FLANKERT AV TO BLIKKFANG: Podiedamene var levende til stede da britiske Chris Froome vant Tour de France i fjor sommer. Foto: NTB Scanpix
FLANKERT AV TO BLIKKFANG: Podiedamene var levende til stede da britiske Chris Froome vant Tour de France i fjor sommer. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dropper podiedamer i sykkel-VM i Norge: - Jeg synes det er flaut

Prioriterer bunadskledd ungdom. 

(Dagbladet): Noen vil tenke at det er et hyggelig og tradisjonelt innslag. Andre vil mene at det er håpløst gammeldags.

De såkalte podiedamene som flankerer vinneren i sykkelsporten vekker ulike følelser. I årets sykkel-VM, som arrangeres i Bergen fra 16. til 24. september, droppes podiedamene.

- Det har vært en tradisjon i sykkelsporten at podiejenter har stått ved siden av vinneren som pyntegjenstander. Jentene framstilles på en underlig måte. Det hører ingensteds hjemme, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til Dagbladet.

- Jeg synes det er flaut.

Arrangøren av sykkel-VM søker derfor etter «podieungdom» under mesterskapet. Kriteriet er at du er mellom 17 og 21 år, og må kunne stille i bunad.

- Vi har fått voldsom respons, forteller Tiedemann Hansen.

Begivenhet

Sykkel-VM tegner til å bli litt av begivenhet. Sykkelpresidenten anslår at totalt 500 000 - 600 000 mennesker vil omkranse løypene de aktuelle dagene. Men publikum som forventer at vinnerne blir flankert og kysset av to lettkledde skjønnheter, må se etter andre arrangementer.

APPLAUS: Flere podiedamer har fått fart på karrieren ved å være nettopp det, podiedamer. Her er det Chris Froome som får applaus fra to blikkfang. Foto: NTB Scanpix
APPLAUS: Flere podiedamer har fått fart på karrieren ved å være nettopp det, podiedamer. Her er det Chris Froome som får applaus fra to blikkfang. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De store arrangementene i Mellom-Europa har tradisjon for podiedamer. Jeg synes det er gammeldags og mannssjåvinistisk, sier Tiedemann Hansen.

- Vi ser nå at flere arrangører tenker seg om. Vi har eksempler fra Down Under hvor de har gått bort fra tradisjonen. Vi har sagt det hele tida at vi ikke ønsker dette i VM. Vi skal bruke ungdommen vi har i flotte bunader.

Til sammen skal det være 12 premieseremonier, opplyser arrangøren. Søknadsfristen for å være med - det blir valgt ut tre jenter og tre gutter - er 31. mai.

- Det er lov å ha ulike oppfatninger. Men hele styret stiller seg bak dette, framholder sykkelpresidenten.

Kritisk

Tidligere sykkelproff Kurt Asle Arvesen sier at han ikke forstår vitsen med å droppe podiedamene. Han mener det utelukkende handler om politisk korrekthet.

Ironisk legger han til overfor Dagbladet:

SYKKELPRESIDENT: Harald Tiedemann Hansen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
SYKKELPRESIDENT: Harald Tiedemann Hansen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Det blir sikkert fint med bunadskledd ungdom. Men da bør de ha bunadslue også. Det blir ikke riktig at håret skal være løst.

- Sykkelpresidenten mener podiedamene er pyntegjenstander?

- Jeg tror jeg skal la være å kommentere dette. Enkelte ser det på den måten. Hele samfunnet handler om å være så politisk korrekt som mulig.

Sykkelekspert på TV 2, Mads Kaggestad, sier at han ikke har noen sterke følelser om temaet.

TIDLIGERE PROFFSYKLIST: Kurt Asle Arvesen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
TIDLIGERE PROFFSYKLIST: Kurt Asle Arvesen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Men han påpeker:

- Så fort det blir en debatt om det er riktig å bruke podiedamer, så er det kanskje lurt å gå foran og gjøre endringer.

Han fortsetter:

- Alle sier at podiedamer i sykkelsporten er en tradisjon. Men det er ikke riktig. Går du tilbake i tid og ser på bilder fra Tour de France, var det menn som delte ut trøyer og premier.

Samme vinnervilje

- Det blir ikke litt mindre spennende for vinneren å klyve opp på pallen nå?

- Nei, vinnerviljen blir ikke noe mindre av den grunn. Men vi har eksempler på syklister som har blitt sammen med podiedamer, sier Kaggestad og peker på Christophe Moreau, George Hincapie og Christophe Le Mével.

- Jeg er ikke utelukkende kritisk. I Tour de France er ikke det å stå på podiet den eneste rollen de har. De jobber hele dagen med servering og informasjon. Men - det er kanskje positivt at man tar signalene og gjør justeringer.

Norske sykkelarrangører er for øvrig ikke ukjent med å gå egne veier. Under Ladies Tour of Norway i 2014 ble vinneren flankert av to podiemenn.

Podiedamer eller ikke:

- Det er 24 år siden vi sist hadde sykkel-VM. Dette blir et stort arrangement for Norge, erklærer sykkelpresident Tiedemann Hansen.