Dropper Rosenborg - spiser hamburgere

ANFI DEL MAR (Dagbladet): - Jeg er 34 år og seks kilo for tung, så egentlig burde jeg gitt meg for to år siden, sier Mini til Dagbladet. Men bare så det er helt han-gir-seg-etter-Champions-League-klart: - Hadde alternativet vært en butikkjobb, så ville jeg klamret meg fast i Rosenborg.

I går ettermiddag, sånn i to-tida og midt i en samtale jeg hadde med Jørn Jamtfall om keepersituasjonen i Rosenborg, kom Mini slentrende i slippers og solbriller langs bassengkanten. - Du MP - jeg tror du har lyst til å snakke med meg i dag......

- Om golf da......????

- Neida, men jeg tenkte det kanskje var interessant for avisa di at jeg har bestemt meg for å legge opp.

Så fort kan en journalist glemme en litt betent og urolig spillersituasjon i RBK. Og så kjapt bestemmer en av det norske fotballunderets mest markante skikkelser seg for at nok er nok. Og det skulle ikke mer til enn at Øivind Storflor ble foretrukket som innbytter for Morten Knutsen da den nyinnkjøpte vingen ble tatt av banen åtte minutter før slutt mot Duisburg tirsdag kveld.

Det var da Minis colabeger rant over.

Tanken kom i Madrid

- Jeg begynte å tenke på det i Madrid for en måned siden, sier Mini. - Vi dro til Real-kampen med meg som eneste venstreving - og så fikk jeg ikke spille fra start. Men fordi jeg var sur der og da bestemte jeg meg for å gi det litt tid og se hvordan det var da vi begynte å trene igjen.

- Da han Storflor ble ropt på tirsdag kveld var det ikke mer å lure på.

- Så du gir opp tre kvart år før kontakten utløper?

- Jeg har tenkt som så - hva har jeg å vinne på å forstsette? Jeg kan jo ikke la pengene styre. Og når jeg setter det opp mot hva jeg måtte gjøre for å fortsette, var valget greit.

- Jeg har ikke motivasjon og ork til å ta opp kampen med unggutta.

Og:

- Det har ikke noe med familien å gjøre, fortsetter Mini. - Jeg legger opp etter Champions League fordi jeg ikke vil ofre cola og hamburgere. Det vil si - jeg klarer ikke å ta meg sammen og forandre kostholdet mitt. Og ikke orker jeg å trene ekstra økter for å henge med og være god nok for laget.

Mini angrer intet

Greit det, og veldig ærlig. Den lille nordlendingen kjenner ball-lusa på gangen. Og derfor er han, sjøl midt i denne litt karriere-triste praten, og uten cola fordi baren vi sitter i bare har Pepsi, og det liker ikke Mini, som snytt ut av sitt eget slagord:

Alltid like blid!!

Men er det noe han angrer på......?

- Nei, sier Mini. - Min påstand er at jeg aldri har sagt noe stygt om folk. Jeg har vært svær i kjeften, ja, men jeg har aldri angrepet noen personlig. Bortsett fra en dommer eller to da, som er blitt kalt for «kveithauer». Og som har fortjente det på grunn av arrogansen.

For to og en halv måned siden skrev jeg over en dobbeltside i Dagbladet at Mini hadde gått ut på dato. Han hadde ikke den gamle farten, utfordret ikke rom to som det heter - plassen mellom motstanderens sideback og midtstopper - og var rett og slett, ja, ikke god nok. Og før i verden ville det vært en sak som ville gjort undertegnede til et «kveithaue» ved første personlige møte. Men som sagt - det var før.

Blir TV-mann

- Det er viktig for meg å gjøre dette før jeg bare blir gående rundt som en sur reserve, sier Mini. - Jeg hadde jo ikke gjort det om jeg hadde vært bedre og klar for laget. Men sånn er det - min tid er nok over. Jeg er glad for det jeg har fått være med på og oppleve, og jeg håper publikum setter pris på det de har fått.

- Men for enkelte er dette sikkert en jubelnyhet også?

- Jeg vet ikke hvor det er best jeg, om det er i Bergen eller Molde. Men alle norske høyrebacker er jo glade. Selvfølgelig.

Fram til nyttår, og det vil si 01.01.01 da kontrakten med Rosenborg egentlig skulle opphørt, har Mini kontrakt med TMM Produksjon. Det betyr at det blir video og TV på heltid etter Champions League. Så er du av dem som tror at du nå blir kvitt den lille kjeftesmella fra Bodø for godt, tar du alvorlig feil.

Sannsynligvis - og spesielt hvis det går som Mini tror og håper - har det norske folk så langt bare fått en mini-del av Jahn Ivar Jakobsen.

- Det er fint å være fotballspiller, sier Mini. - Og i mine øyne har Mini vært en betydelig skikkelse i norsk fotball. Men det er ikke nok å være nummer 16 eller 17 i stallen. Det er derfor jeg nå skal bruke tida mi på det jeg har lyst til - nemlig TV.

- Konkrete planer?

- Nei, jeg har jo akkurat bestemt meg for å legge opp. Jeg har ikke engang ringt sjefen min i TMM. Men jeg velger å tro at min verdi som person blir bedre gjennom den avgjørelsen jeg har tatt. Jeg ville nok ikke vært like interessant etter et år på benken.

Mangler et sjølmål

Mini har driblet skjorta av folk, scoret mål og fått en helt spesiell variant av arten - et helt unikt og historisk mål - annullert fordi han nikket inn ballen da den på målstreken. Han har vunnet alt som kan vinnes i Norge, og er den eneste som har spist sjokolade midt en cupfinale og en landskamp. Og nå sitter han her - på Gran Canaria i en bar som er helt feil fordi den ikke har cola - og sier det er slutt.

Men:

Det må da være noe som er ugjort?

- Jeg har ikke scoret sjølmål, sier Mini. - Ut over det har jeg vel fått med meg det meste.

- Og det beste du har sagt som fotballspiller?

- Jeg legger opp. Sier Mini.