Droppet falske forklaringer og skrev passasjeren var uskadd

Northug-forfatteren om fortielsene i boka.

BOMMER I BOKA: Forfatter av boka " Northug - en Familiehistorie ", Sverre M. Nyrønning, mener han har omtalt Northugs falske forklaringer med litt andre ord enn det påtalemakta bruker i tiltalen.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BOMMER I BOKA: Forfatter av boka " Northug - en Familiehistorie ", Sverre M. Nyrønning, mener han har omtalt Northugs falske forklaringer med litt andre ord enn det påtalemakta bruker i tiltalen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Forrige uke ble boka «Northug - En familiehistorie» lansert med brask og bram i Oslo. Forfatter Sverre M. Nyrønning avslørte blant annet hvor høy promille Northug hadde da han krasjet i fylla i mai, og også i hvor stor fart Northug vraket bilen.

Det Nyrønning derimot hoppet bukk over, var det siste tiltalepunktet førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes tok med da han la fram tiltalebeslutningen i Trondheim i går.

De tre falske forklaringene, der Petter legger skylda på passasjeren og kameraten som ble skadd i krasjen, blir ikke nevnt med et eneste ord i boka.

- Det står på en annen måte i boka. For å ta kjernen i det som står, så forklarer han at han er uklar. Han sier at han ikke har kjørt bilen inntil han får klarert hodet sitt. Han er forvirret, forklarer Nyrønning overfor Dagbladet.

- Dette ga han for så vidt også uttrykk for offentlig - at hans første forklaringer for politiet var avvikende, og forklarte det med at han hadde vært surrete i hodet, fortsetter forfatteren.

- Ingen utnyttelse
Da boka ble lansert avviste Nyrønning at boka kunne ses på som en kynisk utnyttelse av promillekjøringa til å tjene penger.

- Jeg har vanskelig for å forstå det standpunktet. Denne boka er først og fremst en ærlig fortelling om en familie som, med 4. mai, ble konfrontert med en helt ny situasjon. I denne boka forteller alle de sentrale aktørene for første gang hvordan de opplevde 4. mai. Det er jo en dypt menneskelig historie. Vi har tatt med 4. mai i boka fordi det er de samme mekanismene som har gjort denne familien sterk, som kommer kraftig til uttrykk gjennom 4. mai. Når de da skal ta innover seg situasjonen, når de skal bearbeide den, og stake ut kursen videre - det er dét det fortelles om her. Det er nærmest et høypotent uttrykk for den krafta, de verdiene og den kulturen som ligger i denne familien. Det har vært imponerende, sa Nyrønning da.

- Ikke noe forsvarsskrift
Nå framstår boka smått merkelig når Nyrønning blant annet skriver at «undersøkelser har vist at passasjeren heller ikke ble skadet i ulykken», og at Northug dermed unngår tiltale for å ha forlatt en skadd passasjer.

Passasjeren satt igjen i vraket med flere blødende sår, hjernerystelse og brudd i skuldra ifølge tiltalen som kom i går. Northug er selvfølgelig også tiltalt for dette.

Konfrontert med at han ikke har gått i detalj på de mest sjokkerende omstendighetene rundt fyllekjøringa, altså de tre anklagene han nå er tiltalt for, ønsker ikke Nyrønning å utdype.

- For meg var det den aktuelle måten å fortelle det på i boka, sier han, og legger til:

- Bare for å klargjøre - denne boka er ikke skrevet som et forsvarsskrift. Det er en familiehistorie.