Dropper ferien for å slå forbildet

Halvard Hanevold har droppet sommerferien. Han har ikke tid til slikt skal han banke Ole Einar Bjørndalen til vinteren.

BELMEKEN (Dagbladet): -  Vanligvis har vi noen ukers pause etter sesongen. I år droppet jeg den og gikk rett på trening, sier Halvard Hanevold til Dagbladet.

Han har bestemt seg for å satse skikkelig noen år til. Og da skal det gjøres ordentlig. Halvard Hanevold har vært med så lenge at han vet hva som kreves for å bli best. Han er mer enn villig til å legge ned det som kreves. Så får ferie være ferie.

Gjorde feil

Hanevold har vært kjent for å være sikkerheten sjøl på standplass, men hakket seinere enn Bjørndalen og Frode Andresen i sporet. Men det var før. Sist vinter gikk han usedvanlig fort på ski, men bommet mye mer enn vanlig.

-  Jeg tok for lett på skytinga foran sist sesong. Trodde vel ubevisst at det var noe jeg kunne. Jeg gjør ikke den feilen igjen.

Da Dagbladet var sammen med ham i Bulgaria skjøt han åtte serier med høy puls. 46 treff og fire hårfine bom.

-  Ei god økt, sier Halvard etter halvannen time i rulleskibanen på 1950 meter som likner mistenkelig på traseen i Torino.

-  Jo da, det er mange likhetstrekk her. Ikke minst er inngangen til standplassen veldig lik. Dette er rett og slett perfekt trening for meg, sier Hanevold, som har reist til de bulgarske høyfjellene på egen regning og initiativ.

ET SLIT: I bulgarsk silregn 1950 meter over havet gjennomfører Halvard Hanevold den ene beinharde treningsøkta etter den andre. -  Jeg føler jeg er sterk nå. Er mye lenger framme rent fysisk enn tidlig  ere, sier Hanevold. Foto: Tormod Brenna
ET SLIT: I bulgarsk silregn 1950 meter over havet gjennomfører Halvard Hanevold den ene beinharde treningsøkta etter den andre. - Jeg føler jeg er sterk nå. Er mye lenger framme rent fysisk enn tidlig ere, sier Hanevold. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Løp seg vill

Her trener han lange dager i relativ ensomhet. Her om dagen løp han seg vill i fjellet i tåka og kom tuslende til middag i skumringa. Da hadde han holdt på med trening i nesten tolv timer.

-  Fin tur, men neste gang tar jeg med kompass. Det ble litt ekkelt da jeg ikke ante hvor jeg var. Heldigvis fikk jeg et glimt av sola og klarte å orientere meg i riktig retning, sier han.

Knuste persen

Så får han da også betalt for den rå satsinga. På forrige landslagssamlinga knuste han alle i et testløp. Og han perset med nesten to minutter i ei løype det tar halvtimen å løpe.

-  Det går bra. Jeg føler jeg er sterk nå. Er mye lenger framme rent fysisk enn tidligere. Det er et godt utgangspunkt for jobben som skal gjøres utover sommeren og høsten.

For første gang er Halvard Hanevold hundre prosent idrettsutøver. Han har kuttet ut alt mulig annet.

-  Før var liksom ikke idretten nok for meg. Jeg måtte ha noen annet i tillegg. Studier og sånt. Nå derimot, er idretten alt. Bortsett fra noen få foredrag jeg ikke klarer å si nei til, er jeg utøver på heltid. Og jeg liker det.

Sist vinter opplevde Hanevold å bli vraket fra jaktstarten i VM. Da ble han litt irritert. Mest på seg selv, egentlig.

-  Jeg mente uttaket var feil. Men kunne ikke gjøre noe med det. Likevel ble det som skjedde et spark i ræva for meg. Jeg bestemte meg for at noe slikt aldri skulle skje igjen. At jeg skulle bli så god at det vil være umulig å vrake meg.

Det er det han driver med nå, prøver å bli så god at han ikke bare er selvskreven på alle lag, men også kan vinne alle renn.

Står ikke i veien

-  Målet er å bli en ener, sier Hanevold.

-  Men der står det en Ole Einar Bjørndalen i veien?

-  Ole Einar er vanvittig god og mitt store forbilde. Men jeg føler ikke at han står i veien for meg. Det er jo bare opp til meg å bli enda bedre enn ham.

-  Og at han er så vanvittig god, gjør det bare noe så ekstremt morsomt å slå ham.