Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Dropper NM

HOLTER (Dagbladet): Thomas Alsgaard (30) reiste til USA grytidlig i dag morges. Dermed mister NM på ski sin kanskje største profil.- For å bli bra nok til OL er jeg nødt til å reise ei uke tidligere enn planlagt, sier Alsgaard til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å droppe et nasjonalt mesterskap til fordel for å trene, er ikke uvanlig i utlandet. I det norske skimiljøet derimot, er det å droppe NM verre enn å banne høyt og stygt i kirka. For første gang i karrieren har Thomas Alsgaard likevel tatt beslutningen om å prioritere OL-oppladning foran NM-rennene i Høydalsmo i tidsrommet 17.- 22. januar.

- Jeg skjønner at noen vil reagere negativt på avgjørelsen min. Men dette er kanskje min siste sjanse til å ta OL-gull. Da er jeg nødt til å prioritere sesongens viktigste mål foran NM, sier Alsgaard.

Allergi

Begrunnelsen er ikke gjort av bekvemmelighetshensyn.

- For meg hadde det vært mye morsommere å være på NM og gå renn sammen med kameratene og skivennene, istedet for å trene alene i USA, sier Thomas.

I stedet er det to tungtveiende sporstlige argumenter som ligger til grunn for avgjørelsen om å reise til USA og pre-campen i Sun Valley. Det ene er formutviklingen, og det andre er allergien og luftveisproblemene han har slitt med på forsesongen.

- For det første trenger jeg ei ekstra uke med hard trening etter å ha vært sjuk rundt jul. I romjula var det så kaldt at jeg ikke fikk trent så hardt jeg ønsket. Derfor er det viktigere for meg å få trent skikkelig enn å gå renn. Dessuten får jeg ei ekstra uke på akklimatisering, og tilvenning til høyden, forklarer han.

- For det andre får jeg nå bedre tid til å få oversikt over luftveisproblemene jeg har slitt med. Nå har jeg god tid på å finne ut om det er noe der borte jeg reagerer på. Jeg har god tid til å legge plast på teppelagte hotellromsgulv, eller finne et rom med parkett. Jeg kan teste ut luftrenseren, og jeg kan finne ut om det er ting med maten der borte jeg ikke tåler.

Sjanseløs alene

Alsgaard har alltid likt å gå sine egne veier, men han bedyrer at dette ikke er noe signal at han i framtida vil kjøre et løp mer på egen hånd utenfor laget.

- Nei, alene er man sjanseløs.

Men han savner de mulighetene og frihetene løpere som Per Elofsson og Johan Mühlegg har i sine opplegg.

- I Norge blir man raskt kritisert bare for å tenke på seg selv. Men jeg føler at jeg har like stort krav på å gjøre det som alle andre. Tenker ikke NM-arrangøren på seg selv når de krever at samtlige løpere skal stille opp, for å gjøre deres eget mesterskap mer attraktivt for TV og sponsorer? spør Alsgaard.

- Dessuten: Å ta et OL-gull er vel viktigere både for Norge og for skirekrutteringen enn at jeg stiller opp i NM. De aller beste stiller jo opp der uansett, ler han ironisk på egne vegne.

Bortsett fra Anders Aukland er det Thomas Alsgaard med sin tredjeplass i verdenscupen som har gjort det best av de norske herreløperne i verdenscupen.

Feiring

Sist torsdag rundet Alsgaard 30 år. Det ble markert sammen med venner på byen.

- Det var veldig bra. Vi spiste en veldig god middag, med veldig mye god drikke til, he, he.

- Både rødt og hvitt?

- Ja, det var mange deilige viner. Det er flott å ha rundet tretti.

Også bikkja Mira har fått innvilget ei besøkshelg hos sin eier. Og det til tross for at Alsgaard har hundeallergi.

- Er ikke det dumt da, med tanke på luftveisproblemene?

- Nei, huset er så fullt av hår uansett at det ville tatt et år før alt forsvant. Da er det bedre å ha henne her, og prioritere trivsel før jeg reiser, sier Alsgaard.

- Sjøl om jeg dropper NM til fordel for OL, så betyr ikke det at jeg garanterer at jeg tar gull. Men det er målet, og nå kan jeg ikke komme og klage på forberedelsene etterpå.

TØFFELHELT: Thomas Alsgaard slappet av i sofakroken med rally på TV sin siste dag hjemme på nesten seks uker. I dag reiste han til USA, ei uke tidligere enn planlagt, for å komme i maksimalform til OL.
Hele Norges coronakart