- Du ble utsatt for sabotasje

Anita Valen ble sabotert av sin egen lag-ledelse da hun testet positivt på koffein i fjor. Det påstår en sentral person hos en av hennes tidligere nederlandske sponsorer i en mail Valen mottok i går.

Anita Valen bråvåknet og trodde knapt det hun leste da hun gikk inn på postkassa hjemme i Skien og sjekket mailen i går morges. Hun sendte sjokkmeldingen videre til sin advokat Gunnar Martin Kjenner og trener Jan Georg Iversen. Deretter brukte hun resten av dagen til å fordøye innholdet.

- Dette kommer fra såpass pålitelig hold at det er grunn til å se nærmere på det. Det er mye som tyder på at hun ble utsatt for sabotasje, sier Kjenner.

Om de oppsiktsvekkende opplysningene stemmer, betyr dette at en navngitt person plantet koffeintabletter i Anita Valens drikke før rittet.

- Det er riktig. Vi kan ikke utelukke det nå, sier Kjenner.

Valen-saken

28. mars: Valen dopingtestet etter et tredagers etapperitt i Spania. Prøven viste konsentrasjon av koffein på 14,5 mikrogram per milliliter urin. Grensen går på 12,0.

20. mai: B-prøven positiv.

10. juni: Norges Idrettsforbund nedla påstand om suspensjon.

24. juni: Valen anmeldt. Hun ble ikke suspendert fordi Idrettens domsutvalg mente bevisene ikke var gode nok til å fastslå at Valen hadde handlet med forsett.

23. september: Fikk beskjed om at hun likevel ikke fikk sykle VM.

1. oktober: Anita Valen ble frifunnet for dopingbruk - akkurat i tide til å rekke VM.

2. oktober: Frifinnelsen ankes av NIF.

5. desember: Appellutvalget fastholder kjennelsen fra domsutvalget. Saken endelig avgjort. Valen er frikjent.

Jobber for sponsor

Valen forteller hva som skjedde:

- Jeg fikk en mail fra en ansatt i BIK (stort nederlandsk firma i rivningsbransjen, red.anm.). BIK var en av våre sponsorer for BIK-Powerplate, laget jeg kjørte for i fjor, sier Valen. I proffsykling betyr dette i praksis at sponsoren er for lageier å regne. Mye av lønna til syklistene betales av disse.

- Avsenderen av mailen er en person som sto veldig nært laget vårt, og som jeg stoler hundre prosent på, sier Valen, som ikke vil identifisere personen nærmere.

Navngir to

- Hva skriver han?

- Han skriver: «Jeg er overbevist om at dopingsaken i Castilla y Leone var et komplott fra (navn strøket) og (navn strøket) fordi de ikke tjente en Euro på deg.»

I mailen står to personer navngitt med funksjonene de hadde i laget. Ifølge Valen er personen som angivelig plantet ulovlig koffein i drikken hennes, beskrevet i mailen med ordene «han prøvde å forgifte deg».

- Hvordan kan avsenderen vite det han påstår?

- Han har vært involvert hele veien og har hatt god kontakt med ledelsen i laget. Han er en sympatisk familiemann jeg har stor respekt for. Dette er bare veldig trist. Jeg begynte å gråte da jeg leste det, sier Anita Valen til Dagbladet.

Kjenner mener at de nye opplysningene ikke har noen betydning for selve dopingsaken, der Anita Valen i høst ble frikjent både av domsutvalget og av appellutvalget. Men opplysningene kan bli grunnlag for rettslig forfølging som følge av belastningene og mistanken Valen levde med i hele 2003.

- Dette ligger tett opp til en kriminell handling, sier Kjenner.

Han understreker at Valen vil ha fullt fokus på OL-forberedelsene.

Det betyr trolig at saken ikke tas videre, men for Kjenner gir de nye opplysningene nytt skyts mot de nye dopingreglene der idrettsutøvere må bevise sin uskyld i sterkere grad enn i dag.

- Utøverne får et objektivt ansvar for å bevise sin uskyld. Jeg tror dette støter an mot rettsfølelsen til folk flest, sier han.

Avviser påstandene

Valen skal i år sykle for det danske laget Team SATS. BIK-Powerplate har de siste ukene gått fullstendig i oppløsning. Teamdirektør Tom Vrolijk skal ha fått sparken på grunn av uregelmessige forhold rundt utstyr som er forsvunnet. Fysioterapeut og massør Ruud Ver-beek er også fjernet.

Dagbladet fikk i går ikke kontakt med Vrolijk. Han befinner seg ifølge Valen i Brasil. Men Ruud Ver-beek avfeier påstandene som vrøvl.

- Dette er helt utrolig. Jeg er veldig overrasket over hva du forteller. Jeg har jobbet innen sykling i mange år, og er helt sikker på at dette ikke er sant. Det er jo galskap, sier Verbeek.

Han reagerer slik når han får vite hvem som har framsatt påstandene:

- Ha! Ring meg om et par dager. Da kan jeg kanskje komme med mer informasjon, sier Veerbek, som ikke har noen forklaring på hvorfor han ikke jobber for laget lenger.

- Alt er bare kaos, sier han.

For Valen er det et sjokk at hennes egne ledere skal ha prøvd å knuse idrettskarrieren hennes fordi hun ikke syklet inn nok penger. Hun hevder at hun sjøl hadde store utlegg hun ikke har fått tilbakebetalt, og innrømmer at hun hadde et anstrengt forhold til lagledelsen det året hun syklet for BIK-Powerplate.

- Jeg ble skvisa ut av laget nå i høst. Det stusset jeg på, fordi jeg tross alt ble nummer sju i VM og hadde gode resultater, sier hun.

Valen forteller at hun kom voldsomt på kant med en av de andre syklistene i laget.

- Denne jenta sto veldig nært ledelsen, og var blant annet kjæreste med mekanikeren vår. Hun manipulerte ledelsen og oppførte seg som et bortskjemt barn, sier Valen.

Valen vil ikke spekulere på om konfliktene kan være medvirkende årsak til den påståtte sabotasjen.

Hun har for øvrig fått med seg den svenske verdensmesteren Susanne Ljungskog over til Team SATS fra BIK-Powerplate.

Ljungskog reagerer slik på påstandene om sabotasje:

- Om de har gjort dette med vilje, er det jo helt ufattelig dårlig gjort. Det er en katastrofe, sier hun.

SAKEN RULLER VIDERE: Anita Valen fikk i går beskjed om at hun kan ha vært forsøkt sabotert. - Jeg begynte å gråte da jeg leste det, sier Valen til Dagbladet.