken slått ut av parasitter i magen. Foto:  ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
SLITER: Oskar Svärd har vunnet Vasaloppet tre ganger, og drømte om å gjøre det igjen i år. Men nå er svensken slått ut av parasitter i magen. Foto: ARNT E. FOLVIK / DagbladetVis mer

Drømte om å spurte ned Northug - nå er svensken slått ut av amøbe

- Går med dyret i magen, sier Vasaloppet-legende Svärd.

(Dagbladet): - Drømmen er å slå Northug i spurten i Mora, sa Oskar Svärd til Dagbladet nylig, i et intervju om hans tre spurtseire i Vasaloppet 2003, 2005 og 2007.

Men nå ser det ut til at svensken må kaste inn håndkleet allerede før start 4. mars.

Svärd er nemlig satt helt ut av spill, på grunn av amøber i magen.

- Håpet er jo det siste som forsvinner, men det føles bittert akkurat nå. Det viser seg at den antibiotikaen jeg har tatt ikke har hjulpet. Amøben er der fortsatt, og det viser seg at de fant enda flere parasitter i magen, sier han til Aftonbladet.

Tapper kroppen
Svärd tror amøben kom inn i kroppen på feriereise i Brasil, og parasittene kan ligge i magen flere måneder før de gjør seg bemerket ved å tappe kroppen for næring.

For svensken har sykdommen slått ut på verst tenkelige tidspunkt, og Svärd måtte stå over Marcialonga i Italia på grunn av problemene.

Han forsøkte seg på comeback i König Ludwig Lauf i Tyskland for snart to uker siden, men signalene fra kroppen var ikke positive.

- Jeg følte at jeg ikke hang med, jeg går jo med dyret i magen, og det tar kraft og energi. Jeg følte at jeg ikke orket, sier 25-åringen, som mener trøtthet er det verste utslaget av sykdommen.

- Jeg har sovet mellom ti og 13 timer i døgnet i perioder, og det er ikke normalt. Jeg har også feber, vondt i halsen, snue og det bobler inne i magen. Jeg har mer eller mindre hatt magesmerter i seks uker, sier Svärd.

Trist å miste Northug-duell
Den tre ganger mesteren i Vasaloppet hadde en drøm om å spurtslå Norges skikonge, og vinne potten i den mye omtalte Facebook-gruppa «100 kronor per medlem till den svensk som kan spurta ner Northug».

Nå ser det ut til at det blir med drømmen foreløpig.

- Det hadde vært en drøm å spurte ham ned på oppløpet, så det er klart dette føles ekstra trist. Fremfor alt etter at jeg har hatt en så bra sommer og høst, jeg har aldri følt meg så sterk som jeg gjorde da. Men jeg har reist meg tidligere, og kan gjøre det igjen, sier Oskar Svärd.