FÅR IKKE STRAFF AV NORGES FOTBALLFORBUND:  Påtalenemda frafaller anmeldelsen mot Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen etter den såkalte Gunnarsson-saken.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FÅR IKKE STRAFF AV NORGES FOTBALLFORBUND: Påtalenemda frafaller anmeldelsen mot Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen etter den såkalte Gunnarsson-saken. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Dropper tiltalen mot Haakonsen

Vålerengas sportsdirektør får ikke straff for Gunnarsson-saken.

(Dagbladet): Påtalenemda frafaller alle forhold mot Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen i etterkant av den såkalte Gunnarsson-saken.

Grunnen er at Haakonsen ikke er medlem i et «organisasjonsledd», ettersom han ikke er medlem av Vålerenga eller noen annen klubb, skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding:
 
Det er opplyst i tilsvaret fra Truls Haakonsen at han ikke har medlemskap i et organisasjonsledd. Slik det fremgår har han heller ikke i tilknytning til sitt ansettelsesforhold inngått avtale om aksept av idrettens straffebestemmelser, jf. NIFs lov § 11-3 (2). Haakonsen har heller ikke frivillig valgt å akseptere NFFs regler i egenskap av sin stilling som sportslig leder i Vålerenga. Nemda er på denne bakgrunn og forutsetning avskåret fra å forfølge Haakonsen for eventuelle brudd på NFFs regler.

For Inge André Olsen har imidlertid nemnda lagt til grunn at Olsen har medlemskap i klubben, skriver NFF i pressemeldingen.
  Aksepterer ikke idrettens straffebestemmelser
Tidligere i år oppfordret Norges Idrettsforbund idrettsfolk og klubber i samme situasjon som Haakonsen om å inngå en såkalt «avtale om aksept av idrettens straffebestemmelser» - altså frivillig underkaste seg NFFs regelverk.

Det har Haakonsen aldri gjort, og omfattes dermed av et smutthull i reglene.

Dermed kan ikke Påtalenemnda forfølge den permitterte VIF-sportsdirektøren og Haakonsen vil heller ikke fradømmes retten til verv i idretten i 12 måneder, slik innstillingen fra Påtalenemda lød på.

Fortsatt politietterforskning
Utviklingen har ingen innvirkning på politiets etterforskning, som fortsetter som før.

- Dette gjelder anmeldelsen av NFFs selvdømmeregler i henhold til Håkonsen, og har ikke noe med hans eventuelle forhold til straffelovens regler som politiet eventuelt vurderer, sier Påtalenemndas leder Egil André Berglund til TV 2 Sporten.

Påtalenemda sier de nå i framtida vil vurdere om de skal politianmelde forhold de mener kan være straffbare. Spesielt i tilfeller som dette, der involverte ikke har sagt seg villig til å følge idrettens regler.

I Haakonsens tilfelle vil dette ikke være nødvendig da politiet allerede har åpnet etterforskning.

I tillegg til påtalen mot Inge André Olsen, opprettholdes også anmeldelsene av Vålerenga og Stabæk som klubber.

Truls Haakonsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag.