- Dropper å lese sporten i morgen

Opdal etter tabben. Norge trenger et bosnisk EM-mirakel etter tapet i kveld.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge - Tyrkia 1-2.

Norge fikk den ultimate åpningen i tåka på Ullevaal da Erik Hagen brassesparket inn ledermålet etter 12 minutter. Men en keepertabbe fra Håkon Opdal og en markeringssvikt ga tyrkerne utlikning og vinnermålet.

Dermed må Norge vinne borte mot Malta og samtidig Bosnia - som ikke har noe å spille for - ta poeng fra Tyrkia for at Norge skal komme til EM til sommeren.

- Dette er utrolig surt. Vi er vanvittig skuffa nå, sier Kristofer Hæstad til TV 2 rett etter kampslutt.

Sjefen sjøl brukte lang tid på å trøste spillerne før han kom ut til pressen.

- Det gjelder å mobilisere til Malta-kampen. Vi får vinne den med stil, og så be til de høyere makter, sier landslagssjef Åge Hareide.

Han påpeker at Tyrkia må vinne mot Bosnia, og at det har skjedd før at lag snubler i slike kamper.

- Vi kan ikke gi opp før det er slutt, sier Hareide.

- Dropper å lese sporten i morgen

John Carew hadde en tung dag på jobben, småskadet og alene.

- Jeg kan ikke huske at jeg har vært så skuffa noen gang, sier Villa-spissen.

Smånervøst

Kampen åpnet litt smånervøst fra norsk side, og Tyrkia fikk kampens første avslutning sjanse da Hamit Altintop snappet ballen fra en nølende Alexander Tettey før det var spilt tre minutter. Langskuddet gikk trygt utenfor.

I det åttende minutt markerte Kristofer Hæstad seg da han klipte ned Tyrkias Ibrahim Kas. Doffen slapp unna med et mørkegult kort, mens Kas noen minutter seinere måtte gå av banen.

Panzerbrasse

Norge klarte å spille seg til noen innkast høyt i banen, og etter 12 minutter kom noe som liknet på en Ullevaal-klassiker:

John Arne Riise kastet langt, Steffen Iversen hang høyt, stussen endte hos en sterk Erik Hagen. Panzer hadde ryggen mot mål, men brystet ballen til værs og nærmest brassesparket den inn under tverrliggeren.

KALDDUSJEN: Det åpnet så bra for Norge, men EM-drømmen er i ferd med å glippe etter Tyrkias snuoperasjon på Ullevaal. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET.NO
KALDDUSJEN: Det åpnet så bra for Norge, men EM-drømmen er i ferd med å glippe etter Tyrkias snuoperasjon på Ullevaal. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET.NO Vis mer

John Arne Riise var meget nær å lage 2-0 etter 22 minutter. Han skrudde en corner som rundlurte Tyrkias keeper, men som ble reddet på streken av Mehmet Aurelio.

Ny keepertabbe

Tyrkia styrte banespillet i andre halvdel av første omgang.

Men hva er det med norske keepere og Tyrkia? Håkon Opdal har vært sikkerheten selv siden Thomas Myhres skrekkaften i Frankfurt.

Men da Emre Belözoglu fintet vekk Bjørn Helge Riise og klinket til fra nesten 30 meters hold, burde Opdal hatt kontroll. Men ballen spratt under hånda hans og i mål.

- Det er ikke bra nok av meg, men sånt skjer. Hva skal jeg si, det er bare å beklage, sier Håkon Opdal om den situasjonen.

- Skuddet er brukbart, men helt klart et skudd jeg skal ta. Jeg blir litt passiv i situasjonen, det er utrolig dårlig av meg, sier Opdal, som ikke vil skylde på verken ball eller tåke.

- Kommer du til å lese aviser i morgen?

- Dropper å lese sporten i morgen

- Ja, men kanskje ikke sporten, sier keeperen med et lite smil.

Norge kom tilbake mot slutten av omgangen, men aldri nærmere ny scoring enn et langskudd fra en opplagt Morten Gamst Pedersen.

- Det spredte seg en nervøsitet i laget etter utlikningen. Vi kom aldri inn i noen rytme, mener Åge Hareide.

Norge nær etter pause

Alt i alt virket Tyrkia som det sterkeste laget da spillerne gikk til pause.

Norge fikk imidlertid den første store sjansen i andre omgang. Etter åtte minutter brøt Brede Hangeland foran en tyrkisk angriper og spilte fri John Carew med en langpasning. Tyrkias keeper Volkan Demirel var imidlertid våkent ute og blokkerte Carew rett innenfor 16-meteren.

59 minutter inn i kampen fikk Niha Kahveci stå merkelig alene 17 meter fra Norges mål, vende og tre ballen i det lengste hjørnet. Opdal var etter ballen, men skuddet var for godt plassert.

Fire minutter etter hadde Norge en ny sjanse da Bjørn Helge Riise fintet seg ut og innn på kanten og passet til Iversen. Han la inn mot Doffen, som var noen centimeter for lav til annet enn å heade over.

Doffen hadde fikk en ny sjanse bare et par minutter seinere, men halvvolleyen fra omkring 20 meter strøk like utenfor krysset.

EM-drømmen glipper

Nøyaktig midtveis i andre omgang ble Hæstad erstattet av Per Ciljan Skjelbred. Han tilførte et lite glimt av entusiasme, men i denne fasen av kampen var Tyrkia flinke til å få tida til å fly hver gang ballen var ute av spill.

Minuttene rant faretruende mot 90, og EM-skjebnen var på vei fra norske til tyrkiske hender.

Thorstein Helstad kom inn for Steffen Iversen seks minutter før full tid. Helstad ble vinket av for en marginal offside helt på slutten av ordinær tid, men keeper Demirel reddet uansett.

DRØMMEÅPNING: Det så så bra ut etter et kvarter, da Erik Hagen brasset inn 1-0 til Norge.
JUBEL: De norske spillerne feirer Erik Hagens fantastiske scoring.
TÅKEHAV: Tåka lå tett på Ullevaal, og kampen var en stund i fare for å bli utsatt.