Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vegard Stake Laengen, Tour de France:

Dropper NM: - Når jeg snakker med laget, dreier alt seg om Tour de France

Laget vil sende nordmannen til høyden - istedenfor NM.

SLANK NOK: Tross sine 80 kilo har Vegard Stake Laengen imponerte lagledelsen i fjellene. Nå oppfordres han om å droppe NM i forkant av Tour de France. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
SLANK NOK: Tross sine 80 kilo har Vegard Stake Laengen imponerte lagledelsen i fjellene. Nå oppfordres han om å droppe NM i forkant av Tour de France. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Hjemme i Nice står leiligheten til Vegard Stake Laengen stort sett brakk. Etter hans oppløftende 6.-plass i sammendraget under Tour of California, ble han dirigert rett videre til UAE-lagets treningsleir i San Pellegrino.

Der har han de siste åtte dagene forberedt seg i høyden med blant andre Louis Meintjes, Ben Swift, Darwin Atapuma, Manuele Mori og Matteo Bono.

I den praktfulle Trentino-regionen har Pordoipasset i Dolomittene blitt oppsøkt jevnlig i løpet av treningsoppholdet.

- Jeg kjente meg igjen på vei oppover der, så vi var nok innom der under Giro d’Italia i fjor, sier Stake Laengen til procycling.no - og har selvsagt helt rett: Etappe 14 mot Corvara inneholdt en førstekategori over 9,3 kilometer oppover fjellpasset.

Nytt høydeopphold kolliderer med NM

Nordmannen forteller at hans gode prestasjoner i California trolig var bekreftelsen han trengte for å sikre seg plassen på lagets Tour de France-oppstilling.

Det er ikke sikkert den blir offentliggjort før den siste uka av juni, men alt Asker-mannen blir bedt om å gjøre nå - har med forberedelser til treukersrittet å gjøre.

- Dagen etter Tour of California snakket jeg med sportsdirektørene, og da ble vi enige om at det beste for meg var å skifte ut Tour de Suisse til fordel for Critérium du Dauphiné. Det gir oss litt ekstra samkjøring foran touren, sier han.

INNE I VARMEN: Vegard Stake Laengen var i aksjon allerede under WorldTour-åpningen i Australia. Bortsett ifra at klassikerne ble ødelagt av sykdom og velt - ligger han fortsatt meget godt an til å sykle touren for UAE Team Emirates denne sommeren. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
INNE I VARMEN: Vegard Stake Laengen var i aksjon allerede under WorldTour-åpningen i Australia. Bortsett ifra at klassikerne ble ødelagt av sykdom og velt - ligger han fortsatt meget godt an til å sykle touren for UAE Team Emirates denne sommeren. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Laget har også bedt ham vurdere å droppe NM-øvelsene fra 22.-25. juni. I stedet ønsker de at Stake Laengen begir seg ut på nok en treningsleir i San Pellegrino.

- Jeg hadde i utgangspunktet lyst til å få med meg NM, men laget vil heller ha meg i høyden. Det overhengende målet er å komme seg med til Tour de France, så da er det greit for meg.

Fra fjell, til klassikerne - og tilbake til fjell

Årets sesong skulle egentlig være et steg bort fra fjellene, og fokus skulle legges over mot klassikerne.

Prosjektet ble dels ødelagt av sykdom etter Milano-Sanremo og sluttpunktert av en stygg velt under Flandern rundt.

- Jeg hadde to ganske store sår: Ett på hofta og et på kragebeinet. Den siste bandasjen skiftet jeg under Tour of California, så det tok ganske lang tid før det leget. Han som undersøkte meg etter velten sa det var et under at kragebeinet ikke hadde brukket, så det var nok en ganske kraftig smell.

- Du sa selv at du var litt på vei bort fra de lange klatringene; har du nå ombestemt deg igjen?

- Det stemmer nok det. Jeg skal ærlig innrømme at jeg liker det best selv, og at jeg har god erfaring derfra blant annet etter ritt jeg kjørte i U23-klassen. Jeg har en ulempe med vekta, og har følt at det har stanset meg litt. Selv om jeg veier 80 kilo, viste jeg i California at jeg likevel ikke er så langt unna å sitte med de beste rytterne. Det har gitt meg troen tilbake på det, og laget mener også at jeg kan fokusere mer på litt lengre etappeløp i framtida. Jeg tror det er det smarteste.

- Laget har overrasket meg positivt

I fjor hadde han en slags maratonsesong i rekkene til IAM Cycling der Tour de France omtrent var det eneste han ikke fikk kjøre.

Denne gangen har det også blitt mye reising, men i langt større grad som et ledd i forberedelser og treningsleirer. I slutten av april dro han til det franske vintersportsstedet Isola 2000 for å forberede seg til Tour of California, og nå har han altså snart fullført den ene av to bolker foran Tour de France.

Foran fjorårets Giro d’Italia syklet han blant annet både brosteinsklassikerne og Ardennene.

- Det var nok i overkant mye løp og mye forandring på planene i fjor. Det gjorde at jeg manglet roen. Dette laget har overrasket meg positivt. De gir meg planer og følger meg godt opp underveis.

Veier like mye som ølvinnende danske

Under Giro d’Italia nylig vant danske Lars Bak 100 flasker av det belgiske ølet Kwaremont etter at han passerte Stelvio-passet som feltets tyngste rytter.

Lotto-Soudal-hjelperen er 1.91 centimeter lang og veier det samme som nordmannen. Asker-mannen har dog en seks centimeter lengre kropp å fordele kiloene utover.

På tross av at 80 kilo normalt sett er for mye å dra på i motbakkene, vil han ikke ta drastiske grep foran utfordringene som venter denne sommeren.

- Planen min blir enda flere døgn i høyden og heller trene mye i bakkene. Jeg håper at vektreduksjonen skjer litt naturlig i kraft av at man bor i høyden. Hvis man for eksempel bruker harde dietter skal det ikke mye til før du mister kraft. Jeg føler at jeg klatrer bra nå.

- Var prestasjonen i California den endelige bekreftelsen de trengte for etter hvert å ta deg ut til Tour de France?

- Jeg tror det var veldig viktig. Touren har stått på planen min lenge, men 6.-plassen har nok gjort at det ikke er noen tvil. De trenger en rytter som er god både på flatene og i bakkene. De hadde nok også håpet at jeg skulle kjøre bra i sammendraget i California, selv om de ikke la for mye press på meg. De sa at jeg ikke skulle slite meg helt ut i bakkene med tanke på at tempoen var en god mulighet for meg.

Stake Laengen ble nummer 11 på tempoen, og slo med det Taylor Phinney, Mads-Würth Schmidt, Michael Schär og Rafal Majka - for å nevne noen.

Han forteller også at det gikk gjetord om ham i feltet foran nettopp den etappen:

- Det var faktisk flere ryttere som fortalte meg at jeg var den store favoritten. De mente at når jeg kjørte så bra i bakkene med 80 kilo å dra på, var jeg nok i superform, humrer han.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Hele Norges coronakart