Droppet streiken, slakter forbundet

Rio Ferdinand ringte landslagskollegaene to ganger i går ettermiddag og ba dem droppe streikeplanene. Da spillernes ja kom seint på kvelden, ble svaret etterfulgt av et forbundsslakt uten sidestykke.

LONDON (Dagbladet): I en skriftlig pressemelding sier Englands landslagsspillere at FA har sviktet dem, landslagstrener Sven-Göran Eriksson og lagets støtteapparat gjennom å vrake Rio Ferdinand. Spillerne sier også at United-stopperen, som 23. september unnlot å avgi dopingprøve, er straffet uten tiltale og bevis. Hvilket betyr, ifølge spillerne, at han ikke har fått en rettferdig sjanse til å forsvare seg.

Og at FA, gjennom denne avgjørelsen, har svekket lagets sjanser mot Tyrkia lørdag kveld.

Spillerne påpeker også at Sven-Göran Eriksson brakte samhold inn i den engelske landslagstroppen da han tok over for to år siden. Og at det er dette samholdet som nå viser seg i praksis. Men de reiser til Tyrkia fordi de har en jobb å gjøre overfor laget, treneren og nasjonen.

Underforstått:

Hadde kampen i Istanbul bare handlet om forbundets ære, ville de ganske sannsynlig blitt hjemme.

- Dette har vært tøft og min vanskeligste kampforberedelse noen gang, sier Svennis. - Ennå har vi jo ikke snakket om hva denne kampen handler om, nemlig fotball. Men jeg er glad for den støtten spillerne har vist Rio - det viser hvilket samhold det er i dette laget.

- Jeg er overbevist om at det vil vise seg i Tyrkia.

Streikevarsel til frokost

Dagen begynte med streikevarsel i avisoverskriftene og en Beckham-formaning gjennom FAs markedsdirektør Paul Barber litt lenger nede på sidene: - David Beckham vil gjøre det helt klart at England reiser til Tyrkia uansett hva spillernes møter med FA rundt håndteringen av Ferdinand-saken fører til. Men det spillerne hadde sagt tirsdag kveld, gjaldt plutselig ikke lenger onsdag ettermidag.

Da Paul Barber - etter at den planlagte pressekonferansen på Sopwell House utenfor London var utsatt fra 14.00 til 16.00 - hadde dette å melde.

- Det David Beckham sa i går kveld (tirsdag) har forandret seg. Situasjonen er nå slik at et av spillernes alternativer er å utebli fra kampen mot Tyrkia. Spillerne har hatt flere møter, vi i fotballforbundet har hatt flere møter og vi har hatt møter sammen.

- Det viktigste nå er at vi fortsetter å snakke sammen.

Ferdinand grep røret

Dermed så engelsk landslagsfotball historiens første spillerstreik i hvitøyet. Og at de tok det på alvor bekrefter denne uttalelsen fra Paul Barber:

- Vi har sjekket UEFA-reglementet og funnet ut at det ikke finnes noe annet alternativ enn å reise. Hvis vi uteblir fra landskampen mot Tyrkia lørdag kveld, vil vi bli diskvalifisert fra EM 2004

I løpet av disse timene ringte altså Rio Ferdinand to ganger til sine landslagskollegaer. Fra sitt nye hus i Cheshire utenfor Manchester, for tida omringet av vakter utkommandert av Manchester United, sa han at spillerne måtte reise til Tyrkia. For ingen spillere er større enn laget, og det viktigste av alt er minst uavgjort i Istanbul.

Og det var det Rio Ferdinand ba spillerne om å ta med seg hjem.

Sven-Göran Eriksson holdt en klok og lav profil inntil han møtte på pressekonferansen kl. 22.00 i går kveld norsk tid. Hans viktigste oppgave - selv om han av sportslige grunner selvfølgelig hadde ønsket seg Rio Ferdinand i troppen - var å ikke komme i klemma mellom fotballforbundet og spillerne. Og derfor gjorde han bare det han betales rundt 35 millioner kroner for i året.

Respekterer

Han trente som vanlig og fortsatte forberedelsene mot Englands skjebnekamp i EM-kvalifiseringen som om ingen dramatiske møter skulle skje i løpet av dagen.

FA-sjef Mark Palios, mannen som tok avgjørelsen om å utestenge Ferdinand, møtte også i går kveld.

- Jeg forstår og respekterer det spillerne har gjort overfor Rio Ferdinand - lagspillere skal stå sammen, sier Palios. - Og jeg er glad for at hele troppen nå reiser til Tyrkia.

Og det var det alt handlet om for Mark Palios og FA - avreisen i dag. På vanlig måte og med full tropp. Og så lenge de aldri var i nærheten av å ta Ferdinand tilbake i varmen, kan de leve med den skarpe kritikken fra spillerne.

Fordi England kan gå til EM lørdag kveld.

TRENTE OG HADDE MØTE: Kaptein David Beckham og spillerne trente som vanlig i går formiddag. På kvelden holdt de et dramatisk møte hvor de truet med å bli hjemme fra EM-kampen mot Tyrkia. Landslagssjef Sven-Göran Eriksson innrømmet at dette har vært hans tøffeste oppladning til kamp noen gang. <!--FOTO-->