BARE FEIRING: Tysklands siste VM-test ble slett ikke brukt for å forberede seg til morgendagens kvalikkamp mot Norge. Det gjaldt bare å hylle Bastian Schweinsteiger: FOTO: DPA/Frederico Gambarini.
BARE FEIRING: Tysklands siste VM-test ble slett ikke brukt for å forberede seg til morgendagens kvalikkamp mot Norge. Det gjaldt bare å hylle Bastian Schweinsteiger: FOTO: DPA/Frederico Gambarini.Vis mer

Droppet Norge. Valgte heller å feste med stjernespiller

For en gang skyld slurvet Joachim Löw med forberedelsene:

BERLIN (Dagbladet): Den tyske landslagstreneren Joachim Löw har et rykte på seg for alltid å sjekke hver detalj før Tyskland spiller kamp. Denne uka lot han likevel de viktigste forberedelsen ligge, og gjorde i stedet den siste testen før morgendagens VM-kvalik mot Norge om til en fest for fotballpensjonisten Bastian Schweinsteiger .

Hele Tysklands «Schweini» skal muligens spille videre på Manchester United, men etter 121 landskamper er en tidsalder i tysk fotball forbi.

- Dette er en æressak, forklarte da også landslagstrener Joachim Löw det noe overraskende uttaket til denne treningskampen.

I GJELD: Joachim Löw mener tysk fotball skylder Bastian Schweinsteiger så mye at det var verdt å droppe en testkamp for å lage en fest. FOTO: DPA/Arne Dedert
I GJELD: Joachim Löw mener tysk fotball skylder Bastian Schweinsteiger så mye at det var verdt å droppe en testkamp for å lage en fest. FOTO: DPA/Arne Dedert Vis mer

Resten forklarte omgivelsene.

FOR dette ble jo ingen testkamp. Alt dreide seg om å hylle Schweini. Sånn ble det en fest for forvandlingen av tysk fotball der Löw og Schweinstiger har vært de to mest sentrale aktørene.

Det startet med at Joachim Löw litt underlig fikk sparken i østerrikske storklubben Austria Wien i 2004; en treneravskjedigelse som ikke direkte har geniforklart daværende Austria-president Frank Stronach, og fortsatte med debuten til 20-årige Bastian på det tyske landslaget et par måneder seinere.

MED Joachim Löw; først som assistent for Jürgen Klinsmann og etter hvert som den store sportslige lederen for tysk fotball, ble Schweinsteiger arkitekten på banen. Sammen formet de to et fotballandslag som løftet fram et Tyskland som for første gang følte seg trygge på sin egen kultur.

Denne fotballgenerasjon viste fram den første åpenbare suksessen for det nye flerkulturelle Tyskland, og gjorde det mulig for tyskerne å finne fram flaggene og de samlende kampsangene igjen uten å se seg beskjemmet tilbake mot beste -og oldefedrenes ugjerningene under andre verdenskrig.

Så lang tid tok det for nasjonalsporten å komme ut av den skyggen av krigen, og så viktig ble lagets kaptein Bastian Schweinsteiger.

DET var vel derfor toppnyheten i tysk media denne uka var utnevnelsen av Schweinsteigers erstatter; den nye landslagskapteinen Manuel Neuer.

RØRT HELT : En herlig beveget Bastian Schweinsteiger etter å ha spilt sin siste landskamp. FOTO: DPA/Frederico Gambarini.
RØRT HELT : En herlig beveget Bastian Schweinsteiger etter å ha spilt sin siste landskamp. FOTO: DPA/Frederico Gambarini. Vis mer

Da var Schweini forlengst takket av på et pyntet stadion i Mönchengladbach der ballguttene hadde T-skjorter med takk for innsatsen, tribunene var dekket med plakater til hans ære, alt spillet dreide seg om å gjøre han mest synlig sentralt på banen og kampen til slutt ble stoppet etter 68 minutters spill slik at lagkameratene fikk bære sin gamle kaptein på gullstol ut på innbytterbenken.

Så stor stas.

OG så stor forandring.

For med Löw og Schweinsteigers nye lag kom også det overlegne tyske pasningsspillet som forandret denne gamle fotballstormaktens respekterte maskinelle spill til en oppvisning i blendende tekniske ferdigheter.

I sist EM slo Tyskland desidert flest pasninger, hadde likevel en pasningssikkerhet på 90 % og var best av alle i ballkontroll.

DA er det kanskje rett tidspunkt for å gjøre opp regnskap med sportens gamle helter. For mens Tyskland har samlet seg rundt Sebastian Schweinsteiger, er kritikken av Franz Beckenbauer tydelig:

  • . Det er ikke lenger noen beskyttelse å hente blant landsmenn for tidenes største tyske fotballnavn idet sveitsisk politi får hjelp av nabolandene til å etterforske Beckenbauer som var sjef for organisasjonskomiteen for VM i Tyskland 2006.

Sammen med tre andre sjefer bak dette mesterskapet er ikonet Beckenbauer siktet for bedrageri og hvitevasking av drøyt 60 millioner kroner. Pengene ble ifølge tyskernes forklaringer overført til det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i etterkant av at Tyskland fikk VM. Beløpet var ment som dekning for en festforestilling. Problemet er bare at det den gangen ikke ble arrangert noen slik fest.

MILLIONENE ble angivelig i stedet brukt for å skaffe Tyskland det verdensmesterskapet som mer enn noe annet markerte en ny tid for landet, men det skjedde muligens med denne sportens gamle metoder.

ALT VAR LETTERE FØR: Franz Beckenbauer under glansdagene som sjef for fotball-VM 2006. Nå er han under etterforskning for bestikkelser og hvitevasking. FOTO: REUTERS/Andrea Comas
ALT VAR LETTERE FØR: Franz Beckenbauer under glansdagene som sjef for fotball-VM 2006. Nå er han under etterforskning for bestikkelser og hvitevasking. FOTO: REUTERS/Andrea Comas Vis mer

Denne overføringen av 6,5 millioner euro skal ha hjulpet tyskerne til å slå Sør-Afrika 12 - 11 i den avgjørende FIFA-avstemningen om hvem som skulle få arrangere VM.

Ironisk nok fortsetter både sveitsisk og amerikansk etterforskningen med å se hvordan Sør-Afrika så sikret seg neste VM i 2010 for et langt høyere beløp.

Alt er altså ennå ikke nytt i fotballen selv om den takker av gamle helter.