Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Droppet rally - mot sin vilje

SUN VALLEY (Dagbladet): Dagen før Thomas Alsgaard dro på treningsleir i Sun Valley fikk han beskjed om at rallybilen ble klar til første NM-runde. Han kunne tatt med seg hjelmen, satt seg inn, kjørt og likevel rukket Amerika-flyet. Han hadde lyst, men presset seg selv til å stå over. Thomas fryktet oppstyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du som jobber i Dagbladet vet jo hvordan det hadde blitt, masse styr om feil fokus og at jeg droppet NM for å lade opp til OL, men likevel tok meg tid til å kjøre rally.

- Jeg orket ikke tanken på all energien jeg måtte bruke i etterkant av det rally-løpet. Derfor droppet jeg det, selv om det verket i hele kroppen etter å kjøre.

Thomas måtte nøye seg med å se på, han tok ikke sjanse. Dagen etter satte han seg på flyet til Idaho. Med 'rett fokus', men kanskje litt muggen.

_Nja. For å trives som skiløper må jeg også trives som menneske. Det betyr at jeg må ha anledning til å gjøre de tingene jeg liker. En stor del av livet mitt er skiløping, men det er mer også. Hadde jeg fått kjøre det rally-løpet hadde jeg kost meg stort, fått koblet av.

Ingen Elofsson-type

Det ble ikke noe rally. Thomas har lært. Lært at det kan være slitsom å være 'annerledes'. Han er ikke prototypen på en langrennsløper. Han skiller seg ut. Har motordilla, tar seg fortsatt en fridag av og til. Liker å koble av med andre ting, er ikke så rigid på treningstider og antall kilometer.

Thomas gjør ting som skilegender som Bjørn Dæhlie, Gunde Swan og dagens Per Elofsson ikke en gang ville tenkt på.

- Det er nok riktig at jeg er ganske forskjellig som menneske enn de karene der. De hadde eventyrlig suksess med sin måte å være på. Jeg er annerledes, og må gjøre ting på min måte.

- Hva om du hadde prøvd å være så ekstrem som Elofsson og Dæhlie?

- Da hadde jeg ikke overlevd som skiløper. Jeg hadde ikke klart det, ville gått lei.

I systemet

Thomas må gjøre tingene på sin måte. Problemer er at han ikke alltid føler han kan, eller 'får lov' til det. Rally-episoden er en ting. Det finnes flere.

- Jeg er nok presset inn i et system på en måte. Jeg følte meg mye friere for noen år siden. Da var det ingen som reagerte spesielt om jeg gjorde 'rare' ting, ting som ikke assosieres direkte med langrennsløpere.

- Slik er det ikke lenger, sier Thomas med adskillig beklagelse i stemmen.

Men fortsatt er skiløpinga så viktig at han er villig til å droppe det morsomste han vet, et rally-løp, for å få forberede seg til OL i mest mulig fred og ro.

- Jeg kan jo velge selv, og jeg velger å gå på ski, selv om det betyr noen offer her og der, sier Thomas.

Spurt-sikker

Han slapp den rally-diskusjonen. Det ble ikke så mye oppstyr av at han droppet NM heller.

Men oppstyr blir det om han vinner OL-gull på fellesstarten (tremila).

Thomas tror ikke det er umulig, og trener Pål-Gunnar Mikkelsplass er rett ut sagt optimistisk.

- Kommer Thomas inn på stadion sammen med de andre, da vinner han, sier Mikkelsplass og stoler blindt på Alsgaards spurt-egenskaper.

Selv er han mer avmålt, men ikke så pessimistisk som han ofte har hatt for vane.

- Jeg garanterer ingenting, men skulle det bli en spurt mellom meg, Ole Einar Bjørndalen, Per Elofsson, Johan Mühlegg og meg, ja da tror jeg at jeg vinner. Jeg har i alle fall et psykisk overtak på dem.

- Og det vet de, sier Thomas.

<B>DROPPET RALLY: Thomas Alsgaard fryktet for oppstyret om han hadde slengt seg på et NM-løp i rally rett før avreise til USA.
Hele Norges coronakart