Fotball-VM kvinner

Dropper VM - dro til øyparadis

Fotball-VM for kvinner har pågått ei drøy uke, men Fifa-presidenten har allerede dratt fra mesterskapet. Han er heller på stillehavsøya Tahiti.

GIMRER MED SITT FRAVÆR: Etter at Fifa-president åpnet kvinnenes mesterskap, har han vært en sjelden mann på arenaen. Foto: Saeed KHAN / AFP / NTB
GIMRER MED SITT FRAVÆR: Etter at Fifa-president åpnet kvinnenes mesterskap, har han vært en sjelden mann på arenaen. Foto: Saeed KHAN / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Fifa-president Gianni Infantino ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om kvinnenes fotball-VM i Australia og New Zealand. Han har allerede gått glipp av fire kampdager for å tilbringe tid på øyparadiset Tahiti.

Til kontrast var han til stede på alle de 64 kampene under herrenes mesterskap i Qatar.

Infantino, som forut for mesterskapet ba om samme respekt for kvinnene som for herrene, ser ikke ut til å leve opp til anmodningen han selv kom med. Et instagaminnlegg avslører at han befinner seg på Tahiti, til tross for at mesterskapet så vidt er i gang.

Sky Sports omtalte saken først.

I ukene før avspark gikk han blant annet hardt ut mot lave bud på TV-rettighetene, noe han omtalte som et slag i ansiktet for kvinnefotballen:

- Det er som et slag i ansiktet til alle de store spillerne som skal spille Fifa fotball-VM og faktisk alle kvinner over hele verden, uttalte han i en pressemelding, gjengitt av CNN.

Men nå gir han like så godt jentene enda et slag, når det viser seg at han har forlatt mesterskapet.

Ikke vært i Australia på tre år

Infantino har bare vært til stede på kampene i New Zealand, og dermed uteblitt fra det andre vertslandet Australia. Der har han ikke vært siden han tildelte mesterskapet tilbake i 2020.

Det skjer til tross for at landet er med på å arrangere det største fotballmesterskapet for kvinner noensinne.

Da Qatar arrangerte herrenes mesterskap rett før jul, bodde Infantino i oljestaten fra et års tid før mesterskapet starta, for å sikre framdriften til mesterskapet, skriver AFP.

- Jeg har bodd her for å utføre presidentoppgaver og være nærmere FIFA verdensmesterskap, uttalte han til nyhetsbyrået den gangen.

Oppfordrer til billettkjøp

Infantino var blant annet til stede på åpningskampen, der Norge ble slått 1-0 av New Zealand. Nederlaget så han sammen med Norges fotballpresident Lise Klaveness, som brukte tida godt med den mektige fotballpresidenten.

- Det var greit å møte han igjen. Jeg fikk mulighet til å ta opp flere temaer vi er opptatt av, uttalte Klaveness til VG etter det første møtet siden VM i Qatar.

Der kritiserte hun Infantino hardt fra talerstolen.

Infantino bivånet også mandagens kamp der Italia slo Argentina - en kamp han så sammen med billettkjøper nummer 1,5 million.

Fifa har flere ganger uttalt at mesterskapet er det best besøkte noen gang, der Infantino har selv betegnet mesterskapet som en «feiring av likestilling». I sosiale medier har han omtalt 2023 som kvinnenes år.

- Det er på tide å respektere kvinner. Året i år er kvinnenes år og framtida tilhører kvinner, skriver han i et innlegg på den populære bildedelingstjenesten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer